Terveys

Turvonneet imusolmukkeet kaulassa – mistä patit kaulalla johtuvat ja onko niistä syytä huolestua?

Turvonnut imusolmuke kaulassa on useimmissa tapauksissa vaaraton. Joskus imusolmukkeiden suurentuminen voi kuitenkin vaatia lääkäriin hakeutumista.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Imusolmukkeita on muun muassa alaleuan luun alla.

Turvonnut imusolmuke kaulassa on useimmissa tapauksissa vaaraton. Joskus imusolmukkeiden suurentuminen voi kuitenkin vaatia lääkäriin hakeutumista.

Kaulalla tuntuva patti on useimmiten turvonnut imusolmuke. Imusolmukkeet ovat pavunmuotoisia pieniä rauhasia, joita on kaikkialla kehossa. Runsaasti niitä on muun muassa kaulan, kainaloiden ja nivusten alueella.

Imusolmukkeet toimivat suodattimina, joiden läpi imuneste kulkee, ennen kuin se palautuu verenkiertoon. Imusolmukkeilla on tärkeä rooli elimistön puolustusjärjestelmän kannalta. Ne nappaavat imunesteestä viruksia, bakteereja ja muita taudinaiheuttajia ennen kuin ne pääsevät leviämään muualle kehoon.

Joskus imusolmukkeet voivat suurentua ja turvota. Suurin osa turvonneista imusolmukkeista on kuitenkin vaarattomia.

Patti kaulassa liittyy usein tulehdukseen

Turvonneiden imusolmukkeiden syynä on usein tulehdus, sairaus tai stressi. Muun muassa nielurisatulehdus eli angiina, flunssa, poskiontelotulehdus, hammastulehdus ja mononukleoosi eli rauhaskuume voivat saada kaulan imusolmukkeet suurenemaan.

Turvonneet ja tulehtuneet imusolmukkeet voivat tuntua aroilta, kun niihin koskee. Myös pään kääntäminen tai ruoan pureskelu voi tuntua ikävältä.

Tilanteesta riippuen suurentuneita imusolmukkeita voi olla molemmin puolin tai vain toisella puolella kaulaa. Virustaudeissa imusolmukkeet tyypillisesti turpoavat kaulan molemmilta puolilta, kun taas esimerkiksi hampaasen liittyvä bakteeritulehdus voi aiheuttaa imusolmukkeiden suurentumista vain toisella puolella kaulaa.

Tietyissä tilanteissa tarvitaan lääkärin hoitoa

Imusolmukkeiden turvotus voi kadota itsestään, mutta tietyissä tilanteissa kannattaa hakeutua lääkäriin.

Jos turvonneita imusolmukkeita on vain toisella puolella kaulaa, ne ovat yli 1,5 cm halkaisijaltaan ja tuntuvat aristavilta, imusolmukkeissa voi olla bakteeritulehdus. Tällöin hoidoksi tarvitaan antibioottikuuri.

Antibiootteja tarvitaan myös angiinan karkottamiseksi. Angiinassa imusolmukkeet suurentuvat usein molemmilta puolilta kaulaa.

Voiko turvonnut imusolmuke olla merkki syövästä?

Mikäli kaulalta löytyy patti, joka ei liity sairauteen, tilannetta kannattaa seurata.

Kaulan alueelle ilmaantuva patti voi olla kasvain. Kasvain voi olla esimerkiksi harmiton nesterakkula eli kysta tai sylkirauhasen hyvänlaatuinen patti.

Joskus kaulan patti voi olla merkki syövästä: imusolmukesyöpä aiheuttaa imusolmukkeiden suurentumista. Imusolmukesyövässä patit ovat usein kivuttomia. Kaulalta löytyvä patti voi myös olla jonkin toisen syövän etäpesäke.

Jos kaulan patti on suuri, halkaisijaltaan yli 1,5 cm, sitä on hyvä tarkkailla 2–3 viikon ajan. Jos patti pienenee, kyseessä on todennäköisesti vaaraton imusolmuke. Jos patti ei pienene vaan jopa suurenee, sitä kannattaa käydä näyttämässä lääkärille.

Lääkäriin tulee myös hakeutua pikaisesti silloin, jos turvonneiden imusolmukkeiden lisäksi ilmenee selittämätöntä kuumetta, ruokahaluttomuutta, huomattavaa väsymystä, yöhikoilua tai laihtumista.

Lähteet: Healthline, Mayo Clinic, Terveyskirjasto, YTHS

X