Vaihdevuosioireet lähtivät, akupunktio jäi. – Akupunktiolla huolehdin hyvinvoinnistani ja hyvinvoivana jaksan, Tarja Turunen sanoo.
Vaihdevuosioireet lähtivät, akupunktio jäi. – Akupunktiolla huolehdin hyvinvoinnistani ja hyvinvoivana jaksan, Tarja Turunen sanoo.
Terveys

Tarja, 62, sai vaihdevuosioireisiin avun akupunktiosta – myös oma ajattelutapa vaikutti: ”Sovelsin kuumiin aaltoihin chi kungin filosofiaa”

Tarja Turusen vaihdevuodet oireineen alkoivat 55-vuotiaana. Hänen mielestään omalla asenteella on iso merkitys: jokainen elämänvaihe on ainutlaatuinen. Tarja on saanut apua myös akupunktiosta sekä kiinalaisen terveysliikunnan filosofiasta – mikään asia ei ole pelkästään hyvä tai huono.
Teksti: Virve Järvinen Kuvat: Sampo Korhonen

”Jokainen päivä voi olla ilon päivä. Kyse on valinnasta. On asioita, joille ei itse voi tehdä oikein mitään. Silloin on parempi hyväksyä ne kuin kammeta vastaan. Olen aina halunnut uskoa, että kulloinkin meneillään oleva hetki ja aika on minulle parasta aikaa.

Kun lapseni olivat pieniä, en odottanut, että he kasvaisivat ja arkeni helpottuisi. Jokainen elämänvaihe on ainutlaatuinen, eikä sitä voi kokea uudelleen. Sama tässä ja nyt -asenne on auttanut minua vaihdevuosissa. Jos olisin keskittynyt odottamaan vaihdevuosien loppumista, minulta olisi jäänyt monta hyvää hetkeä ja vuotta kokematta.

Vaihdevuoteni alkoivat kuumilla aalloilla, kun olin 55-vuotias. Ne herättivät yöllä, mutta onneksi olen hyvä nukkuja. Nukahdin helposti uudestaan, vaikka unesta tuli katkonaista. En ollut aamuisin tavallista väsyneempi.

Päivällä lehahtelu sai säätämään vaatetusta. Availin villatakin nappeja ja vuoroin riisuin ja puin huivia. Pukeuduin vaatteisiin, joita on helppo tarvittaessa vähentää.”

Lue myös: Vaihdevuosioireet yllättivät Sarin 47-vuotiaana – kun hormonikorvaushoito ei sopinut, apua piti etsiä muista keinoista: ”Päätin suhtautua huumorilla”

Akupunktion teho vaihdevuosioireisiin yllätti Tarjan

”Olen harrastanut pitkään kiinalaista terveysliikuntaa, chi kungia. Sen filosofiaan kuuluu, ettei mikään asia ole pelkästään hyvä tai huono. Sovelsin ajattelutapaa kuumiin aaltoihin ja otin niitä kohtaan tutkivan, sallivan asenteen. Kun annoin kuumalle aallolle luvan tulla, se laantui melko nopeasti. Jos olisin hätääntynyt, se olisi saattanut voimistaa otettaan.

Chi kungissa kuulin, että akupunktio voisi auttaa vaihdevuosioireisiin ja neula­hoito voisi tasata kuumuutta. Vaikka minulla oli aiempaa kokemusta akupunktiosta, sen teho vaihdevuosioireisiin yllätti: hoidon jälkeen olo oli ihanan raukea ja kuumuus oli ja pysyi pitkään poissa. Varasin aina uuden ajan, kun kuumat aallot heräsivät henkiin. Välillä hoitojen välissä kului kolme, välillä viisi kuukautta.”

Lue myös: Voiko akupunktiolla helpottaa kuukautiskipuja ja vaihdevuosivaivoja? Asiantuntija kertoo, miten akupunktio toimii ja mihin siitä voi saada apua

”Vaihdevuodet ovat loppusuoralla, elämä ei”

”Olen todella kiitollinen, etteivät oireeni olleet kovin voimakkaita eivätkä kestäneet pitkään. Ennen omia vaihdevuosiani uskoin muiden puheita ja ajattelin, että vaihdevuodet tarkoittavat kaikille samaa: hikisiä lakanoita ja valvottuja öitä. Tiedän ja kerron ystävilleni omasta kokemuksesta, että toisenlaisiakin tarinoita riittää.

Alan olla vaihdevuosissani loppusuoralla, elämässäni en. Olen ihan yhtä aktiivinen kotona ja töissä kuin ennenkin. Mielenkiinnolla odottelen, mitä elämä seuraavaksi tuo tullessaan.”

X