Terveys

Vaivaisenluu kiusaa monia suomalaisia – tietynlaisten kenkien käyttö voi pahentaa vaivaa

Vaivaisenluu on jalan etuosan virheasento, joka voi aiheuttaa kipua ja epämukavuutta kävellessä. Hoito riippuu siitä, kuinka pitkälle vaiva on edennyt. Vääränlaiset kengät pahentavat ongelmaa.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
iStock

Vaivaisenluu on usein seurausta alaraajan toimintahäiriöstä.

Vaivaisenluu on jalan etuosan virheasento, joka voi aiheuttaa kipua ja epämukavuutta kävellessä. Hoito riippuu siitä, kuinka pitkälle vaiva on edennyt. Vääränlaiset kengät pahentavat ongelmaa.

Jomotus ja kävellessä tai urheillessa tuntuva särky isovarpaan tyvinivelessä on usein merkki vaivaisenluusta. Vaivaisenluu on iän myötä yleistyvä ja etenkin naisilla tavallinen vaiva, josta kärsii  yli 65-vuotiaista jopa joka kolmas.

– Ensioire on usein pelkkä kipeä hankauma isovarpaan tyvessä, mutta etenevä vaivaisenluu voi oireilla myös isovarpaan tyvinivelen rasituskipuna. Myös päkiän leveneminen on merkki vaivaisenluusta, yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta sanoo.

Vaivaisenluu: vaivaan johtavat syyt ovat monimutkaisia

Vaivaisenluulla tarkoitetaan ensimmäisen varpaan tyvinivelen kohdalle muodostuvaa kyhmyä tai ulkonemaa. Taustalla voi olla erilaisia syitä.

– Tavallisesti vaivaisenluun syynä on ensimmäisen varpaan tyvinivelen siirtyminen ulospäin ja varpaan kääntyminen sisäänpäin, jolloin ulospäin työntynyt nivel aiheuttaa kyhmyn, Halonen sanoo.

Tältä näyttää vaivaisenluu.

Toisinaan vaivaisenluun aiheuttajana on kuitenkin varpaan tyvinivelen kuluma, joka aiheuttaa edetessään eksostoosia eli uudisluun muodostumista nivelen ympärille.

– Molemmissa tapauksissa kyhmyn kohdalle syntyy usein kovettuma tai känsä.

Halosen mukaan yksi yleinen syy isovarpaan asentomuutoksen taustalla on nilkkanivelen pitkittynyt pronaatio eli jalkaholvin liiallinen jousto jalkaterässä.

– Ylipronaatio voi aiheuttaa epätasapainoa jalan rakenteessa ja lisätä painetta isovarpaan alueella, mikä saattaa johtaa vaivaisenluuhun tai muihin jalkavaivoihin.

Myös perimällä on vaikutusta jalan rakenteeseen ja siihen, kuinka altis ihminen on vaivaisenluun kehittymiselle. Halosen mukaan esimerkiksi reumaatikoilla vaivaisenluuta esiintyy muita useammin.

Vaivaisenluulle altistavat myös lantion, lonkan tai polvien virheasennot, jotka epätasapainottavat jalkojen kuormitusta.

– Vaivaisenluu on usein seurausta alaraajan toimintahäiriöstä. Myös vaikkapa pohjelihasten kireys voi aiheuttaa ylimääräistä kuormitusta päkiöille ja altistaa vaivaisenluulle.

Oikeanlaiset kengät ovat tärkeät vaivaisenluun ehkäisyssä ja hoidossa

Halosen mukaan jalkinevalinnoilla on väliä, sillä vääränlaiset kengät voivat edistää vaivaisenluun syntyä ja pahentaa jo alkanutta vaivaa.

– Erityisesti korkeakorkoisia kenkiä käytettäessä päkiä kuormittuu voimakkaasti, jolloin tyvinivelen asento kehittyy pikkuhiljaa vääränlaiseksi. Myös liian pienten kenkien käytöstä voi seurata virheasentoja ja varpaiden asentopoikkeamia, hän summaa.

Vaivaisenluun hoito riippuu oireiden voimakkuudesta ja kestosta, mutta hoitamattoman vaivaisenluun kehitys etenee vuosien mittaan. Lievissä tapauksissa oireita voidaan helpottaa tulehduskipulääkkeillä ja kiinnittämällä huomiota jalkinevalintoihin.

– Oikeanlaiset kengät ovat tärkeät vaivaisenluun ehkäisyssä ja hoidossa. Kenkien olisi hyvä olla sopivan kokoiset ja niiden lestin tulisi olla joustava ja riittävän leveä. Tarvittaessa myös yksilöllisistä tukipohjallisista voi olla apua, Halonen sanoo.

Matalalla kynnyksellä lääkärin tai fysioterapeutin puheille

Vaikka vaivaisenluun tunnistaminen on helppoa myös itse, Halonen kannustaa hakeutumaan matalalla kynnyksellä lääkärin tai alaraajaongelmiin erikoistuneen fysioterapeutin puheille.

– Ammattilainen tutkii jalan rakennetta, jotta saadaan tietoa esimerkiksi nilkan ja jalkaterän muiden nivelten liikkuvuudesta. Röntgenkuvauksen avulla voidaan määrittää tilan vaikeusaste ja antaa ohjeita liikkuvuutta parantaville harjoituksille.

Myös jalkojen voimistaminen säännöllisen harjoittelun avulla on keskeinen osa hoitoa.

– Tavoitteena on vahvistaa lihasten kokonaisvaltaista toimintaa ja sitä kautta tasapainottaa virheasentoa. Usein sopivien jalkineiden käyttö ja liikkuvuutta parantavat harjoitukset pysäyttävät ongelman etenemisen.

Lue myös: Jalkaterän vaivat voivat olla useiden eri kipujen syynä – 10 kysymystä ja vastausta jalkaterien terveydestä

Vaivaisenluu vaatii leikkaushoitoa vain harvoin

Jos vaivaisenluu aiheuttaa häiritseviä oireita, harkitaan leikkaushoitoa.

– Tyypillisesti leikkauksessa ensimmäinen jalkapöydänluu katkaistaan ja käännetään oikeaan asentoon. Vaihtoehtoisesti jalkapöydänluun tyvinivel voidaan luuduttaa haluttuun asentoon. Leikkaus tehdään tavallisesti selkäydinpuudutuksessa, Halonen sanoo.

Kevyin perustein leikkausta ei tehdä, sillä toipumisaika voi olla jopa kuukausia.

– Leikkaustekniikka on viime vuosina kuitenkin kehittynyt, ja lopputulos on yleensä hyvä.

Lue myös Seuran artikkeli: Vaivaisenluu leikattiin ja tyvinivel jäykistettiin – Tiina, 59, toipui nopeasti: ”Neljän kuukauden kuluttua heiluin jo street dance -tunnilla”

Jalkojen ongelmiin kannattaa puuttua ennaltaehkäisevästi

Halonen kannustaa puuttumaan jalkojen ongelmiin ennaltaehkäisevästi. Kesällä kengät kannattaa riisua varsinkin epätasaisilla alustoilla, sillä paljain jaloin kävely on kätevä treeni jalkaterän lihaksille.

– Apteekista voi hankkia myös varpaiden väleihin laitettavat silikonipalat, joista voi olla apua oireiden lievittämisessä. Ensisijaisesti vaivaisenluun itsehoito ja ehkäisy perustuu kuitenkin sopivien jalkineiden käyttöön sekä lihaskuntoharjoitteluun.

X