Huuliherpes on yleinen vaiva.
Suurin osa suomalaisista kantaa herpesvirusta.
Terveys

Tiesitkö, että huuliherpes voi tarttua sukuelimiin? 5 tärkeää faktaa herpeksestä

Voiko huuliherpes tarttua oireettomalta? Entä miten herpeksestä pääsee nopeimmin eroon? Erikoislääkäri kertoo, mitä huuliherpeksestä kannattaa tietää.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Huuliherpes eli yskänrokko on ikävä kiusa, joka tuntuu puhkeavan juuri silloin, kun sille ei olisi aikaa.

Kysyimme ihotautien erikoislääkäri Maria Huttuselta Terveystalo Jyväskylästä viisi kysymystä herpeksestä.

1. Voiko huuliherpes tarttua myös oireettomalta?

Huuliherpes tarttuu ihmisestä toiseen herkästi silloin, kun herpes oireilee. Virus leviää erityisesti rakkuloiden ja rakkulanesteen välityksellä.

Toisaalta herpeksen tarttuminen on mahdollista myös silloin, kun selviä rakkuloita ei näy. Huuliherpes ei aina oireile lainkaan tai oireet voivat olla hyvin lieviä.

On todennäköistä, että ihminen saa herpesviruksen jossain vaiheessa elämäänsä, sillä reilusti yli puolet suomalaisista kantaa virusta elimistössään. Koska osalla kantajista herpes ei koskaan oireile, virusta voi kantaa ja levittää myös tietämättään.

2. Mikä laukaisee huuliherpeksen?

Stressi, kuukautiset, infektiot ja auringon UV-säteily voivat saada herpeksen puhkeamaan. Aina ei kuitenkaan ole osoitettavissa selvää herpeksen laukaisevaa tekijää, joten puhkeamista on vaikeaa ennustaa.

3. Voiko huuliherpes tarttua suuseksissä kumppanin sukuelimiin?

Herpesvirusta on kahta tyyppiä. Herpes simplex 1 laukaisee yleensä huuliherpeksen ja Herpes simplex 2 sukuelinherpeksen. Tyyppi 1 voi kuitenkin aiheuttaa myös sukuelinherpestä ja tyyppi 2 huuliherpestä.

Huuliherpes voi siis tarttua esimerkiksi suuseksin välityksellä sukuelimiin ja aiheuttaa genitaaliherpestä, ja vastaavasti genitaaliherpes voi tarttua huuliin.

Sitä, kumpi virustyyppi on kyseessä, ei voi päätellä herpeksen ulkonäöstä. Huuli- ja genitaaliherpes ovat sukulaisviruksia, jotka tarttuvat yhtä herkästi ja oireilevat samalla tavalla. Niitä myös hoidetaan samalla lääkkeellä.

Kaksplus: Sukupuolitauti voi tarttua myös sikiöön

4. Miten herpeksestä pääsee nopeimmin eroon?

Huuliherpes on enimmäkseen lievä tauti, jonka kanssa pärjää ilman lääkitystä. Oireilu kestää usein viikosta kahteen viikkoon. Ensin huulessa ilmenee punoitusta, kutinaa ja pistelyä. Sitten rakkulat puhkeavat ja lopulta kuivahtavat pois.

Jos herpes uusiutuu tiuhaan, lääkitys voi olla tarpeen. Sisäisesti tablettina otettavat viruslääkkeet ovat tehokkain hoito huuliherpekseen. Kun lääkityksen aloittaa heti oireiden ilmaantuessa, herpeksen paheneminen on mahdollista pysäyttää.

Herpeksen hoitoon on myös voiteita, mutta niiden hoitava vaikutus ei ole suuri.

5. Milloin huuliherpes vaatii lääkärin hoitoa?

Yleensä huuliherpes ei vaadi erityistä hoitoa. On kuitenkin olemassa riski, että se leviää kasvoherpekseksi. Erityisesti silloin, jos kasvojen iho on huonossa kunnossa esimerkiksi atooppisen ihottuman vuoksi, herpes voi levitä huulten alueelta myös muualle kasvoihin.

Laaja-alainen herpes vaatii aina lääkärin hoitoa.

X