Itsetuntemus

Unohditko taas jotain? Syynä voi olla työmuistin ylikuormittuminen, sanoo aivotutkija ja antaa 4 konkreettista neuvoa ongelman ratkaisemiseksi

Aivotutkijan mukaan työmuistin kuormittuminen on yleistä etenkin työikäisillä. Työmuistin rasittuminen voi näkyä niin asioiden unohteluna, heikentyneenä keskittymiskykynä kuin stressinäkin.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Kiireinen arki haastaa työmuistia.

Aivotutkijan mukaan työmuistin kuormittuminen on yleistä etenkin työikäisillä. Työmuistin rasittuminen voi näkyä niin asioiden unohteluna, heikentyneenä keskittymiskykynä kuin stressinäkin.

Kiireisenä päivänä voi tuntua siltä, että mikään asia ei tahdo pysyä mielessä. Asioiden unohtaminen on kuitenkin luonnollista: Aktiivisena muistisäiliönämme toimiva työmuisti on nimittäin rajallinen. Keskimäärin työmuistiimme mahtuu noin kolmesta neljään asiaa.

Säiliön täyttyminen tarkoittaa siis sitä, että jokin asia väistämättä tippuu työmuistista pois, toteaa aivotutkija ja psykologian tohtori Mona Moisala.

– Ei tarvitse ajatella, että pitäisi olla jokin supermuistaja. On luonnollista, että työmuistista tippuu koko ajan asioita pois – että me unohdamme. Meillä on nykyään miljoona muistettavaa asiaa. Itseään ei tulisi soimata, jos on unohtanut tehdä jonkin asian, Moisala sanoo.

Täynnä oleva työmuisti häiritsee tehokasta työntekoa 

Työelämän hektisyys ja multitaskaus ovat haaste stressiherkälle työmuistille. Koska yritämme mahduttaa monia asioita rajalliseen muistisäiliöömme, rasitumme myös herkemmin.

– Jos työmuisti on koko ajan äärimmäisen täynnä, eli meillä pyörii koko ajan mielessä asioita, se vaikuttaa negatiivisesti todella moneen asiaan: meidän on vaikeampi keskittyä tai oppia. Pitkällä tähtäimellä työmuistin kuormittuminen alkaa tuntua myös stressinä, Moisala toteaa.

Ongelmaan on kaikesta huolimatta olemassa ratkaisu. Mutta aluksi jokaisen olisi Moisalan mukaan hyvä kuulostella, kuinka täynnä oma työmuisti on.

– Jos ajatukset juoksevat koko ajan mielessä ja työmuisti on täynnä, olisi hyvä ottaa sellaisia tapoja osaksi työarkea, jotka tyhjentävät työmuistia ja auttavat keskittymään työhön paremmin.

Töiden järjestämisellä ja suunnittelulla on valtava merkitys siihen, kuinka hyvin työmuistimme toimii. Moisala listaa neljä yksinkertaista keinoa, joiden avulla työmuistin liiallisen rasittumisen voi välttää.

1. Tyhjennä työmuistia kirjoittamalla asioita ylös  

Hyvä keino välttää työmuistin kuormittuminen on Moisalan mukaan ulkoistaa mielessä pyörivät asiat, eli kirjoittaa päivän työt ylös.

Asioiden muistiin paneminen auttaa luomaan tunteen siitä, että asiat ovat hallinnassa ja kaikki päivän työt tulee tehtyä. Näin työmuistille jää paremmin tilaa keskittyä itse työntekoon.

– Kun asiat kirjoittaa ylös, pääsee suunnittelemaan, milloin mikäkin asia tulee tehtyä sinä päivänä ja itselleen voi laittaa asioista myös muistutuksen. Tämä on tosi simppeli keino, mutta se vapauttaa huomattavasti ajattelukapasiteettia, Moisala sanoo.

Nainen kirjoittaa muistivihkoon. Työmuisti vaatii tyhjentämistä, jotta vältyttäsiin työmuistin ylikuormittumiselta.
Työmuistia voi tyhjentää tehokkaasti kirjoittamalla päivän työt ylös.

2. Huomioi työmuistin kuormittuminen – vältä keskeytyksiä työpäivän aikana

Kun keskitymme vaativaan työtehtävään, käytämme aktiivisesti työmuistiamme. Ajatustyön katkeaminen äkillisesti voi kuitenkin johtaa työmuistin tyhjentymiseen.

– Työskennellessä rakennamme ajatuspilveä tai -himmeliä työmuistissamme. Keskeytys johtaa kuitenkin siihen, että työmuisti tyhjenee ja joudumme aloittamaan rakentamisen alusta, Moisala kertoo.

Sen takia etenkin vaativassa ajattelutyössä, jossa on tärkeä hallita isoja kokonaisuuksia, olisi Moisalan mukaan tärkeä pyrkiä välttämään mahdollisimman paljon ylimääräisiä keskeytyksiä.

– Muun muassa puhelin kannattaa laittaa äänettömälle ja pois näkyvistä sekä sulkea sähköposti.

3. Raivaa työpäivästä aikaa ajatustyölle

Koska keskeytykset eivät ole hyväksi ajatustyölle, Moisala kehottaa raivaamaan työpäivään edes tunnin aikaa, milloin kukaan ei keskeytä tai häiritse työn tekemistä.

– Kotitoimistossa omalta puolisolta voi vaikka pyytää, että menisi lapsien kanssa tunniksi ulos leikkimään, jotta voi keskittyä rauhassa siihen kaikkein vaativimpaan työtehtävään.

4. Työmuisti on rajallinen – pidä taukoja riittävän usein

Työmuistissa voi pyöriä päivän mittaan useita häiritseviä asioita. Jos mieli tuntuu jatkuvasti käyvän ylikierroksilla, pienestä mindfulness-hetkestä voi olla apua.

– Mielen voi antaa tyhjentyä kokonaan, kun pitää muutaman minuutin tauon. Silloin kannattaa laittaa läppärit kiinni, hengittää syvään, haukata parvekkeella raitista ilmaa tai keittää vaikkapa kuppi kahvia.

Pieniä pausseja voi Moisalan mukaan pitää pitkin päivää – jos vain itsellä on tarpeeksi aikaa.

– Sanotaan, että puolentoista tunnin välein olisi hyvä pitää taukoja, jotta mieli pääsisi tyhjenemään ja rauhoittumaan, Moisala toteaa.

Lue myös: 

Aivotutkija Minna Huotilainen kertoo 5 syytä, miksi etätyöt ovat meille hyväksi – ja antaa vinkin, miten etätyöpäivä kannattaa aloittaa

Onko syytä huoleen, jos muisti pätkii jo keski-iässä? Lääkäri vastaa 10 kysymykseen muistiongelmista

Ruoki muistiasi oikein – kolmekymppisenä tehdyt ruokavalinnat voivat näkyä viisikymppisenä muistissa

X