Terveys

Testasimme urheilu- ja aktiivisuuskellot – näin valitset juuri sinulle sopivan rannetsempparin!

Urheilu- ja aktiivisuuskelloissa on yhä enemmän ominaisuuksia, mutta miten löytää paras ja itselle sopivin? Testasimme viisi kelloa eri tarpeisiin.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock, Valmistajat

Urheilukelloissa on huimasti valinnanvaraa ja lukuisia ominaisuuksia.

Urheilu- ja aktiivisuuskelloissa on yhä enemmän ominaisuuksia, mutta miten löytää paras ja itselle sopivin? Testasimme viisi kelloa eri tarpeisiin.

Urheilu- ja aktiivisuuskellot tsemppaavat liikkumaan, auttavat parantamaan urheilusuorituksia ja kertovat mielenkiintoisia asioita omasta nukkumisesta. Muun muassa.

Kelloissa on huimasti valinnanvaraa ja lukuisia ominaisuuksia. Paitsi että kellot antavat yksityiskohtaista tietoa omasta aktiivisuudesta ja harjoittelusta, niillä voi esimerkiksi tehdä kuntotestejä, tarkastella omaa kalenteria, kuunnella musiikkia, seurata stressitasoa ja pitää silmällä kuukautiskiertoa.

Mutta kuinka kellot oikeastaan eroavat toisistaan ja mikä kello kenellekin sopii?

Toimittaja testasi viisi erilaista aktiivisuus- ja urheilukelloa, joista jokaista hän käytti viikon ajan. Kellojen kanssa harrastettiin muun muassa pyöräilyä, kävelyä ja lihaskuntoharjoittelua. Kaikissa kellot mittasivat sykettä ranteesta.

Polar M430 -urheilukello

Kuntoilijan kaveri

Polarin M430 -urheilukellon avulla on mahdollista tehdä maailman helpoin kuntotesti: ei tarvitse kuin maata hetken aikaa paikallaan.

Kello sopii sekä arkiaktiivisuuden ja unen seurantaan että kuntoiluun. Kellossa on sisäänrakennettu GPS, ja lenkillä kuljettua matkaa voi tarkastella kartalta mobiilisovelluksesta. Kello kestää vettä, joten sen kanssa voi myös uida.

Polarin kelloa on yksinkertaista käyttää: toiminnot ovat selkeitä ja käytön oppii nopeasti. Kellon ulkoasu voisi kuitenkin olla sirompi. Kello tuntuu aluksi painavalta kädessä, mutta siihen tottuu pian.

Kello sopii erityisen hyvin juoksua harrastaville, sillä siihen voi ladata Polarin juoksuohjelmia. Toisaalta kello sopii myös istumatyöläiselle: se hälyttää tunnin välein liikkeelle ja lisää liikettä päivään.

Pisteet: 4+/5
Suositushinta: 199 e

Fitbit Versa

Oiva aktiivisuuskello

Fitbit Versa on vedenkestävä älykello, joka seuraa sykettä, unta ja liikkumista. Kello sisältää ohjattuja harjoituksia, joten sen kanssa on helppo treenata kotona. Bluetooth-kuulokkeiden kanssa kellolla voi kuunnella musiikkia.

Kelloon saa ladattua monia sovelluksia, kuten kuukautiskiertoa seuraavan sovelluksen. Itselleen pystyy myös asettamaan kätevästi tavoitteita, kuten askeltavoitteen ja treenimäärätavoitteen.

Kellon käyttö vaatii aluksi opettelua, ja sen kosketusnäyttö tuntuu välillä omille sormille liian pieneltä. Kello on englanniksi, joten sen käyttäjältä vaaditaan myös hieman kielitaitoa.

Versan GPS toimii mobiilisovelluksen kautta, joten jos kellolla haluaa mitata matkaa, älypuhelin on oltava mukana. Kestävyysurheilua harrastavan näkökulmasta tämä on kellon isoin miinus. Kello sopii hyvin aktiivisuuskelloksi arkikäyttöön.

Pisteet: 3/5
Suositushinta: 199 e

Garmin Forerunner 645 Music

Aktiiviliikkujalle

Garmin Forerunner 645 Music on testin kallein kello, ja se myös erottuu joukosta edukseen. Kello tuntuu kädessä kevyeltä ja mukavalta. Se mittaa tarkasti muun muassa urheilusuorituksia, askelia, unta ja stressiä. Jos stressitasot ovat korkealla, kellon avulla on mahdollista tehdä hengitysharjoituksia.

Kellosta voi tarkistaa päivän sään, ja siihen saa ladattua kompassin, joten se sopii mainiosti luonnossa liikkumiseen. Kello kestää vettä, ja siinä on sisäänrakennettu GPS.

Nimensä mukaisesti kelloon saa ladattua musiikkia. Musiikin kuunteleminen tosin vaatii bluetooth-kuulokkeet.

Garminin kelloa on melko helppo käyttää. Se ei mielestäni ole aivan yhtä simppeli kuin esimerkiksi Polarin kello, eikä sen akku kestä yhtä pitkään. Aktiiviliikkujalle tämä on kuitenkin lukuisten ominaisuuksiensa vuoksi loistava valinta.

Pisteet: 5-/5
Suositushinta: 479 e

Suunto 3 Fitness

Kaunis hyvinvointikello

Suunto 3 Fitness näyttää tyylikkäältä ja sopii aktiivisuuskelloksi arkeen.

Fitness-kello analysoi muun muassa unen määrää ja laatua ja kertoo, ovatko liikunta ja lepo tasapainossa.

Kuten testin muissakin kelloissa, Suunnon kellossa on päivittäinen aktiivisuustavoite. Kello tekee harjoitussuunnitelman, joka päivittyy oman liikkumisen perusteella.

GPS toimii vain Suunto-sovelluksen kautta eli älypuhelin on oltava lenkillä mukana. Muutoin kello mittaa matkaa askeleen pituuden perusteella, ja ainakaan omassa käytössäni mittaus ei ollut luotettava.

Sekä kelloa että sen sovellusta on helppo käyttää. Yksi sovelluksen parhaimmista ominaisuuksista on mielestäni se, että sillä voi kätevästi vertailla samalla reitillä tehtyjä matkoja. Näin esimerkiksi juoksukuntonsa kehittymistä on helppo seurata.

Pisteet: 3,5/5
Suositushinta: 199 e

Amazfit Bipin

Hinta-laatusuhde kohdillaan

Amazfit Bipin, testin edullisimman aktiivisuuskellon, käyttöönotossa on alkukankeuksia. Kellon kieli vaihtuu itsestään kiinaksi, mutta onneksi mobiilisovelluksella synkronointi palauttaa kielen englanniksi.

Muuten kello yllättää positiivisesti. Kellossa on muun muassa sisäänrakennettu GPS, ja sen akku kestää muita testattuja kelloja pidempään.

Kello tuntuu kädessä kevyeltä, ja sen muotoilu on yksinkertainen. Kellossa on kosketusnäyttö, jota on helppo käyttää. Välillä pienellä näytöllä tosin sattuu virhepainalluksia.

Xiaomin kellon pisteitä laskee se, että valittavia urheilulajeja on vain neljä: ulkona juokseminen, juoksumatolla juokseminen, pyöräily ja kävely. Grafiikka on hieman vanhanaikainen. Testijakson perusteella kellon hinta-laatusuhde on kuitenkin erittäin kohdillaan.

Pisteet: 4-/5
Suositushinta: 100 e

X