Valkoinen hymy
Hammaskiveä syntyy helpommin niille, joiden syljessä on paljon mineraaleja.
Terveys

Tuleeko sinulle helpommin reikiä vai hammaskiveä? Tämän se kertoo suusi terveydestä

Miksi toisten hampaisiin tuntuu syntyvän helpommin reikiä ja toisille hammaskiveä? Onko tämä sattuma? Hammaslääkärin mukaan ei ole.
Teksti: Maria Tojkander Kuvat: iStock

Yhdelle kertyy hammaskiveä, mutta hänelle ei tule reikiä. Toista taas piinaavat reiät, mutta hänen hampaansa ovat upean valkoiset, eikä hänen tarvitse useinkaan poistattaa hammaskiveä. Onko tämä sattuma, vai onko reikien ja hammaskiven määrällä jokin yhteys?

– Ei se ole sattuma. Hammaskiveä syntyy helpommin niille, joiden syljessä on paljon mineraaleja. Toisaalta tällainen mineraalipitoinen sylki neutraloi happoa, joka aiheuttaa reikiintymistä liuottamalla hammaskiillettä, sanoo Kokonaishammashoidon klinikalla Helsingissä työskentelevä hammaslääkäri Pekka Ranta.

Mineraalipitoinen sylki suojaa reikiintymiseltä, mutta ei täysin

Hammaskiven muodostuminen on siis merkki siitä, että sylki on mineraalipitoista ja suojaa – ainakin jonkin verran– hampaita reikiintymiseltä. Eniten reikiintymiseen vaikuttavat Rannan mukaan kuitenkin sekä saatu bakteerikanta että ruokavalio ja se, kuinka usein syö.

– Joka kerta syödessä suun happamuus lisääntyy, ja syömisen jälkeen kuluu pari tuntia, kunnes pH on korjautunut normaaliksi. Jos syödään koko ajan, suu on koko ajan happohyökkäyksen kourissa eli alttiina reikiintymiselle. Siksi parasta olisi syödä korkeintaan 4–5 kertaa päivässä ja välttää napostelua aterioiden välissä, hän sanoo.

Hammaskivi altistaa ientulehdukselle

Vaikka erilaiset syljet altistavatkin osittain erilaisille suuongelmille, hampaista huolehtimista ei kenenkään kannata unohtaa. Alttius saada hammaskiveä ei todellakaan tarkoita sitä, että olisit turvassa reikiintymiseltä, ja herkästi reikiintyviin hampaisiin voi tulla reikien lisäksi hammaskiveä. Sitä paitsi pelkkä hammaskivikin on ongelmallista, sillä se altistaa ientulehdukselle ja parodontiitin puhkeamiselle.

Hammaskiveä vastaan voi taistella puhdistamalla hampaat ja hammasvälit huolellisesti aamuin illoin.

X