Terveys

Varo, nämä päivittäiset tavat hidastavat aineenvaihduntaa

Toimiva aineenvaihdunta on hyvinvoivan ja solakan vartalon salaisuus. Listasimme 10 asiaa, joilla ihminen voi huomaamattaan tulla hidastaneeksi aineenvaihduntaansa.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Hidas aineenvaihdunta vaikeuttaa painonhallintaa.

Toimiva aineenvaihdunta on hyvinvoivan ja solakan vartalon salaisuus. Listasimme 10 asiaa, joilla ihminen voi huomaamattaan tulla hidastaneeksi aineenvaihduntaansa.

Ikä, sukupuoli ja geenit vaikuttavat siihen, millaisella vauhdilla ihmisen aineenvaihdunta toimii, mutta myös omilla valinnoilla on merkitystä. Moni saattaa epähuomiossa tulla hidastaneeksi omaa luonnollista aineenvaihduntaansa tietyillä päivittäisillä ratkaisuillaan.

Jos haluat pitää aineenvaihduntasi toimivana, seuraavia asioita ei kannata ottaa tavaksi.

1. Jätät aamiaisen tai muita aterioita väliin

Aamiainen tunnin sisällä heräämisestä laittaa aineenvaihdunnan liikkeelle. Kupillinen kahvia ei riitä aamupalaksi. Älä jätä aterioita väliin, jos et halua aineenvaihduntasi hidastuvan.

Syö säännöllisesti, 3–4 tunnin välein, jotta aineenvaihdunta pysyy käynnissä.

2. Olet tiukalla dieetillä

Liian tiukka dieetti tai vähäkalorinen ruokavalio eivät ole järkeviä tapoja laihduttaa. Jos ihminen ei syö tarpeeksi, hänen kehonsa alkaa käydä säästöliekillä. Aineenvaihdunta hidastuu, kun elimistö yrittää pitää kiinni energiavarastoistaan.

Painonpudotuksessa maltti on valttia. Slow-dieetillä katoaa läski, ei lihas – 10 vinkkiä kestäviin tuloksiin

3. Unohdat hyvät rasvat

Elimistö tarvitsee hyviä rasvoja toimiakseen kunnolla. Rasvat eivät ole tärkeitä ainoastaan aineenvaihdunnan kannalta, vaan ne auttavat myös vähentämään hiljaista tulehdusta sekä pitämään energiatasot kohdillaan ja hormonitasapainon kunnossa.

Hyviä eli tyydyttymättömiä, pehmeitä rasvoja saadaan esimerkiksi kasviöljyistä, manteleista, pähkinöistä, siemenistä, kalasta ja avokadosta.

4. Nukut liian vähän

Liian vähäinen uni sabotoi aineenvaihduntaa. Kun elimistö kärsii univajeesta, sen kyky säädellä verensokeria alentuu. Liian vähäinen uni voi myös saada ihmisen napostelemaan paljon energiaa sisältäviä ruokia, kuten rasvaisia ja sokerisia herkkuja.

Älä tingi unesta, vaan nuku joka yö 7–9 tunnin unet.

5. Vältät hiilihydraatteja

Vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta saattaa olla painonpudottajalle hyötyä, mutta hiilareita ei välttämättä kannata täysin unohtaa. Jos säännöllinen liikunta on osa elämää, hiilihydraattien saanti on tärkeää. Mikäli keho ei saa riittävästi hiilihydraatteja, ihminen ei jaksa harjoitella tehokkaasti ja elimistö kuluttaa sekä treenin että palautumisen aikana vähemmän kaloreita.

Hyviä ja terveellisiä hiilihydraatin lähteitä ovat esimerkiksi kaurapuuro, bataatti ja tumma riisi.

6. Unohdat kalsiumin

Kalsium ei ole tärkeää ainoastaan luustolle: se on välttämätöntä myös toimivalle aineenvaihdunnalle. Kalsium on mukana säätelemässä esimerkiksi sitä, polttaako elimistö kaloreita vai pitääkö se niistä kiinni.

Kalsiumia saa maitotuotteista, lehtivihanneksista ja kalasta. Kiinnitä huomiota myös riittävään D-vitamiinin saantiin, jotta kalsium pääsee imeytymään kunnolla.

7. Syöt huonoja välipaloja

Sen sijaan että popsisit välipalaksi vähäkalorisia riisikakkuja, nauti mielummin kourallinen pähkinöitä.

Tutkimusten mukaan pähkinät, erityisesti saksanpähkinät, voivat tehostaa sellaisten geenien vaikutusta, jotka liittyvät rasvanpolttoon.

8. Istut liikaa

Runsas istuminen hidastaa aineenvaihduntaa, sillä istuessa keho on lepotilassa.

Mikäli teet istumatyötä, nouse puolen tunnin välein ylös jalottelemaan.

9. Juot liian vähän vettä

Aineenvaihdunta tarvitsee toimakseen vettä. Riittämätön vedenjuonti ja nestehukka saavat aineenvaihdunnan hidastumaan.

Juo päivittäin pari litraa vettä. Jutta Gustafsberg neuvoo juomaan jopa enemmän.

10. Kärsit stressistä

Kun ihminen on stressaantunut, hänen kortisolitasonsa nousee. Mikäli kortisoliarvot ovat pitkään koholla, elimistön rasva-aineenvaihdunta muuttuu. Keskivartaloon alkaa tällöin kertyä helposti rasvaa. Stressaantuneena ihminen myös tulee helposti syöneeksi sokeri- ja rasvapitoisia ruokia.

Jotta välttäisit kroonisen stressin, huolehdi riittävästä levosta ja palautumisesta. Harrasta myös lempeää liikuntaa, kuten joogaa tai kävelyä.

Lähteet: Bustle, MindBodyGreen, Prevention, WebMD

Lue myös:

Fitness-tähti Mari Valosaari: Näin kiihdytät aineenvaihduntaa – 5 vinkkiä

Jenkkakahvojen, jumahtaneen painon ja herkkuhimon syynä leptiiniresistenssi? 9 ratkaisua

Eikö paino putoa? Näin estät kehoasi menemästä laihduttaessa säästöliekille

X