Terveys

Syötkö salaa? Syy voi olla näissä asioissa

Puputatko muiden edessä salaattia, mutta yksin ollessasi ahmit pizzaa ja jäätelöä? Usein toistuva salaa syöminen voi olla merkki siitä, että suhteesi syömiseen, tunteisiisi ja omaan vartaloosi ovat hakoteillä.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Salaa syöminen kielii häpeästä.

Puputatko muiden edessä salaattia, mutta yksin ollessasi ahmit pizzaa ja jäätelöä? Usein toistuva salaa syöminen voi olla merkki siitä, että suhteesi syömiseen, tunteisiisi ja omaan vartaloosi ovat hakoteillä.

Monille salaa yksin syöville syömiseen liittyy paljon häpeää ja itseinhoa. Jos salaa syöminen haittaa jatkuvasti elämääsi eivätkä omat yritykset lopettaa tuota tulosta, sinun kannattaa keskustella asiasta ammattiauttajan kanssa.

Näistä asioista salaa syöminen voi johtua:

Ruokarytmisi ei ole kunnossa ja häpeät ateriakokojasi

Epäsäännöllinen ruokarytmi ja aterioiden väliin jättäminen aiheuttaa sudennälän. Ja kun nälkä yltyy kovaksi, ahmimista voi olla vaikea hillitä. Lisäksi nälän yltyessä myös annoskoko kasvaa, mikä saattaa aiheuttaa häpeää ja halua syödä yksin, muiden katseilta piilossa.

Ratkaisu: Kiinnitä huomiota säännölliseen ruokarytmiin.

Et syö nälkään vaan tunteisiisi

Syötkö yksin ollessasi, jotta saisit olosi paremmaksi? Saatat olla tunnesyöjä ja yrittää lohduttaa itseäsi ruoalla. Salaa syömällä voit yrittää päästä eroon esimerkiksi häpeän, yksinäisyyden, stressin tai tylsyyden tunteista.

Ratkaisu: Tunnista tunnesyöminen ja opettele siitä eroon.

Sinulla ei ole hyvä suhde vartaloosi

Jos häpeät vartaloasi, voi olla, että muiden edessä syöminen ahdistaa sinua. Saatat kokea, että muut ajattelevat, ettei sinun kokoisesi pitäisi syödä niin kuin sinulla on tapana. Muiden ihmisten mielipiteiden murehtiminen saattaa ajaa sinut syömään kokonaan yksin. Voi myös olla, että muiden seurassa syöt aivan liian vähän eli niin kuin oletat olevan sopivaa, mutta jatkat syömistä yksin ja salaa myöhemmin.

Ratkaisu: Irtaudu häpeästä ja luo lempeämpi suhde vartaloosi.

Olet jatkuvasti tiukalla dieetillä

Tiukalla dieetillä ruoka voi näyttäytyä entistä houkuttelevampana, ja dieetistä lipsumista saattaa olla vaikea välttää. Jotta muut eivät näkisi epäonnistumistasi, syöt lipsuessasi salaa yksin.

Ratkaisu: Lopeta dieetit ja keskity pysyvään painonhallintaan.

Keskustele aiheesta: Ahmintaa aina vaan

Lähteet: Duodecim, HuffPost, Mayo Clinic, Shape, Telegraph

Lue myös:

7 merkkiä, jotka kertovat, vaikuttavatko tunteet syömiseesi

Suvi jojolaihdutti 20 vuotta: Laihduin oikeasti vasta, kun tajusin olevani ruokariippuvainen

Ahmintahäiriö – syömishäiriöön apua itsehoidosta ja vertaistuesta

Noin 200 kiloa laihduttaneet Hanna Kinnunen ja Aino-Kuutamo Uusitorppa: Enää emme laske kaloreita

X