Rento kävelyllä käyminen voi tukea mielenterveyttä enemmän kuin hampaat irvessä treenaaminen.
Pienellä virkistävällä kävelyllä käyminen voi tukea mielenterveyttä enemmän kuin hampaat irvessä treenaaminen.
Terveys

Näillä pienillä arkisilla teoilla tuet mielenterveyttäsi – 6 vinkkiä

Tänään vietetään Maailman mielenterveyspäivää. Suomen mielenterveysseuran mukaan mielenterveyttä on helppo vahvistaa pienillä ja arkisilla teoilla. Jo pelkästään rutiinien rikkominen ja aito läsnäolo tekevät ihmisille hyvää.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: iStock

Maailman mielenterveyspäivää vietetään 10. lokakuuta. Teemana on maailmanlaajuisesti nuorten mielenterveys muuttuvassa maailmassa.

Maailman mielenterveyspäivään voi ottaa osaa muun muassa menemällä mukaan Helsingissä järjestettävään Mind Pride -kulkueeseen, pukeutumalla vihreään tai jakamalla vihreitä kuvia Instagramissa hashtageilla #vihreaavaloa #kymppikymppi #mielenterveys. Klo 18 jälkeen illalla vihreällä valaistaan rakennuksia, ikkunoita tai vaikkapa itselle tärkeitä esineitä.

Vihreällä värillä on symbolinen merkitys mielenterveysongelmien stigmaa vastaan. Vihreällä värillä viestität, että näytät kaikille tasa-arvoisesti vihreää valoa diagnooseista riippumatta ja olet mukana edistämässä avoimempaa keskusteluympäristöä.

Suomen Mielenterveysseuran mukaan mielenterveys on terveyttä, jota voi vahvistaa.

Näillä arkisilla teoilla tuet mielenterveyttä:

Lopeta hampaat irvessä suorittaminen

Älä pingota terveellisistä elämäntavoista vaan tee niistä iloinen asia. Käy esimerkiksi pienellä, virkistävällä kävelyllä tai ota 15 minuutin torkut. Harrasta sellaista liikuntaa, joka tuo sinulle iloa.

Riko rutiinisi

Rutiinit rikkomalla voit saada uusia elämyksiä ja näkökulmia. Kulje esimerkiksi töihin tai harrastukseen eri reittiä kuin normaalisti. Mieti, minkä taidon haluaisit oppia ja tee jotain tuon taidon oppimisen edistämiseksi.

Ole läsnä

Elämä on parempaa jaettuna. Ota yhteyttä ystävään, johon et hetkeen ole ollut yhteydessä ja kerro, että ajattelit juuri häntä. Ole ihmisiä kohdatessasi läsnä. Kuuntele, katso silmiin ja osallistu keskusteluun. Keskity tilanteeseen äläkä räplää kännykkää tai mieti jo illan kotitöitä.

Ojenna auttava kätesi

Toisten auttaminen ja vapaaehtoistyö kasvattavat elämän merkityksellisyyttä ja vahvistavat itseluottamusta.

Tunnista tunteesi ja ole niille armollinen

Mieti illalla, millaisia tunteita päivän aikana koit. Yritä tunnistaa tunteet, joita parhaillaan koet ja menneiden murehtimisen tai tulevasta huolehtimisen sijaan elää tätä hetkeä. Ole tunteillesi armollinen. Kaikki tunteet ovat ohimeneviä ja sallittuja.

Uskalla hakea apua

Älä jää vaikeina hetkinä yksin. Puhu läheisillesi tai hanki tarvittaessa esimerkiksi Suomen Mielenterveysseuran kautta kriisitukea ja -apua.

Lähde: Suomen Mielenterveysseura

X