Terveys

Tarttuvatko aftat suudellessa? 7 tärkeää faktaa suuhun ilmestyvistä kipeistä rakkuloista ja niiden hoidosta

Voivatko aftat tarttua? Entä miten aftan aiheuttamaa kipua voi lievittää? Suuhun ilmestyvät kipeät rakkulat ovat inhottavia, mutta onneksi vaarattomia.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Naisilla aftoja esiintyy usein kuukautiskierron lopussa.

Voivatko aftat tarttua? Entä miten aftan aiheuttamaa kipua voi lievittää? Suuhun ilmestyvät kipeät rakkulat ovat inhottavia, mutta onneksi vaarattomia.

1. Mistä aftan tunnistaa?

Aftat ovat kivuliaita tai kutiavia pyöreitä rakkuloita, jotka ilmestyvät suun limakalvoille. Väriltään aftat voivat olla valkoisia tai harmaita, ja niiden reuna on usein punainen. Afta voi tulla poskeen, kieleen, huuleen, suunpohjaan ja nielurisojen lähettyville.

Aftoja on kolmea tyyppiä. Pienet aftat ovat kooltaan alle puoli senttimetriä, ja ne puhkeavat yleensä poskeen, huuliin, kieleen ja suunpohjaan. Suuret, 1–2 senttimetrin kokoiset aftat puolestaan puhkeavat usein nielurisojen lähelle tai kieleen. Harvinaisimmassa muodossa pieniä, 1–2 millimetrin kokoisia aftoja voi tulla kymmeniä.

2. Mistä aftat johtuvat?

Selvää syytä aftan syntymiselle ei aina voida osoittaa. Tiedetään kuitenkin että stressi, suun kudosvauriot, virustaudit, kuukautiskierto ja myöhään valvominen vaikuttavat aftojen puhkeamiseen.

Myös ruokavaliolla voi olla merkitystä. B12-vitamiinin, C-vitamiinin, folaatin, sinkin, raudan ja kalsiumin puute voivat aiheuttaa aftoja. Lisäksi tietyt hedelmät ja kasvikset, kuten sitruuna, appelsiini, ananas, omena, mansikka ja tomaatti, voivat liittyä aftojen syntymiseen tai pahentaa jo olemassa olevia aftoja.

Jos aftoja ilmaantuu usein, kannattaa tarkistaa hammastahnansa. Hammastahnat, jotka sisältävät vaahtoavaa natriumlauryylisulfaattia, saattavat aiheuttaa suuhun rakkuloita.

3. Tarttuvatko aftat?

Aftat eivät ole tarttuvia, eikä niitä voi saada esimerkiksi suutelun välityksellä. Aftojen ilmaantumiseen voi olla perinnöllinen taipumus. Aftoja esiintyy noin 20–50 prosentilla väestöstä.

4. Kuinka kauan paraneminen kestää?

Pienet aftat paranevat itsestään noin 1,5 viikossa. Suurten aftojen paranemiseen voi mennä 2–4 viikkoa, joskus jopa 6 viikkoa.

5. Miten aftoja voi hoitaa?

Aftat paranevat yleensä itsestään ilman hoitoa. Niiden aiheuttamaa kipua on kuitenkin mahdollista lievittää kotikonstein.

  • Suuta voi huuhdella apteekista ilman reseptiä saatavalla klooriheksidiiniliuoksella. Myös kortisonia sisältävät, suun limakalvolle kiinnitettävät tabletit voivat auttaa.
  • Suun huuhtelu suuvedellä, ruokasoodaliuoksella (1 tl ruokasoodaa ja 1 dl vettä) tai suolaliuoksella (1 tl suolaa ja 1 dl vettä) voi helpottaa kipua.
  • Hunajan on osoitettu vähentävän aftan aiheuttamaa kipua ja edistävän paranemista.
  • Happamia ja mausteisia ruokia voi olla järkevää välttää, sillä ne voivat lisätä kipua ja hidastaa paranemista.
  • Myös hyvä suuhygienia lievittää kipua.

6. Miten aftojen syntymistä voi estää?

Jos huomaat aftan ilmestyvän aina silloin, kun olet stressaantunut, kiinnitä huomiota stressinhallintaasi. Rauhoittava hengitys ja meditaatio kiireisen päivän keskellä voivat auttaa. Muista myös riittävä lepo, liikunta ja terveellinen ruokavalio.

Aftoja voi ehkäistä myös välttämällä ruokia, joiden on huomannut liittyvän aftojen puhkeamiseen. Mausteiset, suolaiset tai happamat ruoat voivat olla aftojen taustalla.

Lisäksi hampaiden pesu natriumlauryylisulfaatittomalla hammastahnalla ja pehmeällä hammasharjalla, joka ei ärsytä ikeniä ja limakalvoja, voi auttaa aftojen ehkäisyssä.

7. Milloin on syytä hakeutua lääkäriin?

Jos afta ei osoita paranemisen merkkejä kolmessa viikossa tai se tekee syömisestä ja juomisesta mahdotonta, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin tai hammaslääkäriin.

Myös silloin, jos aftat toistuvat usein, asiaa kannattaa selvittää. Aftat voivat johtua myös Crohnin taudista, paksusuolentulehduksesta tai keliakiasta.

Lähteet: Hammaslääkäriliitto, Health Line, Terveyskirjasto, WebMD

Lue myös:

Halkeilevatko suupielet? Näin hoidat tehokkaasti – asiantuntija neuvoo

Tiesitkö, että huuliherpes voi tarttua sukuelimiin? 5 tärkeää faktaa herpeksestä

Haiseeko hengityksesi? Lue täältä, miten voit varmistua suusi raikkaudesta

X