Terveys

Verisuoniluomia voi ilmestyä iholle iän tai raskauksien myötä – runsas hämähäkkiluomien määrä voi olla merkki maksasairaudesta

Iholle ilmestyvä punainen luomi on yleensä verisuoniluomi. Niitä ovat esimerkiksi kirsikkaluomi ja hämähäkkiluomi. Ihotautilääkäri kertoo, mistä verisuoniluomen tunnistaa ja mikä niille altistaa.

Teksti:
Lotta Pellas
Kuvat:
Istock

Verisuoniluomia ovat esimerkiksi kirsikkaluomi ja hämähäkkiluomi.

Iholle ilmestyvä punainen luomi on yleensä verisuoniluomi. Niitä ovat esimerkiksi kirsikkaluomi ja hämähäkkiluomi. Ihotautilääkäri kertoo, mistä verisuoniluomen tunnistaa ja mikä niille altistaa.

Verisuoniluomia on erilaisia. Miltä verisuoniluomi näyttää? Kysyimme Lääkärikeskus Aavan ihotautien erikoislääkäri Laura Bouchardilta verisuoniluomista. Niitä ovat esimerkiksi kirsikkaluomi ja hämähäkkiluomi.

Muita yleisiä verisuoniluomia ovat esimerkiksi tuliluomi ja mansikkaluomi. Yhteistä verisuoniluomille on punainen väri.

Kirsikkaluomi ei ole vaarallinen

Kirsikkaluomet ovat nimensä mukaisesti kirsikanpunaisia, yleensä hieman ihosta kohollaan olevia ja halkaisijaltaan muutaman millimetrin mittaisia pisteitä iholla. Kirsikkaluomi ilmestyy tyypillisimmin vartalolle. Bouchardin mukaan niitä voi toisinaan tulla myös raajoihin, päänahkaan tai kasvoille.

kirsikkaluomi
Kirsikkaluomi ilmestyy tyypillisimmin vartalolle.

Ikä ja raskaus vaikuttavat kirsikkaluomen syntyyn

Todennäköisyys kirsikkaluomien ilmestymiseen lisääntyy raskauden aikana. Tämä johtuu naisen kehossa raskauden aikana tapahtuvista hormonaalisista muutoksista.

Bouchardin mukaan kirsikkaluomia tulee ihmisen ikääntyessä enemmän, mutta syytä tähän ei tiedetä. Taipumus saada kirsikkaluomia on osin perinnöllinen.

Lue myös: Onko karvoja kasvava luomi hyvänlaatuinen, ja saako luomikarvoja nyppiä? Kysyimme ihotautilääkäriltä

Hämähäkkiluomi on kasvoihin ilmestyvä verisuoniluomi

Hämähäkkiluomi on verisuoniluomi, joka muodostuu laajentuneista verisuonista. Luomessa on keskussuoni, josta haarautuu pienempiä suonia. Hämähäkkiluomi voi tulla kenelle tahansa. Bouchardin mukaan maksakirroosi tai maksasairaus, joka yleisimmin liittyy alkoholinkulutukseen, suurentaa todennäköisyyttä saada hämähäkkiluomi.

– Tällöin kasvoille tulee herkästi lisäsuonitusta ja punoitusta, Bouchard sanoo.

Jos hämähäkkiluomia on paljon, se voi kertoa maksasairaudesta.

Hämähäkkiluomet ilmestyvät yleensä muutenkin kasvoille, mutta myös ylävartalolle ja yläraajoihin.

Lue myös: Harmiton luomi vai melanooma? Hakeudu heti lääkäriin, jos ihosi oireilee näin

Sekä hämähäkkiluomi että kirsikkaluomi voidaan hoitaa laserilla

Kirsikkaluomet ja hämähäkkiluomet eivät ole pahanlaatuisia, eivätkä ne kasva tai muutu. Jos ne kasvavat, luomia pitää näyttää lääkärille. Kumpikin verisuoniluomi voidaan kuitenkin hoitaa ja poistattaa verisuonilaserilla. Verisuonilaserin avulla suoni saadaan suljettua.

Lähteenä käytetty myös Terveyskirjastoa

Kotiliesi.fi: Elina, 48, löysi kaulastaan luomen, joka paljastui melanoomaksi – sairastui ihosyöpään kahdesti

X