Terveys

Turvallista ruuanlaittoa

Teksti:
Anna.fi

Euroopan Unionin ja rajojen vapautumisen myötä Suomeen tuodaan yhä enemmän erilaisia elintarvikkeita, vähemmällä valvonnalla. Samalla myös ruokamyrkytykset ovat lisääntyneet. Kiinnittämällä huomiota ruuanvalmistuksen puhtauteen ja työtapoihin on kuitenkin mahdollista välttyä ikäviltä – ja joskus vakaviltakin – sairastumisilta.

Turvallista ruuanlaittoa

Puhtailla käsillä ja työvälineillä puhtain tulos

Muista pestä aina kätesi ennen ruuanvalmistusta! Jos käsittelet raakoja ja valmiita ruoka-aineita peräkkäin, niin muista puhdistaa kätesi aina välissä. Käytä kypsille ja raaoille tarvikkeille aina eri työvälineitä. Ota muutenkin tavaksesi puhdistaa aina veitset ja leikkuulauta käytön jälkeen. Huolehdi samoin myös työpöydän siisteydestä.

Entä millaisessa kunnossa ovat tiskirättisi sekä keittiöpyyhkeesi? Nämä nimittäin voivat olla melkoisia bakteeripesiä. Vaihda molempia riittävän usein ja pese pyyhe aina vähintään 60° pesussa. Älä pyyhkäise pöytäräsyllä lattioita.

Bakteereja on kaikkialla

Myös elintarvikkeet sisältävät bakteereja. Ne viihtyvät ja lisääntyvät yleensä parhaiten 8-60°C lämpötilassa. Kun ruoka kuumennetaan riittävän kuumaksi, niin suurin osa bakteereista kuolee. Yleisimmin ruokamyrkytys johtuu riittämättömästä kuumennuksesta, liian hitaasta jäähdytyksestä, liian lämpimästä säilytyksestä tai puhtauden laiminlyönnistä.

Jääkaappi kylmäksi, ruoka kuumaksi

Jääkaapin lämpötilan tulee olla alle 6°C. On järkevää välillä mitata, missä lämpötilassa ruokiaan säilyttää ja antaako bakteereille ihanteellisen kasvualustan. Samoin ruuan kuumennuksessa on lämpötilalla merkitystä. Kana sekä jauheliha tulee paistaa aina täysin kypsäksi niin, ettei punaista lihaa ole yhtään näkyvissä. Kokonaisten lihapalojen osalta riittää, että ulkopinta paistuu hyvin. Pihvien ja kotlettien bakteerit ovat lihan pinnalla ja näin ne saadaan nujerretuiksi. Mikroaaltouunissa lämmitettävää ruokaa on syytä aina silloin tällöin sekoitella, jotta ruoka lämpiää tasaisesti. Ruoka kuumennetaan aina höyryäväksi, ei syömälämpöiseksi!

Jäähdytä säilöttävä ruoka vauhdikkaasti

Haalea ruoka on otollisin bakteerien lisääntymisolosuhde. Jos ruokaa täytyy säilyttää pitkään ennen tarjoamistaan, niin se kannattaa jäähdyttää esim. kylmässä vesihauteessa tai talvipakkasella parvekkeella. Tämän jälkeen ruoka säilytetään jääkaapissa ja kuumennetaan jälleen kiehuvan kuumaksi ennen tarjoilua.

Älä syö pilaantunutta

Tämä on paikka, jossa ei kannata säästää. Älä siis syö epäilyttävän oloista ruokaa, vaan heitä mieluummin pois. Haju- ja makuaistit toimivat loistavina mittareina. Jos ruoka tuoksahtaa epämääräiselle tai maku on muuttunut, niin älä turhaan leiki terveydelläsi.

Lähde: Elintarvikevirasto: Turvallisen ruoanlaiton aakkoset

Teksti: Sanna Mönkkönen / tuuli.net 15.12.2004

X