Terveys

Tinnitus on parantumatonta korvien soimista – ”Ääni ei ole ongelma, mutta sen aiheuttama reaktio voi olla”

Lähes jokainen kokee joskus satunnaista tinnitusta – toisilla se on kuitenkin jatkuvaa. Silloin korvat soivat, suhisevat, vinkuvat tai kohisevat ilman ympäristöstä löytyvää äänen lähdettä.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Istock

Tinnitus on häiritsevä kuulovaiva.

Lähes jokainen kokee joskus satunnaista tinnitusta – toisilla se on kuitenkin jatkuvaa. Silloin korvat soivat, suhisevat, vinkuvat tai kohisevat ilman ympäristöstä löytyvää äänen lähdettä.

Lähes jokaisella ihmisellä on joskus riesanaan tinnitus. Altistuminen voimakkaalle melulle ja sitä seuraava tilapäinenkin kuulonalenema, korvasairaudet ja normaaliin ikääntymiseen liittyvä kuulonalenema eli ikähuonokuuloisuus voivat laukaista tinnituksen.

Silloin korvat soivat, suhisevat, vinkuvat tai kohisevat ilman ympäristöstä löytyvää äänen lähdettä. Valtaosalla tinnitus jää satunnaiseksi, mutta arviolta 15 prosentilla ihmisistä se on jatkuvaa. Se häiritsee heitä ja herättää kielteisiä tunteita.

– Tinnituksen kuuleminen ja sen häiritsevyys ovat kaksi eri asiaa. Tinnitusääni ei ole ongelma, mutta sen aiheuttama reaktio seurauksineen voi olla, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, audiologi Mari Havia Audex Oy:stä painottaa.

”Masennus ja ahdistus saavat tinnituksen tuntumaan entistä häiritsevämmältä.”

Tinnitus ei alenna kuuloa eikä altista sairauksille. Sille ei tarvitse tehdä mitään, ellei se häiritse ja kuulo on normaali. Useimmat ihmiset sopeutuvat tinnitukseen 0,5–1,5 vuodessa. Pieni osa ei sopeudu, tai sopeutuminen pitkittyy, ja tinnitus alkaa määrittää heidän elämäänsä.

Ääni voi rajoittaa tekemisiä ja saada ihmisen välttelemään asioita ja paikkoja. Sen lievittämiseen kuluu aikaa ja voimavaroja.

– Häiritsevää tinnitusta kannattaa hoitaa. Siihen voi liittyä unettomuutta ja keskittymisvaikeuksia, ja se voi altistaa masennukselle. Masennus ja ahdistus saavat tinnituksen tuntumaan entistä häiritsevämmältä.

Kotiliesi.fi: Tinnitus on yleinen vaiva, joka haittaa elämää ja vie unet – nämä asiat voivat pahentaa korvien soimista

Tinnituksen peittäminen ei kannata

Tinnitusääni on kuulojärjestelmän sähköistä toimintaa, jonka aivot tulkitsevat ääneksi. Moni koettaa selvitä tinnituksen kanssa peittämällä sen voimakkaammilla äänillä, mutta pitkässä juoksussa se ei kannata.

– Elämässä tulee tilanteita, joissa ei voi turvautua peittäviin ääniin, ja silloin tinnitus voi tuntua entistäkin raskaammalta, Havia sanoo.

Amerikan korvalääkäriyhdistys (American Academy of Otolaryngology) suosittelee häiritsevän tinnituksen hoitoon räätälöityä CBT-hoitoa eli kognitiivista käyttäytymisterapiaa. Terapiassa potilas oppii tunnistamaan ja vaikuttamaan asioihin, jotka lisäävät tinnituksen häiritsevyyttä.

– Tinnituksen häiritsevyydessä on kyse aivojen kokemuksesta. Kokemusta ei voi poistaa, mutta aivojen tulkintaa voidaan muuttaa, Havia sanoo.

Jatkuva itsetarkkailu, huomion kiinnittäminen ääneen ja välttämiskäyttäytyminen saavat aivot tarraamaan ääneen entistäkin tiukemmin.

– Kun ihminen lakkaa kiinnittämästä huomiota tinnitukseen ja antaa sen vain olla, ääni muuttuu aivoille merkityksettömäksi kohinaksi, johon niiden ei tarvitse reagoida.

Tinnitus voi helpottua kuulokojeella

Tinnitus ja sen hoito on yksilöllistä, eikä Suomessa vielä toistaiseksi harvinainen terapiahoito ole ainoa hoito. Monelle riittää, että saa asiallista tietoa vaivastaan. Erilaisista rentoutusmenetelmistä voi olla apua, sillä ääni häiritsee monesti väsyneenä ja kuormittuneena.

– Tinnitukseen kannattaa hakea apua aina, jos se häiritsee tai siihen liittyy kuulonalenemaa, Havia kehottaa.

Kuulonaleneman kuntouttaminen kuulokojeella helpottaa myös tinnitusta. Kun kuuleminen helpottuu, kuulojärjestelmä rentoutuu ja jaksaminen paranee, jolloin tinnitus ei tunnu enää niin häiritsevältä.

Lue myös: Milloin terapiaan kannattaa hakeutua ja miten tunnistaa itselle oikea psykoterapeutti? Kysy itseltäsi ratkaiseva kysymys

X