Terveys

Toimittaja Salla Paajasen 3 vinkkiä: Näin somesta saa tukea kriisin hetkellä

Salla Paajanen on kertonut Facebookissa sekä läheistensä kuolemista että omista terveyshuolistaan. Hän kannustaa muitakin olemaan somessa avoimia mutta tarkkoja muutaman asian suhteen.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia

Salla Paajanen on kertonut Facebookissa sekä läheistensä kuolemista että omista terveyshuolistaan. Hän kannustaa muitakin olemaan somessa avoimia mutta tarkkoja muutaman asian suhteen.

1. Uskalla olla avoin

”Olen valinnut somessa avoimen linjan. Kun on avoin, saa tsemppausta.

Liityin Facebookiin, Twitteriin ja Instagramiin toimittajan työni vuoksi vuoden 2012 alussa. Ennen liittymistäni ajattelin, että sosiaalinen media on pinnallinen ja siellä puhutaan yhdentekevistä asioista.

Poikani Lauri kuoli vuoden 2012 elokuussa. Päätin julkaista tiedon tapahtuneesta. Laurin kuoleman jälkeen somesta tuli henkireikäni. Sain sieltä todella paljon vertaistukea. Facebook-ystävissäni on myös ihmisiä, joilta on kuollut puoliso tai lapsi.

Vaikka en jaksanut tavata ihmisiä, saatoin silti keskustella heidän kanssaan somessa. Siellä on jotenkin helpompi vetää raja, miten paljon asiasta jaksaa keskustella.

Sain todella paljon tukea ja kauniita viestejä sekä seinälläni että yksityisviesteinä. Ihmiset lähettivät erilaisia biisejä ja runoja. Niitä oli kivempi lukea kuin perinteisiä adresseja. Teki hyvää huomata, ettei maailma olekaan vihamielinen.”

2. Valitse ystäväsi huolella

”Enää en koe somea pinnalliseksi. Sehän riippuu ihan siitä, millaisia ihmisiä ystävikseen hyväksyy.

Kirjoitan statukseeni asioita, joita voisin sanoa julkisesti.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikki läheiset eivät välttämättä käytä sosiaalista mediaa. Esimerkiksi somessa oleva siskoni on ehkä enemmän kärryillä siitä, mitä minulle kuuluu, kuin toinen siskoni ja äitini, jotka eivät ole somessa.”

3. Jaa monenlaisia asioita

”Eri alustoja kannattaa hyödyntää eri tavoin. Esimerkiksi Twitterissä jaan paljon työjuttuja. Siellä kuka tahansa voi seurata minua. Facebookissa jaan paljon henkilökohtaisia asioita, mutta valitsen tarkkaan ne, jotka hyväksyn kavereikseni. Facebookissa ihmiset voi myös jaotella esimerkiksi perheenjäseniin tai lähipiiriin.

Olen surrut somessa sekä poikaani Lauria että anoppiani. Lisäksi olen kertonut avoimesti neljästä kielileikkauksestani, mutta jaan myös iloisia asioita. Olen muun muassa julkaissut lapsenlapsestani Tiltasta useita kuvia Facebookissa. Syntymäpäivinä on ihana lukea seinältään onnitteluviestejä tai katsella sydämen kuvia. On kiva huomata, että ihmiset myös iloitsevat kanssani.”

Lue myös: Salla Paajanen: ”Pelkään, että menetän puhekykyni ja työni” Salla Paajanen ja Martta-tytär rajusta murrosiästä: ”Pattitilanne laukesi vasta terapiassa”

X