Terveys

Tietyissä tilanteissa urheilukellot yli- tai aliarvioivat kalorinkulutusta – tämän takia niiden lukemiin ei kannata sokeasti luottaa

Moni seuraa aktiivisuusrannekkeesta tai älykellosta päivittäistä ja liikuntasuorituksen aikaista kalorinkulutustaan. Mutta voiko niiden kertomaan kalorilukemaan luottaa?

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
Istock

Älykellot ja aktiivisuusrannekkeet mittaavat sykettä huomattavasti tarkemmin kuin kalorinkulutusta.

Moni seuraa aktiivisuusrannekkeesta tai älykellosta päivittäistä ja liikuntasuorituksen aikaista kalorinkulutustaan. Mutta voiko niiden kertomaan kalorilukemaan luottaa?

Yhä useampi seuraa aktiivisuusrannekkeesta, urheilukellosta tai älykellosta kalorinkulutustaan, sykettään, askelmääräänsä ja unensa laatua.

Painoklinikka.fi:n ylilääkäri André Heikius sanoo, että vaikka erilaiset rannekkeet ja muut vastaavat tuotteet antavat hyödyllistä tietoa kehon toiminnasta, niiden kertomat kalorilukemat ovat epätarkkoja.

– Aktiivisuusrannekkeiden ja älykellojen tiedetään yliarvioivan liikuntasuorituksen aikaista kalorinkulutusta, mutta toisaalta aliarvioivan hyötyliikunnan kuluttamaa kalorimäärää. Esimerkiksi sykettä ne mittaavat kalorinkulutusta huomattavasti tarkemmin, hän sanoo.

Aktiivisuusranneke voi aliarvioida hyötyliikunnan kalorinkulutusta merkittävästi

Kuluttajille tarkoitetuista aktiivisuusrannekkeista on tehty sekä tieteellisiä että kaupallisia tutkimuksia, joissa on selvitetty niiden näyttämien kalorilukemien tarkkuutta. Heikiuksen mukaan tuotteet kehittyvät jatkuvasti, mutta toistaiseksi vääristymät ovat merkittäviä.

– Heitot kalorilukemien tarkkuuksissa ovat suuria. Erään suhteellisen laajan tutkimuksen mukaan lähes kaikki kuluttajille tarkoitetut aktiivisuusrannekkeet yliarvioivat liikuntasuorituksen aikaista kalorinkulutusta jopa 20–40 prosenttia. Joissain tutkimuksissa vääristymä on ollut vieläkin korkeampi.

Toisaalta on havaittu, että aktiivisuusrannekkeet aliarvioivat kevyestä hyötyliikunnasta johtuvaa kalorinkulutusta.

Tämä johtuu Heikiuksen mukaan todennäköisesti siitä, että kuluttajille suunnatut tuotteet eivät pysty rajallisen mekaniikkansa vuoksi rekisteröimään tarpeeksi tehokkaasti kehon pieniä liikkeitä, joita tapahtuu vaikka tiskatessa tai kotia järjestellessä.

– Tutkimusten mukaan rannekkeet voivat aliarvioida hyötyliikunnan kalorinkulutusta yli 30-prosenttisesti. Tämä on sääli, koska hyötyliikunnan merkitystä korostetaan myös suomalaisissa liikuntasuosituksissa jatkuvasti enemmän. On kuitenkin loogista, että aktiivisuusrannekkeiden antureiden on helpompi havaita kehon laajoja liikkeitä vaikka juoksulenkillä.

Eri valmistajien tuotteiden kalorilukematarkkuudessa on jonkin verran eroja. Heikius kannustaakin ennen aktiivisuusrannekkeen tai älykellon hankkimista selvittämään kyseisen tuotteen vahvuudet ja heikkoudet.

– Jotkut tuotteet mittaavat esimerkiksi kalorinkulutusta, unta tai sykettä hieman muita paremmin. Siksi on hyvä pohtia, mitkä ominaisuudet ovat itselle tärkeitä.

Epätarkkuudesta huolimatta tärkeää tietoa oman aktiivisuuden muutoksista

Aktiivisuusrannekkeiden kalorilukemien epätarkkuus ei Heikiuksen mukaan tarkoita, että ne olisivat hyödyttömiä.

Sen lisäksi, että monet aktiivisuusrannekkeet mittaavat sykettä ja unta melko hyvin, antavat ne tärkeää tietoa oman aktiivisuuden muutoksista. Kalorilukemamuutosten vertailu viikkotasolla antaa suuntaa omasta aktiivisuudesta ja voi kannustaa liikkumaan.

– Tuotteiden pääarvon ei tarvitse olla tarkassa kalorinkulutuksen mittaamisessa. Suurimmalla osalla rannekkeet toimivat kannustimena aktiivisuuden lisäämisessä ja istumisen vähentämisessä. Harva lopulta hyötyy kovin tarkasta kalorinkulutuksen seuraamisesta.

Hänen mukaansa suuri osa aktiivisuusrannekkeista mittaa askelmääriä hieman kalorilukemia tarkemmin, mutta heitot voivat niissäkin olla isoja.

– Aktiivisuusrannekkeilla on taipumus aliarvioida myös askelmääriä. Tutkimusten mukaan päiväkohtainen heitto voi monien valmistajien tuotteissa olla myös askelmäärissä 30 prosenttia. Jos ranneke kuitenkin lisää käyttäjänsä aktiivisuutta, on se tavallaan onnistunut tehtävässään.

Heikiuksen mukaan rannekkeet antavat tärkeää dataa myös terveydenhuollon ammattilaisille.

– Yhä useampi esittelee rannekkeensa lukemia lääkärin vastaanotolla. Heikkouksistaan huolimatta rannekkeet antavat myös asiantuntijoille tärkeää tietoa, josta on jatkuvasti enemmän hyötyä ihmisten hyvinvoinnin edistämisessä.

X