Terveys

Video: Tietynlaisen luomen voi poistaa myös itse – kolme tapaa poistaa varsiluomi kotona 

Varsiluomi ilmestyy yleensä ihoon alueelle, johon kohdistuu paljon hankausta. Tyypillisiä paikkoja varsiluomille ovat kainalot, kaula ja nivuset. Jos varsiluomi on häiritsevä, se voidaan poistaa jopa kotikonsteilla.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
iStock, Annan toimitus

Varsinkin kainalon iho hankautuu, ja siksi alueelle syntyy herkästi varsiluomi.

Varsiluomi ilmestyy yleensä ihoon alueelle, johon kohdistuu paljon hankausta. Tyypillisiä paikkoja varsiluomille ovat kainalot, kaula ja nivuset. Jos varsiluomi on häiritsevä, se voidaan poistaa jopa kotikonsteilla.

Hyvänlaatuisia ihon sidekudoskasvaimia, varsiluomia esiintyy tavallisimmin kaulalla, kainaloissa ja nivusissa. Niitä ei yleensä tarvitse poistaa, mutta niistä voidaan haluta päästä eroon esimerkiksi kosmeettisista syistä, tai jos luomen sijainti on muuten häiritsevä ja epämukava.

Varsiluomen poisto on nopea toimenpide, eikä siihen välttämättä tarvita edes lääkärikäyntiä. Pieni varsiluomi on usein poistettavissa itse kotona.

Tällaiset varsiluomet sopivat kotona poistettaviksi

Ihotautilääkäri Liisa-Lotta Kiiski Ihosairaalasta kertoo, että varsiluomen poisto on helppoa ja onnistuu muutamalla eri tekniikalla.

Kotona tulee kuitenkin poistaa vain tyypillisen näköisiä varsiluomia, jotka ovat pieniä, noin muutaman millimetrin kokoisia, ja ihossa kiinni ohuella kannalla. Tavallinen varsiluomi on yleensä sävyltään ihonvärinen tai vaaleanruskea.

Yksinkertaisimmillaan varsiluomen voi poistaa pinsettien ja saksien avulla.

– Muutamaa millimetriä isommat varsiluomet suosittelisin poistamaan lääkärissä. Myös oudosti käyttäytyvät ja väriltään poikkeavat luomet kannattaa jättää lääkärin tarkastettaviksi.

Varsiluomen poistoon liittyy aina myös infektioriski. Tulehdusten estämiseksi on tärkeää huolehtia hyvästä hygieniasta, jos varsiluomen nappaa pois itse.

– Välineet pitää olla puhtaat, esimerkiksi keittämällä steriloidut. Kädet tulee pestä ja desinfioida huolellisesti, Kiiski muistuttaa.

Varsiluomen poisto kolmella tavalla

Tapa 1: Pinsetit ja pienet sakset.

Yksi tapa poistaa varsiluomi on napata luomesta pinseteillä kiinni ja leikata se pienillä ja terävillä saksilla tyvestä irti.

– Tästä ei pitäisi tulla kuin vain tippa verta, ja kivunkaan ei pitäisi olla kova, korkeintaan pieni kirpaisu. Ihotautilääkäritkin käyttävät tätä tekniikkaa varsiluomien poistamiseen, Kiiski kertoo.

Tapa 2: Luomen “hirttäminen”.

Varsiluomi voidaan poistaa myös niin sanotusti “hirttäen”. Tekniikka vaatii ohutta lankaa ja sorminäppäryyttä.

– Ohut lanka tai vaikka hius sidotaan tiukasti varsiluomen tyveen, jolloin verenkierto luomeen lakkaa. Muutamassa päivässä luomi menee kuolioon, muuttuu mustaksi ja tipahtaa itsestään pois. Jos varsiluomi on todella pieni, langan sitominen voi olla hieman hankalaa.

Tapa 3: Jäädytyshoito.

Kolmas kotikonsti on apteekista ostettava jäädytyshoito, joka on samantyyppinen kuin syylien kotijäädytykseen käytettävä. Kiiskin mukaan jäädytyksen pitäisi tehota myös pieniin varsiluomiin.

Milloin varsiluomen takia lääkäriin?

Varsiluomen poisto ei ole millään tekniikalla täysin kivutonta, mutta pienen varsiluomen poiston pitäisi kuitenkin onnistua ilman kivunlievitystä. Varsiluomea kannattaa sen sijaan käydä näyttämässä lääkärille, jos ihomuutos on nopeasti kasvanut, muuttunut, tai muutos ei näytäkään tyypilliseltä ohutkantaiselta varsiluomelta, tai varsiluomen poistaminen muuten mietityttää.

Julkisessa terveydenhuollossa ei yleensä kuitenkaan poisteta hyvänlaatuisia ihomuutoksia.

– Muutaman kerran vastaan on tullut pieleen mennyt varsiluomen hirttoyritys. Tuolloin varsiluomi on ollut ärtynyt, mutta ei ole päässyt irtoamaan, koska lanka ei ole ollut tarpeeksi kireällä. Varsiluomi voidaan aina poistaa helposti ja nopeasti myös ihotautilääkärillä, jos luomen poistaminen ei onnistu kotona.

Katso alta video varsiluomen poistamisesta saksilla:

X