Terveys

Tiedätkö, mitä tarkoittaa G3P2? Nämä ovat tavallisimmat lyhenteet gynekologin tekstissä

Gynekologin teksteissä vilahtelee usein kirjainlyhenteitä, joiden merkityksiä on vaikea päätellä pelkällä maalaisjärjellä. Listasimme yleisimmät lyhenteet gynekologin tekstissä, joita käytetään tavallisen käynnin yhteydessä.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Lyhenteet gynekologin tai minkä tahansa erikoislääkärin tekstissä voivat aiheuttaa ihmetystä.

Gynekologin teksteissä vilahtelee usein kirjainlyhenteitä, joiden merkityksiä on vaikea päätellä pelkällä maalaisjärjellä. Listasimme yleisimmät lyhenteet gynekologin tekstissä, joita käytetään tavallisen käynnin yhteydessä.

Nykyään kuka tahansa voi lukea kaikki potilaskertomuksensa Omakannasta. Lyhenteet gynekologin tai minkä tahansa erikoislääkärin tekstissä voivat kuitenkin aiheuttaa ihmetystä. Miksi lyhenteitä siis käytetään?

– Aikana ennen tietokoneita kaikki kirjoitettiin käsin, ja tekstit piti saada kirjoitettua mahdollisimman nopeasti ja niin, että kaiken jaksoi kirjoittaa. Tämän takia käytettiin lyhenteitä. Lyhenteiden käyttö on perua tuolta ajalta, gynekologi Riina Katainen Turun Perhelääkäreistä ja Turunmaan sairaalasta sanoo.

Yleensä lyhenteitä käytetään, kun kaikki on normaalisti

Ennen tätä vuosituhatta potilaat eivät juurikaan lukeneet omia potilaskertomuksiaan.

– Siksi ennen ei ole ollut niin väliä, ymmärtävätkö muut kuin lääkärit tekstejä. Nykyään suosituksena on, että potilaskertomukset tehdään niin, että potilas ymmärtää, mistä on kyse.

Silti lyhenteet gynekologin tekstissä eivät ole harvinaisia. Katainen kehottaa olemaan yhteydessä hoitavaan tahoon, jos omaa potilaskertomustaan ei ymmärrä ja se mietityttää.

– Yleensä potilaskertomuksesta ei kuitenkaan jää mitään oleellista tietämättä. Jos lääkäri löytää jotain poikkeavaa, tuo poikkeavuus kuvaillaan kyllä kokonaisin sanoin. Lyhenteitä käytetään enemmänkin silloin, kun kaikki on normaalisti, Katainen painottaa.

Listasimme tavallisimmat lyhenteet gynekologin tekstissä

Mitkä ovat tavallisimmat lyhenteet gynekologin tekstissä? Alla olevalle listalle on poimittu yleisimpiä lyhenteitä, joita käytetään tavallisen gynekologikäynnin yhteydessä. Onkin hyvä muistaa, että papakokeen ja HPV-testin tuloksissa on erikseen omat lyhenteensä.

G ja P

G (gravida) tarkoittaa henkilön raskauksien lukumäärää ja P (para) synnytyksiä. Esimerkiksi G3P2 tarkoittaa, että potilas on ollut kolme kertaa raskaana ja synnyttänyt kaksi kertaa.

Kirjain p viittaa gynekologisen tutkimuksen yhteydessä myös portioon eli kohdunkaulaan.

Cx

Kohdunkaulasta voidaan käyttää myös termiä cervix, jonka lyhenne cx on.

AAP

AAP (abortus arte provocatus) tarkoittaa raskaudenkeskeytystä.

Vav, viv ja vpk

Vav tarkoittaa valkovuotovaivaa, viv virtsaamisvaivaa ja vpk vatsanpohjakipuja.

V.m.

V.m.-lyhenne tarkoittaa viimeisimpien kuukautisten (menstruaatio) ajankohtaa.

Potilas lääkärin vastaanotolla. Lyhenteet gynekologin tekstissä eivät aina avaudu ilman tulkkausta.
Lyhenteet gynekologin tekstissä eivät aina avaudu ilman tulkkausta.

P ja D

P (periodi) tarkoittaa kuukautiskierron pituutta ja D (duraatio) kuukautisvuodon kestoa.

Mp

Lyhenne mp tarkoittaa kuukautisten päättymisikää eli menopaussia.

Yt

Yt tarkoittaa potilaan yleistilaa.

Us

Lyhenne us tarkoittaa ulkosynnyttimiä.

Lk

Lyhenne lk tarkoittaa limakalvoja.

Vvmss

Joskus tekstiin kirjataan lyhenne vvmss. Se tarkoittaa ”vagina väljä, myötäävä, seinämät sileät”. Tämä merkitsee lähinnä sitä, ettei emätin ole minkään sairauden ahtauttama.

C ut

Sanan kohtu sijaan gynekologisissa teksteissä käytetään usein latinankielistä sanaa uterus tai lyhennettä c ut, joka tulee sanasta corpus uteri eli kohdun runko-osa.

Lyhenteet gynekologin tekstissä voivat vaatia avaamista. Lääkäri selittää potilaalle.
Oletko joskus ihmetellyt, mitä lyhenteet gynekologin tekstissä tarkoittavat? Et ole ainoa.

Avfl ja rvfl

Avfl ja rvfl viittaavaat kohdun asentoon. Avfl (anteversiofleksio) tarkoittaa, että kohtu on eteenpäin kallistunut ja rvfl (retroversiofleksio), että kohtu on taaksepäin kallistunut.

Lue myös Kaksplussasta: Pieni vauvamaha voi johtua taaksepäin kallistuneesta kohdusta – näin kohdun asento vaikuttaa raskauteen

FD

FD (fossa douglasi) tarkoittaa kohdun takana sijaitsevaa vatsaontelon osaa.

Lähde: Gynekologi Riina Katainen

X