Terveys

Tuoksuyliherkkyys on eri asia kuin hajusteallergia – näistä oireista tunnistat

Ahdistaako tupakan haju? Tuleeko teatterissa leijailevasta hajuvedestä päänsärkyä? Saavatko tuoksukynttilät sinut huonovointiseksi? Saatat kärsiä tuoksuyliherkkyydestä.

Teksti:
Oili Urmas
Kuvat:
Istock

Tuoksut voivat aiheuttaa tuoksuyliherkälle jopa pahoinvointia.

Ahdistaako tupakan haju? Tuleeko teatterissa leijailevasta hajuvedestä päänsärkyä? Saavatko tuoksukynttilät sinut huonovointiseksi? Saatat kärsiä tuoksuyliherkkyydestä.

Suomalaisista noin 10–40 prosenttia kärsii tuoksuyliherkkyydestä. Tuoksuyliherkälle hajut ja tuoksut aiheuttavat erilaisia oireita. Oireita voivat olla esimerkiksi nuha, päänsärky, pahoinvointi, hengenahdistus ja sydämentykytys.

Tuoksuyliherkkyys yhdistetään usein voimakkaisiin tuoksuihin kuten hajuvesiin ja pesuaineisiin. Mutta myös muut hajut voivat laukaista sen. Esimerkiksi tupakan, hien, painomusteen ja uusien huonekalujen haju voi aiheuttaa oireita. Tuoksuyliherkkä ei yleensä oireile vain yhdestä tietystä tuoksusta. Luonnossa esiintyvät tuoksut aiheuttavat harvemmin oireita.

Tuoksuyliherkkyys on eri asia kuin hajusteallergia

Tuoksuyliherkkyys sekoitetaan usein hajusteallergiaan, vaikka ne ovat kaksi aivan eri asiaa. Hajusteallergia on huomattavasti tuoksyliherkkyyttä harvinaisempaa, sillä siitä kärsii vain kaksi prosenttia suomalaisista.

Hajusteallergiaa sairastava saa hajusteista iho-oireita: iho voi kutista, punoittaa, hilseillä tai turvota. Hajusteallergikko on yleensä allerginen yhdelle tai kahdelle hajustekemikaalille. Allergian aiheuttaja tutkitaan lapputesteillä.

Keski-ikäiset naiset kärsivät eniten tuoksuyliherkkyydestä

Tuoksuyliherkkyyden syytä ei tiedetä, mutta naiset kärsivät siitä useammin kuin miehet. Tämän arvellaan johtuvan siitä, että naiset ovat miehiä useammin kosketuksissa hajusteiden kanssa kosmetiikan ja pesuaineiden kautta.

Tuoksuyliherkkyyden oireet pahenevat yleensä iän myötä. Tuoksuyliherkillä on taipumusta oireilla pahemmin talvella kuin kesällä, koska talvella oleskellaan enemmän sisätiloissa.

Tuoksuyliherkkyyteen ei ole olemassa lääkettä. Osa tuoksuyliherkistä saa apua antihistamiinista, päänsärkylääkkeestä tai kortisonipohjaisista nenäsuihkeista.

Tuoksuyliherkkyys rajoittaa arkea

Tuoksuyliherkkyys on tunnistettu ilmiönä vasta muutaman vuoden ajan.

Tuoksuyliherkkyys voi olla lievää tai se voi vaikuttaa voimakkaastikin siitä kärsivän elämään. Monet tuoksuyliherkät joutuvat välttelemään julkisia tiloja kuten tavarataloja.

Tuoksuyliherkkien elämää voi helpottaa hyvinkin yksinkertaisilla asioilla, kuten siirtämällä tupakkapaikan pois oven suusta, jolloin tupakan haju ei siirry sisätiloihin. Esimerkiksi teatterit ovat alkaneet järjestää myös tuoksuttomia esityksiä ja Helsinki–Vantaan lentokentällä on tuoksuyliherkille oma turvatarkastus.

Lähteet: Allergia- ja astmaliiton viestintäpalvelujen johtaja Niki Alanko, Helsingin Allergia- ja astmayhdistyksen kosmetiikkaneuvoja Merike Laine, Helsingin Allerfia- ja astmayhdistys.

Lue lisää:

Johtuuko ihottumasi stressistä?

Pesetkö kainalosi suihkugeelillä? Ei ehkä kannattaisi

Ratkaise iho-ongelmat vitamiineilla

X