Terveys

Trendikäs pakuri – Pakurikääpä tuo avun iho-ongelmiin ja vatsavaivoihin

Teksti:
Anna.fi

Pakuri on juuri nyt kaikkien huulilla – ja iholla! Selvitimme, miksi kääpien musta lammas on noussut niin terveys- kuin kauneusintoilijoidenkin suosikiksi.

Trendikäs pakuri – Pakurikääpä tuo avun iho-ongelmiin ja vatsavaivoihin

Pakurikääpä on isäntäpuunsa, kuten koivun, rungon sisällä kasvava kääpä. Puun ulkopuolella näkyvät varsinaisesta käävästä kasvavat hiilenmustat pakurit, joista eri pakurituotteet valmistetaan. Monille tulee pakurikäävästä ensimmäisenä mieleen pakuritee. Se onkin pakurin yleisin käyttömuoto.

– Kun puhutaan pakuriteestä, on se tavallaan väärä ilmaisu, koska pakurilla ei ole mitään tekemistä teepensaan kanssa, toteaa ravintovalmentaja ja pakurikääpäguru Jaakko Halmetoja.

Ihon ja vatsan rauhoittaja

Suosituin valmistusmenetelmä pakurin keittämisen lisäksi on tinktuura eli pakurin käyttäminen esimerkiksi Carmolis-tippojen tapaan alkoholiuutteena.

– Pakurista liukenee alkoholiin tiettyjä tehoaineita, joita teehen ei liukene.

Pakuri lievittää tulehduksia ja rauhoittaa ylikierroksilla käyvää kehoa. Lisäksi se parantaa vastustuskykyä.

Pakurilla on hoidettu niin syöpää, vatsavaivoja, autoimmuunisairauksia kuin iho-ongelmiakin. Esimerkiksi psoriaatikoille, atoopikoille, reumasta kärsiville tai ärtyneen suolen oireyhtymän kanssa kamppaileville pakuri voi tuoda helpotusta.

– Pakurikääpä on hyvä ruoansulatuksen tukemiseen. Pakurin vaikutusta ihmisiin on tutkittu 2000-luvulla, joten aiheesta on ihan tieteellistä näyttöä. Jos on esimerkiksi ärtyneen suolen oireyhtymää, niin pakuri voi rauhoittaa tulehdusta niillä alueilla.

Pakuri on yksi eniten antioksidantteja sisältävista ruoka-aineista maailmassa. Antioksidantit suojelevat kehoa vapailta radikaaleilta, jotka tuhoavat ihokudosta ja soluja.

Apua ikääntyvälle iholle

Kosmetiikassa pakurituotteet ovat juuri nyt kova sana. Tätä luonnoneliksiiriä löytyy muun muassa Anne Kukkohovin nimikkosarjasta ja uudesta, kotimaisesta Arctic Arbutin -sarjasta ikääntyvän ihon hoitamiseen. Ennen Suomea pakuriuute on saavuttanut suosiota ikääntyvän ihon hoidossa Japanissa.

Ikääntyessämme myös tulehdusten määrä lisääntyy. Pakuri sisältää koivuhartsia eli betuliinia, joka taistelee tehokkaasti infektioita vastaan vähentäen tulehdusta. Betuliinin on todettu nopeuttavan haavojen paranemista. Sitä käytetään kosmetiikan raaka-aineena, koska se stimuloi myös terveiden ihosolujen tuotantoa.

Venäjällä pakuri on edelleen yleisesti käytetty psoriasiksen, suonikohjujen ja atooppisen ihottuman hoitoon. Pakurivoiteita ja -salvoja on käytetty hoitamaan myös haavoja, naarmuja, ihon kutinaa ja nivelvaivoja.

Monikäyttöinen ja riittoisa

Innovatiivisimmat ihmiset ovat alkaneet käyttää pakuria moneen eri tarkoitukseen omassa arjessaan: kotikosmetiikassa, pohjanesteenä riisiä keittäessä, keitoissa, leivonnassa…

– Itse olen käyttänyt pakurikääpäteetä pitkään erilaisten smoothie-juomien pohjana, mikä on hyvin tyypillinen käyttötapa. Sitä näkee ihan kahviloissakin välillä.

Jotkut kokit tykkäävät käyttää pakuria ruoanlaitossa sen voimakkaan, tumman värin takia.

– Suurin osa käyttää sitä kuitenkin terveellisyysaspektin takia, mutta osa myös miedon, lempeän ja hieman maltaisen maun takia. Ja jotkut tykkäävät siitä kahvin korvikkeena.

Pakuri on myös äärimmäisen riittoisaa. Golfpallon kokoisesta palasta keittää helposti kymmenkunta kattilallista teetä.

– Jos luonnosta löytää vähän isomman pakurin, niin siitä riittää koko suvulle vuodeksi. Moni onkin varmasti vienyt sitä lahjaksi.

Keskustele pakurikäävän eri käyttötavoista

Kasvava trendi

Jaakko Halmetoja on ollut pakurikäävän puolestapuhuja jo vuodesta 2008, jolloin unohduksissa olleen pakurin suosio lähti taas kasvamaan. Jaakko ei usko kannatuksen hiipuvan lähiaikoina: pakuria sisältäviä tuotteita saa tällä hetkellä useammasta paikasta kuin koskaan aiemmin.

– Pakurikääpätuotteet ovat edelleen kasvava trendi.

Jaakko uskoo, että seuraava pakurikääpää vastaava villitys on matcha eli erittäin hienoksi jauhettu korkeatasoinen japanilainen vihreä tee, joka piristää ja parantaa keskittymiskykyä.

– Veikkaan kuitenkin, että näin pysyvää villitystä kuin pakurikääpä ei ole tulossa. Pakurissa etuna on, että jokainen voi käydä sitä maanomistajan luvalla luonnosta keräämässä, eli taustalla ei tarvitse aina olla kaupallista intressiä. Siksi sen suosio tulee varmasti pysymään.

Lue myös:

Superfood – mitä se oikeasti on?
Lue hyvinvointibloggaaja Anu Kiiverin inspiroivat ruokavaliovinkit!
Haluatko pysyä terveenä ja voida hyvin?

Teksti: Hilppa Alanko
Kuva: Colourbox
Lähde: Jaakko Halmetoja: Pakurikääpä – Opas lääkinnällisten sienten maailmaan (2014)

X