Terveys

Vaihdevuosien hoito onnistuu myös lääkkeettömästi – katso parhaat kotihoitokeinot kahdeksaan piinaavaan vaivaan

Kuntoilu, metsäkävely ja melatoniini ovat turvallisia tapoja helpottaa itse vaihdevuosioireita. Poimimme lukijoiden ja lääkärin parhaat hoitokeinot.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Istock

Nuoruusunelmat ovat tärkeitä, mutta niiden varaan ei kannata heittäytyä.

Kuntoilu, metsäkävely ja melatoniini ovat turvallisia tapoja helpottaa itse vaihdevuosioireita. Poimimme lukijoiden ja lääkärin parhaat hoitokeinot.

Hikeä pukkaa, kiukuttaa ja nukkuminen on yhtä tyhjän kanssa. Alapäätä kirvelee, paino nousee ja niveliin sattuu. Vaihdevuosioireet voivat tehdä naisen elämästä pitkän painajaisen, tai sitten vaihdevuosien hoito voi motivoida kohti entistä terveellisempiä elämäntapoja.

Lue lisää: Nämä asiat naisen kehossa tapahtuvat vaihdevuosien alettua

– Varsinkin liikunta tepsii moneen vaihdevuosivaivaan, naistentautien erikoislääkäri Katja Kero kertoo.

Syy vaihdevuosioireisiin on estrogeenin puutteessa, jota Annan lukijapaneeliin vastanneet lukijat kertovat paikkaavansa hormonihoidolla: 54 prosenttia verkkokyselyn 419 vastaajasta hoitaa vaihdevuosioireitaan vain hormonihoidolla.

– Hormonihoito on tarkoitettu hankalien vaihdevuosioireiden hoitoon, ja joka toisella naisella oireet heikentävät selvästi elämänlaatua.

Vaihdevuosien hoito onnistuu lääkkeiden lisäksi myös kotikonstein, 39 prosenttia kyselyyn vastanneista naisista kertoo. Listasimme lukijoiden ja lääkärin parhaat hoitokonstit.

1. Hiki valuu ja hikipuuskat valvottavat

Estrogeenin puute aiheuttaa muutoksia aivojen lämmönsäätelykeskukseen. Hiki valuu vähästä, ja kuumat aallot herättävät öisin ja nolottavat päivisin.

Lääkäri neuvoo: Tupakointi ja ylipaino pahentavat hikoilua. Säännöllinen ja reipas kestävyysliikunta tepsii varsinkin yöllisiin kuumiin aaltoihin. Päivällä apua voi hakea kerrospukeutumisesta ja viuhkasta.

Jotkut naisista saavat avun siitepölyuutteesta, jotkut belladonna-alkaloideja sisältävästä valmisteesta, joka tosin vaatii reseptin.

Näin lukijat tekevät: Lasken kodin lämpötilaa ja vähennän kahvin ja mausteiden käyttöä. Hikoilen jumpassa ja salilla ja olen vaihtanut lakanat laadukkaisiin.

2. Uni on rikkonaista

Unihäiriöt, kuten rikkonainen uni, voivat olla ainoa merkki vaihdevuosista. Seurauksena on väsymystä ja muistiongelmia.

Lääkäri neuvoo: Säännölliset nukkumaanmenoajat ja -rutiinit sekä vireystilan laskeminen ajoissa ennen nukkumaanmenoa voivat auttaa. Uniongelmiin liittyvä ahdistus ylläpitää unettomuutta, joten kaikenlainen mieltä rauhoittava puuha on hyväksi.

Jos uni ei parane kotikonstein, pitää lähteä lääkäriin. Uniapnea ja osittainen ylähengitystieahtauma yleistyvät vaihdevuosien aikana.

Näin lukijat tekevät: Uni maistuu paremmin saunan jälkeen. Iltaisin syön pari palaa tummaa suklaata tai banaanin ja juon lasin kauramaitoa tai kamomillateetä. En ota kännykkää makuuhuoneeseen. Käytän melatoniinia.

3. Itkettää ja kiukuttaa

Estrogeenitason romahtaminen laskee mielialahormoni serotoniinin määrää. Mieliala ailahtelee, pinna palaa herkästi ja siipi on maassa. Työssä jaksaminen on koetuksella.

Lääkäri neuvoo: Ihminen väsyy, jos ei palaudu kunnolla. Väsyneenä taas ei jaksa toimia. Omista rajoista kannattaa koettaa pitää kiinni myös vapaalla. Mielenhallintataidot ja jooga tasapainottavat mieltä. Hieman rankempi liikunta puolestaan potkaisee hyvän olon hormonit, endorfiinit liikkeelle.

Näin lukijat tekevät: Lisään kalenteriin mukavia menoja ja tapaan ystäviä. Olen huomannut, että metsässä mieleni rauhoittuu. Kuuntelen musiikkia ja nukun päiväunet. Kun mieheni kysyy, mikä kiukuttaa, havahdun, sillä en halua purkaa kiukkuani häneen.

4. Alapäätä kutittaa ja kirvelee

Estrogeenin puute ohentaa ja kuivattaa limakalvoja. Alapäätä kutittaa ja kirvelee, ja yhdyntä sattuu. Kuivat limakalvot voivat heikentää pissanpidätyskykyä.

Lääkäri neuvoo: Paikallisestrogeeni on tehokkain apu kuiviin limakalvoihin. Tyrniöljy ja hyaluronihappotuotteet voivat myös olla oiva vaihdevuosien hoito. Kun pissahätä yllättää, kouluta rakkoa: istu alas, rauhoitu ja odota viisi minuuttia ennen kuin menet vessaan.

Näin lukijat tekevät: Käytän kookosöljyä voiteena ja suosin puuvillaisia alushousuja. Harvennan alapesuja ja käytän perusvoidetta pesuun.

5. Vaihdevuosien hoito auttaa haluttomuuteen

Jos väsyttää, limakalvot ovat rikki tai parisuhteessa on ongelmia, halut voivat hävitä.

Lääkäri neuvoo: Jos limakalvot ja parisuhde ovat kunnossa ja naisella on turvallinen olo, halua voi viritellä. Tee asioita, joista saat mielihyvää. Ajattele seksiä ja harrasta sitä yksin. Hyväkuntoiset lantionpohjan lihakset lisäävät seksistä saatavaa nautintoa. Jos kivun pelko estää yhdynnän, liukuvoiteen käyttäminen voi lievittää jännitystä.

Näin lukijat tekevät: Hieromme toisiamme ja lisäämme kaikenlaista läheisyyttä. Minulla on klitorista hierova seksilelu, ja harrastan mielikuvaseksiä. Satsaan seksiin lomilla: 8–9 tunnin unien jälkeen jaksan mitä tahansa.

6. Paino nousee nousemistaan

Vaihdevuosien aikana aineenvaihdunta hidastuu ja paino nousee monella 0,5–1 kiloa vuodessa.

Lääkäri neuvoo: Ruokavalion keventäminen ja liikunnan lisääminen helpottavat painonhallintaa. Pikakuurit tuovat kilot takaisin ja heikentävät itsetuntoa. Kiloja tärkeämpää on, että nainen viihtyy kehossaan, sillä kehoviha vie elämästä ilon.

Näin lukijat tekevät: Pyöritän hulavannetta ja syön tasaisin väliajoin. Kokkaan pakastimeen kevyitä keittoja, jolloin ruoka on sulatusta vaille valmiina, kun tulen kotiin. Korvaan tavallisen suklaan tummalla, sillä sitä ei tule syötyä yhtä paljon.

7. Niveliä ja lihaksia särkee

Osalla naisista estrogeenin puute aiheuttaa nivel- ja lihassärkyjä, ja esimerkiksi reumaatikon oireet voivat pahentua.

Lääkäri neuvoo: Lempeä liikunta, kuten jooga ja vesijuoksu, tekee hyvää nivelille. Myös lämpöpakkauksesta voi olla hyötyä.

Näin lukijat tekevät: Käyn säännöllisesti hierojalla ja infrapunasaunassa. Käytän lämpötyynyä ja -geeliä sekä glukosamiinivalmisteita. Suihkuttelen polville magnesiumöljyä.

8. Sydän tykyttää

Estrogeenituotannon väheneminen voi aiheuttaa autonomisen hermoston oireita, kuten rytmihäiriöitä. Niiden laatu kannattaa selvittää lääkärillä, sillä ne voivat olla merkki sepelvaltimotaudista.

Lääkäri neuvoo: Hyvänlaatuisia tykyttelyjä voi hoitaa huolehtimalla riittävästä levosta. Oman mielen rauhoittaminen esimerkiksi hengitysharjoituksilla voi auttaa.

Näin lukijat tekevät: Kävin sydäntutkimuksissa, jotka rauhoittivat mieltä. Olen opetellut ohjaamaan ajatukseni toisaalle: hengittelen rauhallisesti ja keskityn siiihen. Vältän kofeiinia.

Lue myös Kotilieden juttu: Vaihdevuodet muuttavat kehoa ja mieltä – näin tunnistat ja hoidat ne

Asiantuntijana LT, naistentautien erikoislääkäri, kliininen opettaja Katja Kero, TYKS Naistenklinikka, Turun yliopisto ja Aura Klinikka

Lukijoiden vastauksissa lähteenä Annan lukijapaneeli, johon vastasi 419 lukijaa.

 

X