Terveys

Tamponin käyttö yöllä ei ole vaarallista – totta vai tarua?

Onko tamponin käyttö yöllä vaarallista? Kuukautissuojiin liittyy monia pinttyneitä uskomuksia, väärää tietoa ja tietämättömyyttä. Päivitä tietosi tästä!

Teksti:
Irene Naakka
Kuvat:
Istock

Tamponin käyttö yöllä on turvallista.

Onko tamponin käyttö yöllä vaarallista? Kuukautissuojiin liittyy monia pinttyneitä uskomuksia, väärää tietoa ja tietämättömyyttä. Päivitä tietosi tästä!

Väite 1: Tamponin käyttö yöllä ei ole vaarallista

Totta. Tamponin käyttö yöllä ei ole vaarallista, joten sen kanssa voi hyvin nukkua yön yli.

Jos kuukautiset ovat hyvin runsaat, tamponin imukyky ei kuitenkaan välttämättä riitä yöunien ajaksi. Valmistajat kehottavat yleensä vaihtamaan tamponin viimeistään kahdeksan tunnin kuluttua sen asettamisesta. Tamponin liian pitkään vaihtoväliin on liitetty hengenvaarallinen, stafylokokkibakteerin aiheuttama toksinen sokkioireyhtymä, mutta sairaus on äärimmäisen harvinainen.

Väite 2: Kuukautiskuppi sopii kaikille

Totta ja tarua. Mikään ei varsinaisesti estä kuukupin käyttöä, mutta esimerkiksi vulvodynian, vaginismin ja emättimen tulehdusten kaltaiset vaivat voivat tehdä sen käytöstä epämiellyttävää. Vulvodyniapotilaat voisivat kuitenkin jopa hyötyä kuukupin käytöstä, jos sen käyttö tuntuu itsestä sopivalta. Jos taas emättimen limakalvot ovat esimerkiksi tulehduksesta ärtyneet, emättimeen laitettavat suojat voivat ärsyttää.

Väite 3: Tamponia voi käyttää vuodon joka vaiheessa

Totta. Tamponille kannattaa kuitenkin valita vuodon määrää vastaava imukyky. Kun vuoto on hyvin vähäistä, tamponin käyttö voi tuntua epämiellyttävältä.

Väite 4: Tamponia voi käyttää myös suojaamaan valkovuodolta

Tarua. Myös pikkuhousunsuojien jatkuvaa käyttöä on syytä välttää, tavalliset puuvillaiset alushousut riittävät suojaamaan valkovuodolta. Jos valkovuoto muuttuu koostumukseltaan ja hajultaan, syy on hyvä selvittää lääkärin vastaanotolla.

Väite 5: Tamponin tai kuukautiskupin ei kuulu tuntua käytössä miltään

Totta. Kun tamponi tai kuukuppi on asetettu oikein, ne eivät tunnu miltään. Oikea kohta on emättimen keskiosassa, lepäämässä lantionpohjan päällä. Jos tamponi tai kuukautiskuppi tuntuu ikävältä, kannattaa yrittää työntää sitä syvemmälle.

tamponin käyttö yöllä
Tamponin käyttö yöllä ei ole vaarallista. Oma kuukautissuoja kannattaa kuitenkin valita paitsi oman mieltymyksen, myös vuodon runsauden mukaan.

Väite 6: Kuukautissuoja tulee vaihtaa aina WC:ssä käymisen jälkeen

Tarua. Vaihtoväli riippuu vain kuukautisvuodon määrästä. Tamponin narun kastuminenkaan ei ole aina syy vaihtaa tamponia.

Väite 7: Side on turvallisin kuukautissuoja

Tarua. Tamponin käyttöön liitetty toksinen sokkioireyhtymä on jäänyt kummittelemaan monien mieliin, mutta todellisuudessa sairauden todennäköisyys on häviävän pieni. Käytännössä siteiden ja pikkuhousunsuojien käyttöön liittyy enemmän ongelmia: ne voivat hiostaa ja ärsyttää ihoa.

Väite 8: Tamponi on paras suoja, jos vuoto on runsasta

Tarua. Erilaisten kuukautissuojien sopivuus on yksilöllistä. Paras suoja on se, joka tuntuu itsestä parhaimmalta. Joskus vuoto on niin runsasta, että voi joutua käyttämään useampaa suojaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että runsaista vuodoista ei tarvitse kärsiä. Runsaita ja kivuliaita kuukautisia voi, ja myös kannattaa, hoitaa. Hakeudu siis gynekologin vastaanotolle, jos kuukautiset aiheuttavat hankaluuksia.

Väite 9: Siteistä kannattaa valita hajusteeton versio

Totta. Kuukautissuojien ei tarvitse tuoksua miltään. Varminta on valita hajusteeton suoja, vaikka hajusteet eivät aiheuttaisikaan yliherkkyyttä.

Väite 10. Tamponia, jossa on asetin, on helpompi käyttää

Totta ja tarua. Toiset kokevat sormella asetettavan tamponin vieraaksi ja valitsevat mieluummin tamponin, jossa on asetin. Toiset taas kokevat, että sormella saa paremman tuntuman tamponin asettamiseksi oikeaan kohtaan. Kannattaa valita sellainen tapa, joka tuntuu itsestä parhaimmalta.

Väite 11: Tamponi ja kuukuppi voivat jäädä jumiin

Totta. Tamponi ja kuukuppi voivat jäädä jumiin, mutta ne eivät voi kadota. On mahdotonta, että ne kulkeutuisivat emättimestä pidemmälle. On myös harvinaista, ettei niitä saisi omin avuin ulos. Jos tamponin tai kuukupin poistaminen aiheuttaa ongelmia, gynekologi auttaa.

Asiantuntijana jutussa toimi lääkärikeskus Aavassa työskentelevä naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Minna Kuusisto.

X