Terveys

Tissuttelu voi helposti lähteä kesällä käsistä – näin estät tissuttelun lipsumisen riskijuomiseksi

Juomisen riskirajat voivat paukkua kesällä. Lue, miten tunnistat riskirajat ja kuinka saat pidettyä juomisen aisoissa.

Teksti:
Janica Brander

Kesällä juominen voi lähes huomaamatta muuttua turhan arkipäiväiseksi touhuksi.

Juomisen riskirajat voivat paukkua kesällä. Lue, miten tunnistat riskirajat ja kuinka saat pidettyä juomisen aisoissa.

Tissuttelu voi lipsua kesällä riskijuomiseksi, ja loman jälkeen juomista voi olla vaikea lopettaa. Juomisen saa pidettyä aisoissa, kun et ota terassille tai festareille pankkikorttia ja juot janoosi vettä, et siideriä.

Tärkeintä on kuitenkin opetella lomalla uudenlainen suhde alkoholiin. Koemme arkena hauskoja rentouttavia hetkiä ilman alkoholia. Miksi siis kesällä tarvitsisi juoda tavallista enemmän?

Testaa: Tissutteletko tietämättäsi liikaa? Testi paljastaa, pitäisikö sinun vähentää juomista

1. Kyseenalaista alkoholin ja hyvän olon yhteys

Lomatissuttelua voidaan perustella sillä, että juominen kuuluu kesään. Kyse on hauskanpidosta ja rentoutumisesta. Grilliruoka maistuu paremmalta viinin kanssa, olut kruunaa saunahetken.

Tällaiset mielikuvat normalisoivat päivittäistä, runsastakin alkoholinkäyttöä. Juomisen riskimittari voi olla punaisella, mutta katsomme sitä sormien läpi, koska on kesä.

Alkoholin, rentoutumisen ja hauskanpidon välisiä mielleyhtymiään kannattaakin tarkastella kriittisesti ja purkaa. Koemme arkenakin ihania hetkiä, jotka eivät liity alkoholiin. Miksi juuri kesä olisi tässä mielessä poikkeus?

2. Keksi muita stressinpoistokeinoja

Jos drinkin siemailu auringonlaskua katsellen on lomapäiviesi kohokohta, keksi sen tilalle muita rentoutumiskeinoja.

Tee alkoholiton, kauniisti koristeltu mocktail. Lue hyvää kirjaa ja tee jalkahoito. Liiku luonnossa, kokeile metsäjoogaa tai sup-lautailua. Kiertele hellepäivinä viileissä museoissa ja taidenäyttelyissä.

Huomaat, että maailma on täynnä arjen yläpuolelle kohottavia, alkoholittomia elämyksiä. Ne eivät häiritse untasi, toisin kuin pienikin alkoholimäärä. Olet levänneempi, ja tällöin et tarvitse alkoholia lievittämään stressiä.

3. Ota terassille vain käteistä

Rahankäytön rajoittaminen on helppo tapa rajoittaa myös juomista.

Kun lähdet terassille tai kesätapahtumaan, ota mukaan käteistä vain yhteen tai kahteen juomaan. Jätä pankkikortti kotiin, jotta et voi nostaa rahaa illan aikana. Kynnys ystäviltä lainaamiseen on yleensä korkeampi kuin kynnys luottokortin vinguttamiseen.

4. Juo riittävästi vettä

Alkoholi kuivattaa kehoa. Mitä enemmän juot sitä janoisempi olet, ja alkoholia kuluu. Älä lähde terassille janoisena ja juo lasillinen vettä jokaista alkoholiannosta kohden. Vesi täyttää myös vatsaa, jolloin tuoppeja ei tee mieli kumota tiuhaan tahtiin.

Juotko tarpeeksi vettä? 5 helppoa keinoa lisätä vedenjuontia

5. Älä syö liikaa suolaista

Runsaan vedenjuonnin vastapainoksi kannattaa syödä suolaista, ettei heikotus iske. Välttele kuitenkin sipsien, oliivien, voimakkaiden juustojen ja grilliruokien kaltaisia suolapommeja.

Jos syöt liikaa suolaa, ja tarjolla on alkoholia, voit juoda sitä janoosi. Mitä enemmän juot, sitä enemmän suolainen ruoka himottaa ja kierre on valmis.

Syötkö liikaa suolaa? Nämä oireet kertovat sen

6. Kevennä drinkkejä

Alkoholin vähentämisen ei tarvitse tarkoittaa tylsää vesi- ja limsalinjaa. Kaupoista löytyy runsaasti alkoholittomia kuohujuomia. Ne maistuvat sellaisenaan tai boolin pohjana. Makusiirapeista, hedelmistä, marjoista ja yrteistä voi loihtia kesäjuomia, joiden maku raikkaampi kuin alkoholiversioissa.

Kun juot alkoholia, puolita sen määrä. Kaada cocktailiin alkoholia kaksi senttiä neljän sijaan. Kokeile viini- ja olutdrinkkejä, joissa alkoholiin sekoitetaan esimerkiksi kivennäisvettä tai sitruunamehua.

Testaa reseptit:

Raikas vesimelonijuoma agua fresca

Alkoholiton mustikkamojito

Alkoholiton kurkku-basilikasour

Limeade eli sitruunalimonadi

Rapari-karviaisjäätee

7. Älä osta halvinta juotavaa

Halpaa alkoholia tulee juotua enemmän kuin kallista. Osta monen halvan pullon sijaan yksi kalliimpi laatutuote. Mieti, mikä ruoka sopii juomaan ja suhtaudu siihen nautintoaineena, älä janojuomana.

Juo hitaasti makustellen, etsi juomasta tuoksuja ja aromeja. Opit, mitä eroa on maltillisella nautiskelulla ja konemaisella kittaamisella.

Lähteet: Drinkaware, NMBreakthroughs, Päihdelinkki

X