Terveys

Vältteletkö vaakaa? Uusi tutkimus: tämän takia vaa’alla kannattaa käydä joka päivä

Vaa'an ei tarvitse olla pahin vihollisesi. Tuoreen tutkimuksen mukaan se helpottaa painonpudotusta. Vaa'alla käyminen voi myös lisätä ymmärrystä omasta kehosta ja sen normaalista toiminnasta.
27.11.2018 Teksti: Sari Hannikainen Kuvat: iStock

Jokapäiväinen punnitseminen auttaa laihtumaan, näin kerrotaan yhdysvaltalaisen sydänjärjestön, American Heart Associationin marraskuisessa uutisessa. Amerikkalaiset tutkijat selvittivät 1042 aikuisen punnitsemistottumuksia ja painonvaihtelua vuoden ajan.

Tutkittavien, jotka eivät käyneet vaa’alla kertaakaan tai punnitsivat itsensä korkeintaan kerran viikossa, paino ei laskenut yhtään vuoden aikana. Sen sijaan he, jotka punnitsivat itsensä joka päivä, pudottivat painostaan vuoden aikana keskimäärin 1,7 prosenttia, mikä on tutkijoiden mukaan tilastollisesti merkittävää.

Tutkittaville ei kerrottu muita tietoja tutkimuksesta kuin että heidän piti käyttää vaakaa, kuten he normaalistikin tekisivät. Tutkijat analysoivat langattomasti siirretyn tiedon.

Vaa’alla käyminen auttaa myös pitämään normaalipainon

Suomalainen professori, sisätautien erikoislääkäri ja painonhallinnan asiantuntija Pertti Mustajoki ei ylläty tutkimustuloksesta:

– Se vahvistaa käsityksiä, joita on tiedetty ja tutkittu pitkän aikaa. Tietoisuus omasta painosta ja painon seuraaminen auttavat painonhallinnassa monissa tilanteissa, Mustajoki sanoo.

Mustajoki muistuttaa, että vastaavantyyppisiä tutkimuksia on tehty muitakin niin Yhdysvalloissa kuin Suomessakin. On tutkittu muun muassa heitä, jotka ovat laihduttaneet niin, että saavutettu paino on pysynyt vuosia laihduttamisen jälkeenkin. Noin puolet heistä punnitsee itsensä joka päivä ja kolme neljäsosaa vähintään kerran viikossa.

– On erittäin yleistä, että painoindeksiltään normaalipainoiset seuraavat painoaan. Yksi selitys sille, että he pysyvät normaalipainoisina on siinä, että he tietävät, missä mennään.

Vaa’alle joka päivä? Tämänkin takia se kannattaa!

1) Tiedät, mitä painat. Peili valehtelee suuntaan jos toiseenkin. Oman painon arviointi on vaikeaa, jos sen tekee mututuntumalla, ja silloin oman painonsa voi arvioida ala- tai yläkanttiin.

2) Painoon vaikuttaa moni asia: esimerkiksi elimistön nestetila ja naisilla kuukautiskierto. Säännöllisellä punnitsemisella huomaat, että painon vaihtelu on normaalia, ja opit myös ymmärtämään, miten kehosi reagoi erilaisiin tilanteisiin. Huomaat, miten kuukautiskierto vaikuttaa painoon ja esimerkiksi stressi, unettomuus ja tietyt ruoka-aineet. Jos käyt vaa’alla vain hyvin harvoin, lukeman suhteuttaminen on vaikeampaa.

3) Jos haluat pysyä tavoitepainossasi, säännöllinen punnitseminen tekee siitä helpompaa. Jos painoa ei seuraa, vanhat tottumukset voivat palata pikkuhiljaa, mikä johtaa helposti jojo- eli jatkuvaan laihduttamiseen.

4) Päivittäisen vaa’alla käymisen ei tarvitse olla orjuuttavaa eikä sanella kaikkia ruokailuvalintoja. Se voi olla yhtä arkinen asia kuin hampaiden harjaus; rutiini, jonka avulla voit pitkällä tähtäimellä seurata, miten elämäntapasi vaikuttavat painoosi.

Painon seuraaminen ei sovi kaikille

Juuri julkaistu vaa’an käytön merkitystä selvittänyt tutkimus tehtiin Yhdysvalloissa Pittsburghin ja Kalifornian yliopistoissa. Jälkimmäisessä työskentelevä psykologian emeritusprofessori Edward Abramson muistuttaa Health Magazinen haastattelussa, että painon jokapäiväinen tarkkailu ei sovi esimerkiksi heille, joilla on tai on ollut syömishäiriö. Silloin vaa’alla käyminen voi pahentaa oireita ja aiheuttaa voimakasta ahdistusta. Heille hän suosittelee vaa’alla käymistä korkeintaan kerran viikossa tai ei ollenkaan.

– Syömishäiriöihin, kuten anoreksiaan, bulimiaan ja ahmimishäiriöön, voi liittyä sairaalloista painonseurantaa, jolloin omaa painoa seurataan jopa monta kertaa päivässä. Heidän kohdallaan, joilla on syömishäiriö, onkin järkevää rauhoittaa tilanne ja löytää muita tapoja seurata omaa terveyttä ja vointia kuin vaa’alla käyminen. Mutta suurimmalle osalle painon säännöllisestä seuraamisesta on hyötyä, Mustajoki sanoo.

– Säännöllinen painonseuranta sinänsä ei aiheuta syömishäiriötä, vaan niiden taustalla on psykologisia tekijöitä.

Ylipaino on kansanterveydellinen haaste Suomessa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) keväällä julkaistun FinTerveys 2017 -tutkimuksen mukaan työikäisen väestön lihavuus on lisääntynyt viimeisten kuuden vuoden aikana. Viime vuonna miehistä oli ylipainoisia 72 prosenttia, naisista 63 prosenttia (heidän painoindeksinsä oli yli 25). Miehistä oli lihavia 26 prosenttia ja naisista 28 (heidän painoindeksinsä oli yli 30).

Ylipaino aiheuttaa tutkimusten mukaan merkittäviä terveysriskejä, kuten riskiä sairastu diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin.

– Valitettavasti pitkän ajan seurannassa laihdutustulokset eivät ole kovia hyviä. Osa laihduttajista onnistuu pudottamaan painoaan pysyvästi, mutta suurella osalla paino nousee laihduttamisen lopettamisen jälkeen vuoden kahden aikana takaisin, Pertti Mustajoki kertoo.

– Tämä on iso ongelma, eikä siihen ole löytynyt vielä ratkaisua. Lihottavien elintarvikkeiden kulutusta pitäisi pyrkiä vähentämään verotuksella ja muilla säädöksillä. Se vähentäisi väestön lihomista.

Lähteet: American Heart Association ja Healt Magazine

Lue myös

Suosittelemme