Terveys

Vaarallisen alhainen hemoglobiini ei aina oireile hälyttävästi – näiden oireiden kanssa kannattaa aina kääntyä lääkärin puoleen

Vaarallisen alhainen hemoglobiini ei välttämättä oireile hälyttävästi mutta vaatii aina pikaista lääkärikäyntiä ja syiden selvittelyä.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Istock

Syyt vaarallisen alhaiseen hemoglobiiniin on viipymättä selvitettävä verikokein.

Vaarallisen alhainen hemoglobiini ei välttämättä oireile hälyttävästi mutta vaatii aina pikaista lääkärikäyntiä ja syiden selvittelyä.

Vaarallisen alhainen hemoglobiini on tila, jossa veren hemoglobiinitaso on huomattavasti normaalia alhaisempi. Normaalin hemoglobiinin alaraja on naisilla 117 g/l ja miehillä 134 g/l. Sitä alemmista arvoista käytetään nimitystä alhainen tai matala hemoglobiini eli anemia.

Vaarallisen alhainen hemoglobiini tarkoittaa vielä matalampia lukemia.

– Jos potilaan hemoglobiini on alle sadan, lääkärin tulee arvioida, päästetäänkö potilas vastaanotolta kotiin, eli selviääkö hän kotona parin päivän ajan, vai vaatiiko tilanne välitöntä arvioita tai hoitoa, sanoo yleislääketieteen erikoislääkäri Juha Heino lääkärikeskus Mehiläisestä.

Hän lisää, että joka tapauksessa syyt näin alhaiseen hemoglobiiniin on viipymättä selvitettävä verikokein.

Täydellisen verenkuvan lisäksi tutkimuksiin kuuluu ainakin rauta-aineenvaihdunnan sekä foolihappo- ja B12-vitamiinitasojen mittaus.

– 70–75 g/l ja sen alle ovat jo lukemia, jotka melkein aina vaativat päivystyksellistä hoitoa.

Vaarallisen alhainen hemoglobiini voi kehittyä nopeasti tai hitaasti

Usein tällaiset lukemat liittyvät esimerkiksi äkillisiin runsaisiin suolistoverenvuotoihin tai muuhun äkillisesti kehittyneeseen hemoglobiinia heikentävään tilaan, esimerkiksi onnettomuuksiin.

– Yleensä potilaalla on näissä tapauksissa muitakin huomattavia oireita, jotka saavat hänet hakeutumaan lääkärin hoitoon.

Toisaalta hemoglobiini voi laskea näin alhaisiin lukemiin myös pitkän ajan kuluessa. Tällöin taustalla voi olla esimerkiksi  pitkäaikainen tulehdus, munuaissairaus tai jokin syöpä.

Toisinaan vaarallisen alhainen hemoglobiini on seurausta kroonisesta sairaudesta kuten keliakiasta.

Myös pitkään jatkunut heikko ravitsemustilanne, mahdollisesti yhdistettynä rankkaan fyysiseen rasitukseen kuten kovaan treenaamiseen, voi kuluttaa rautavarastoja merkittävästi.

– Hitaasti tihkuva suolistovuoto on hyvin tyypillinen syy alhaiseen hemoglobiiniin. Lisääntymisikäisillä naisilla erittäin yleinen syy on runsaat kuukautiset tai raskaus, Heino lisää.

Lue myös: Väsyttääkö, hengästytkö helposti? Tarkistuta ferritiiniarvosi – hemoglobiini ei aina paljasta anemiaa

Edes vaarallisen alhainen hemoglobiini ei välttämättä juuri oireile

Tyypilliset matalan hemoglobiinin oireet vaivaavat myös vaarallisen alhaisesta hemoglobiinista kärsivää, mutta usein voimakkaampina.

Tyypillisiä matalan hemoglobiinin oireita ovat väsymys, huimaus, kasvojen haamumainen kalpeus ja hengästyminen pienessäkin rasituksessa, esimerkiksi jo tasamaalla kävelyssä. Joskus oireena voi olla myös rintakipua.

Näiden oireiden kanssa kannattaa aina kääntyä lääkärin puoleen, sillä paitsi että ne voivat kertoa monesta muusta, vakavastakin terveysongelmasta, ovat ne myös klassisia anemian oireita.

Aina vakavakaan anemia ei juuri oireile.

– Olen itse kerran juossut maratonin ja mennyt seuraavana päivänä luovuttamaan verta, jolloin kävi ilmi, että hemoglobiini oli lukemissa 72. Syyksi paljastui keliakia, ja anemia oli kehittynyt pitkän ajan kuluessa, Heino kertoo.

Lue myös: Löytyisikö väsymyksen syy verikokeella? Tiedä nämä asiat veriarvoista

Tärkeää on hoitaa anemian juurisyy

Vaarallisen alhainen hemoglobiini ei lähde itsekseen nousuun. Tärkeää on hoitaa anemian juurisyy eli se sairaus tai puutostila, josta anemia on saanut alkunsa.

Jos kyseessä on raudanpuutteesta johtuva anemia, ensisijainen hoito on suun kautta otettavat rautalisät. Foolihapon tai B12-vitamiinin puutostiloista johtuvaa anemiaa hoidetaan korjaamalla näiden vitamiinien saantia.

Hyvin vakavissa raudanpuuteanemioissa voidaan tapauskohtaisesti käyttää myös suonensisäistä rautainfuusiota.

– Anemian hoidossa tarvitaan kärsivällisyyttä, sillä hemoglobiinitasot eivät ampaise hetkessä ylöspäin. Esimerkiksi rautalisää on yleensä tarpeen syödä vähintään 4–5 kuukautta ennen kuin tila kunnolla korjaantuu, Heino huomauttaa.

Lähteenä käytetty haastattelun lisäksi: Terveyskirjasto

X