katkennut verisuoni silmässä
Yleensä verisuonen katkeaminen silmästä on sattuman aikaansaannosta.
Terveys

Verisuonen katkeaminen silmästä on harmiton vaiva – lääkärikäynti on tietyissä tapauksissa tarpeen

Verisuonen katkeaminen silmästä ei ole vaarallista. Ei, vaikka tämä tapahtuisi useasti peräkkäin. Silmälääkäri kertoo, milloin on kuitenkin syytä hakeutua pikaisesti vastaanotolle.
Teksti: Elina Viitanen Kuvat: iStock

Päivä ei voisi paremmin alkaa. Peilistä ei tuijotakaan tuttu aamu-uninen naama vaan pikemminkin kauhuelokuvan hahmo. Verisuoni on katkennut silmästä.

– Silmän sidekalvolla on verisuonia, joiden tehtävä on kuljettaa ravinteita ja happea silmään. Kun tällainen verisuoni katkeaa, veri pääsee valumaan läpinäkyvän sidekalvon alle. Silmään syntyy ikään kuin mustelma, silmätautien erikoislääkäri Petri Usmi kertoo.

Yleensä verisuonen katkeaminen silmästä on vaaratonta, silkan sattuman aikaansaannosta. Jos verisuonen katkeamiseen liittyy voimakasta kipua, silmän rähmimistä tai näön sumentumista, on kuitenkin syytä hakeutua silmälääkärin vastaanotolle pikaisesti.

– Vastaanotolla tutkitaan silmä ja poissuljetaan vakavia sairauksia tai esimerkiksi se, ettei sarveiskalvossa ole haavaa. Jos käytössä on verta ohentava lääkitys, on syytä tarkista, että annos on kohdallaan.

Jos verisuoni on katkennut silmästä tapaturman seurauksena, on syytä aina käydä lääkärin vastaanotolla. Silmän sidekalvon lisäksi verkkokalvo on saattanut vaurioitua, mikä on aina vakava tilanne.

Lue myös: Kiinteä patti silmäluomessa voi olla luomirakkula – näin hoidat luomireunan tulehdusta

Verisuonen katkeaminen silmästä voi johtua verenpaineesta

Korkea verenpaine esimerkiksi stressin tai hoitamattoman verenpainetaudin yhteydessä voi aiheuttaa silmän verisuonen katkeamisen. Siksi verenpaine onkin hyvä aina tarkistaa, jos silmän verisuoni katkeaa. Silmänpaine ei vaikuta verisuonten katkeamiseen.

– Voimakas ponnistelu ja yskiminen voivat myös aiheuttaa silmän verisuonen katkeamisen, Usmi huomauttaa.

Yleisin oire silloin, kun silmästä on verisuoni katki, on lievä roskan tunne. Ikävää oloa voi helpottaa apteekista ilman reseptiä saatavilla kosteuttavilla silmätipoilla.

– Tipat eivät kuitenkaan vauhdita ”silmämustelman” paranemista, vaan se paranee samalla tavalla kuin mikä tahansa muukin mustelma muutaman viikon kuluessa.

Sarjamustelmat voivat kieliä öisistä tapahtumista

Joillakin ihmisillä verisuoni tuntuu olevan katki silmästä ilman merkittävää syytä jatkuvasti. Ilmiön ei ole todettu olevan perinnöllinen. Sen sijaan kyse voi olla silmän verisuonten yksilöllisestä rakenteesta tai omasta tiedostamattomasta käytöksestä.

– Jos silmän verisuoni katkeaa toistamiseen, eikä esimerkiksi verenpaine ole koholla, saattaa olla, että huomaamattaan hankaa silmiä öisin ja tämä aiheuttaa pinnassa olevien verisuonten vuotamisen. Yleensä toistuvissakin sidekalvon alaisissa verenvuodoissa eli sugillaatioissa on kuitenkin kyse silkasta sattumasta, Usmi painottaa.

Lue myös: Seura.fi: Totta vai tarua: Voiko stressi voi katkaista verisuonen silmästä?

X