Terveys

Väsyttääkö aamuisin? 9 keinoa herätä virkeänä aiemmin ja saada lisää aikaa päivään

Tuntuuko herääminen aamuisin vaikealta? Kokosimme yhteen yhdeksän vinkkiä, joiden avulla sinustakin tulee aamuihminen.

Teksti:
Anniina Nirhamo
Kuvat:
Istock

Rauhassa aloitettu aamu tekee päivästä heti paremman. Aamu-unisestakin voi tulla rutiineja muuttamalla virkeä aamuihminen.

Tuntuuko herääminen aamuisin vaikealta? Kokosimme yhteen yhdeksän vinkkiä, joiden avulla sinustakin tulee aamuihminen.

Joka ilta lupaat itsellesi, että aamulla heräät ajoissa välttääksesi kiireisen aamun. Herätyskellon soidessa olet kuitenkin rättiväsynyt, ärsyyntynyt eikä mielikuva rauhallisesta aamusta inspiroikaan nousemaan ylös. Kuulostaako tutulta?

Rauhassa aloitettu aamu tekee heti päivästä paremman. Kun herää aikaisin, vuorokaudessa tuntuu olevan yhtäkkiä monta tuntia enemmän. Saat enemmän aikaiseksi, kun et hosu asiasta toiseen ja olet levänneempi. Näiden keinojen avulla nukut paremmin ja heräät virkeämpänä.

1. Mene aikaisin nukkumaan

Aikuinen tarvitsee unta keskimäärin kahdeksan tuntia vuorokaudessa, mutta toiset pärjäävät vähemmällä ja toisten kroppa vaatii enemmän lepoa. Ota selvää, kuinka monta tuntia unta sinä tarvitset, ja mene nukkumaan tarpeeksi ajoissa.

Kuuntele kehoasi ja mene nukkumaan silloin, kun nukuttaa. Jos takana on rankka päivä, ei kannata valvoa väkisin siihen asti, kun yleensä menet nukkumaan. Hereillä sinnittely voi aiheuttaa sen, ettet enää saakaan myöhemmin unta.

2. Unohda päiväunet

Jos olet väsynyt iltapäivällä, päiväunien sijaan piristä itseäsi mieluummin käymällä lyhyellä kävelyllä tai syömällä virkistäviä hedelmiä. Jos kuitenkin on pakko ottaa torkut, laita herätyskello soimaan 15–20 minuutin päähän. Sitä pidemmät päiväunet aiheuttavat tokkuraisen olon loppupäiväksi ja vaikeuttavat nukahtamista illalla.

3. Luo iltarutiinit

Ota tavaksi rauhoittaa ympäristösi viimeistään noin tunti ennen nukkumaanmenoa. Himmennä valoja, pue mukava oloasu ja sytytä vaikka kynttilät. Voit käydä saunassa tai kuumassa suihkussa ja nauttia kupin rentouttavaa, kofeiinitonta teetä. Näin valmistelet itseäsi unta varten ja nukut paremmin. Television, tietokoneen ja puhelimen näyttöjen tuijottamista kannattaa välttää ja sen sijaan esimerkiksi lukea kirjaa.

4. Vältä stressiä illalla

Vanhaa sanontaa ”älä mene vihaisena nukkumaan” kannattaa noudattaa. Se pätee paitsi parisuhteessa myös nukkumisessa. Stressaantuneena nukut huonommin, joten hankalat keskustelut kannattaa käydä aiemmin kuin juuri ennen nukkumaanmenoa. Myös jännittävien tv-ohjelmien katsominen voi valvottaa.

5. Lopeta iltasyöpöttely ja -juopottelu

Liian myöhään syöty iltapala voi pitää hereillä. Sen sijaan että keho lepäisi, mahalaukku työskentelee sulattaakseen ruoan. Iltasyöminen saattaa myös aiheuttaa ruoansulatusvaivoja ja närästystä. Iltapala kannattaa siis nauttia ennen iltakahdeksaa. Pieni määrä alkoholia rentouttaa hetkeksi, mutta huonontaa unen laatua ja vaikeuttaa heräämistä.

6. Kokeile unimaskia

Suomen kesäyöt ovat valoisia ja aamulla aurinko nousee aikaisin. Kotona on usein myös erilaisia elektronisten laitteiden valoja, jotka saattavat vilkkua ja häiritä nukkuessa. Unimaski pimentää näkökentän, mikä auttaa nukkumaan paremmin. Pimeässä elimistömme tuottaa enemmän melatoniinia, joka auttaa nukahtamaan ja parantaa unen laatua.

7. Stoppi torkutukselle

Illalla suunnittelet herääväsi kerrankin aikaisin ja laitat herätyksen soimaan. Aamulla tahdot nukkua niin pitkään kuin mahdollista ja painat torkkua uudestaan ja uudestaan. Torkutuksesta tulee helposti tapa. Päätä lopettaa torkutus, aseta vaikka herätyskello käden ulottumattomiin, ja nouse heti, kun se soi ensimmäisen kerran.

8. Aloita aamu kävelyllä

Kevyt liikunta saa aineenvaihdunnan liikkeelle, lisää energiaa ja tekee meistä tuottoisampia. Käy lyhyellä kävelyllä ennen aamutoimia, pidä pieni jooga- tai venyttelytuokio tai pyöräile töihin. Ulkoilma herättää tehokkaasti, ja elimistömme tarvitsee raikasta ilmaa sekä luonnonvaloa. Päivän aikana harrastettu liikunta parantaa myös unen laatua.

9. Muuta asennettasi

Olemme yleisesti tottuneet vihaamaan aamuja. Entä jos unohtaisit aamuista valittamisen ja alkaisit asennoitua niihin myönteisemmin?

Lähteet: Lifehack, Huffington Post

Lue myös:

Ongelmana aikaiset aamut? 10 vinkkiä, joiden avulla herääminen on helpompaa

Miten herätä aikaisin aamulla?

Aina kiire aamuisin? Nämä 10 aamurutiinia helpottavat arkeasi

Valvottavatko valoisat yöt? Näin nukahdat helpommin

X