Terveys

Toimiiko ubikinoni migreenin hoidossa? Kysyimme asiaa lääkäriltä

Migreeni huonontaa elämänlaatua ja rajoittaa ihmisen toimintakykyä. Ubikinoni migreenin hoidossa on antanut kuitenkin lupaavia merkkejä sairauden kanssa kamppaileville.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Migreenikohtaukset heikentävät tutkitusti elämänlaatua.

Migreeni huonontaa elämänlaatua ja rajoittaa ihmisen toimintakykyä. Ubikinoni migreenin hoidossa on antanut kuitenkin lupaavia merkkejä sairauden kanssa kamppaileville.

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on vitamiininkaltainen molekyyli, joka osallistuu solujen energiantuotantoon ja suojaa niitä esimerkiksi hapettumiselta. Ihmisen keho tuottaa ubikinonia itse, mutta sitä löytyy myös ravinnosta, kuten liharuoista ja pähkinöistä. Sveitsissä on myös testattu, toimiiko ubikinoni migreenin hoidossa.

Ubikinoni migreenin hoidossa – positiivisia merkkejä

Sveitsiläisessä tutkimuksessa huomattiin ubikinonilla hoidettujen migreenipotilaiden kohtauksien vähentyvän kuukaudessa 4,4 migreenipäivästä 3,2 migreenipäivään.

HUS:in neurologian erikoislääkäri Ville Artton mukaan tulos ei ole aivan merkityksetön.

– Tutkimuksia on tehty liian vähän, jotta ubikinonia voisi kutsua käypä hoidoksi. Alustavaa näyttöä sen hyödyllisyydestä kuitenkin on, Artto sanoo.

Ubikinoni voi tuoda helpotusta migreeniin.
D-vitamiini ja ubikinoni migreenin hoidossa voivat olla kokeilemisen arvoisia asioita.

Kokeilusta ei haittaa

Artto muistuttaa, että lisäravinteiden hyödyllisyyttä migreenin hoidossa selvittäneet tutkimukset ovat olleet kooltaan pieniä. Tästä syystä tulosten yleistettävyys on haastavaa.

– Tutkimuksiin osallistuu usein vain kymmeniä potilaita. Yleistettävyys on silloin vaikeampaa kuin sellaisessa tutkimuksessa, jossa potilaita olisi tuhansia.

Ubikinonin kokeilemisesta ei ole Artton mukaan kuitenkaan haittaa, sillä kyseessä on vaaraton ravintoaine.

– Ubikinonia tarvitaan, ja sitä löytyy jokaiselta. Se ei ole uusi aine ihmisen elimistössä.

Migreeni ei ole tavallinen päänsärky

Noin yhdellä kymmenestä aikuisesta esiintyy migreeniä. Sen yksi tunnusoireista on toispuoleinen, kova kipu päänalueella.

Migreenikohtaukset eivät kuitenkaan ole pelkkä päänsärkyä: migreeni vaikuttaa tutkitusti ihmisen elämänlaatuun. Migreenin on havaittu muun muassa rajoittavan ihmisen toimintakykyä, häiritsevän unta sekä aiheuttavan emotionaalista taakkaa. 

Aktiivisen migreenin estohoitoon käytetään hyvinkin erilaisia valmisteita, kuten verenkiertoelimistöön vaikuttavia lääkkeitä, epilepsialääkkeitä ja botuliinitoksiinia.

Lähteet: Kotiliesi, Terveyskirjasto 

Lue myös: 

Riesana toistuva päänsärky? Näin erotat, onko kyseessä migreeni vai jännityspäänsärky

Kärsitkö migreenistä? Tulossa on ihan uudenlainen helpotus: erenumabi

Kärsitkö piilevästä migreenistä? Näin tunnistat migreenin oireet

X