Terveys

Voiko akupunktiolla helpottaa kuukautiskipuja ja vaihdevuosivaivoja? Asiantuntija kertoo, miten akupunktio toimii ja mihin siitä voi saada apua

Akupunktio on monelle sanana tuttu, mutta harva tietää, mihin neulojen tökkiminen perustuu ja mitä hyötyä siitä voi olla. Akupunktio voi olla kokeilemisen arvoinen keino helpottaa esimerkiksi kuukautiskipuja ja vaihdevuosivaivoja. Asiantuntija vastaa kysymyksiin akupunktiosta.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Kuvitus Tinka Lindroth

Akupunktio on kiinalaisen lääketieteen hoitomuoto, jossa akupunktiopisteissä olevia hermopäätteitä ärsytetään ihoon laitetuilla ohuilla neuloilla.

Akupunktio on monelle sanana tuttu, mutta harva tietää, mihin neulojen tökkiminen perustuu ja mitä hyötyä siitä voi olla. Akupunktio voi olla kokeilemisen arvoinen keino helpottaa esimerkiksi kuukautiskipuja ja vaihdevuosivaivoja. Asiantuntija vastaa kysymyksiin akupunktiosta.

1. Miksi akupunktiolla on vähän hörhö maine?

Akupunktio on kiinalaisen lääketieteen hoitomuoto. Kiinalainen elämäntapa ja ajattelutapa on länsimaissa vieras. Tuntemattomiin asioihin liittyy usein vääriä mielikuvia, mystiikkaa ja jopa taikauskoa.

Akupunktion vaikutusmekanismeja on hankala tutkia, eikä Suomessa juuri tehdä akupunktiotutkimusta. Akupunktio on hoitomuotona monelle vieras. Terveyskirjaston mukaan akupunktion teho kivunlievityksessä on tutkimuksissa lumehoidon luokkaa tai hieman parempi.

2. Mitä akupunktio oikeasti on?

Akupunktio on neulaterapiaa, jossa akupunktiopisteissä olevia hermopäätteitä ärsytetään ihoon laitetuilla ohuilla, kertakäyttöisillä ja steriileillä neuloilla.

Akupunktiopisteitä tunnetaan satoja, mutta neuloja laitetaan kerralla vain muutamaan, ja joskus yksikin neula voi riittää. Potilaan oireet ja diagnoosi vaikuttavat siihen, mitä pisteitä käsitellään. Pisteiden paikka vaihtelee jonkin verran eri ihmisillä, eikä se ole välttämättä aina sama. Naisilla neulojen paikka voi vaihdella kuukautiskierron mukaan.

3. Miten neulat parantavat?

Akupunktiossa elimistön ajatellaan parantavan itse itsensä. Kun neula osuu ja ärsyttää hermopäätettä, ärsytys välittyy hermoja pitkin selkäytimeen, aivojen eri keskuksiin ja autonomiseen hermostoon.  Tällöin elimistön puolustusjärjestelmä ja kivunlievitysmekanismit aktivoituvat, ja elimistöön vapautuu välittäjäaineita ja hormoneja.

Kun neula rikkoo ihon, kudokseen tulee pieni vaurio. Se vilkastuttaa verenkiertoa, jolloin lihakset rentoutuvat.

4. Mitä vaivoja akupunktiolla hoidetaan?

Akupunktiolla hoidetaan tyypillisesti erilaisia kipuja, kuten päänsärkyä ja selkä- ja nivelkipuja. Neulaterapiassa elimistöön vapautuu kipua lievittäviä endorfiineja ja mielihyvän tunnetta lisääviä oksitosiinihormoneja.

Vaihdevuosivaivojen hoidossa akupunktiolla pyritään tasapainottamaan hormonituotantoa. Sitä voi käyttää hormonikorvaushoidon rinnalla tai sen sijasta.

Neuloilla helpotetaan paljon myös naisten hormonaalisia vaivoja sekä stressiin liittyviä ongelmia, kuten unihäiriöitä ja toiminnallisia vatsavaivoja.

Hoidon tavoitteena on palauttaa kehoon tasapaino. Kun esimerkiksi hormonitasapaino löytyy, oireet vähenevät.

Lue myös: 10 oiretta, jotka viittaavat, että hormonitasapainosi ei ole kunnossa

5. Miten neulat auttavat kuukautisongelmissa?

Akupunktio voi lievittää kuukautiskipuja tasapainottamalla hormonitoimintaa, lisäämällä hyvän olon hormonien eritystä ja sukuelinten verenkiertoa sekä vähentämällä kohdun supistelua. Hoitoon voi tulla missä kierron vaiheessa tahansa.

Kannattaa valmistautua siihen, että hoitokertoja tarvitaan useampia. Hoidon vaikutukset voi huomata yleensä kolmen–viiden kerran jälkeen.

Hoidolla pyritään vaikuttamaan kuukautisten toiminnan ja ovulaation kannalta oleellisiin FSH- ja lutenisoivaan hormoniin sekä epäsäännöllisiin kuukautisiin.

6. Miksi vaihdevuosissa kannattaisi kokeilla neulaterapiaa?

Vaihdevuosissa oma keho voi alkaa tuntua naisesta vieraalta, kun estrogeenituotannon väheneminen aiheuttaa oireita: limakalvot kuivuvat, hikoiluttaa ja turvottaa. Mieliala vaihtelee, ja unesta tulee katkonaista.

Akupunktiolla pyritään tasapainottamaan hormonituotantoa. Sitä voi käyttää hormonikorvaushoidon rinnalla tai sen sijasta. Osa naisista hakee akupunktiosta apua premenopaussiin eli esivaihdevuosiin liittyviin oireisiin. Naisella voi olla elämänlaatua haittaavia oireita jo ennen varsinaisia vaihdevuosia.

7. Sopiiko akupunktio kaikille?

Akupunktiosta on hyvä puhua oman lääkärin tai hoitavan fysioterapeutin kanssa, sillä yhteistyöllä potilasta voidaan hoitaa parhaiten. Pitkäaikaissairauksista ja käytössä olevista lääkkeistä kannattaa kertoa akupunktiohoitajalle: akupunktio voi vaikuttaa lääkkeiden ja ravintolisien tehoon. Vastaan­ottoon kuuluu aina perusteellinen potilaan haastattelu.

Akupunktio ei välttämättä ole sopiva hoito, jos ihmisellä on sydämentahdistin, verenpainelääkitys tai neuropatiaa tai elimistössä on keinomateriaaleja, kuten tekonivel.

Akupunktio on hyvä vaihto­ehto silloin, kun lääkkeet eivät sovi, niillä on haittoja tai niiden käyttöä joudutaan rajaamaan. Neuloilla voidaan hoitaa esimerkiksi odottavan äidin, leikkauksesta toipuvan potilaan tai syöpäpotilaan hoitoihin liittyvää pahoinvointia.

8. Sattuuko neulojen pistäminen?

Kun neula läpäisee ihon, tuntemus vastaa hyttysenpistoa. Tuntemus voi vaihdella eri hoitokerroilla ja eri paikoissa kehoa. Naisilla neulan pisto voi tuntua kuukautiskierron eri vaiheissa erilaiselta, ja päänahan ihossa neula tuntuu enemmän kuin vaikka sääressä. Paikallaan olevat neulat tuntuvat lämpönä, kihelmöintinä tai paineen tunteena. Neuloja pidetään yleensä noin 20 minuuttia.

Hoidon jälkeen olo on sen verran rento, että loppupäivä on hyvä ottaa rauhallisesti.

9. Miten akupunktion eri suuntaukset eroavat toisistaan?

Akupunktio on kehittynyt nykyisenlaiseksi tuhansien vuosien aikana. Klassiseksi akupunktioksi kutsuttu nanjing-akupunktio juontaa juurensa akupunktion alkuaikoihin.

Toisin kuin klassisen akupunktion, modernin akupunk­tion piirissä tuotetaan tutkimuksia, ja sen harjoittajat tekevät koko ajan enemmän yhteistyötä laillistettujen terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

10. Voiko akupunktio olla vahingollista?

Vahinkoja sattuu todella vähän, mustelmat ja hoidon jälkeinen väsymys ovat yleisimmät haitat.

Koulutetun akupunktiohoitajan antama hoito on turvallista. Suomen perinteisen kiinalaisen lääketieteen yhdistys (FinnAcu) ylläpitää terapeuttirekisteriä Suomessa laajimman, 3,5-vuotisen akupunktiokoulutuksen saaneista ammattilaista. Myös lääkärit, hammaslääkärit ja fysioterapeutit toteuttavat akupunktiohoitoja.

Asiantuntijana kiinalaisen lääketieteen asiantuntija, akupunktiohoitaja Sari Tjurin-Zeiger, Eiran sairaala & Dextra Lapsettomuusklinikka sekä Terveyskirjasto.

Lue myös: Henkilääkäri ja kiinalainen lääketiede mullistivat Ti-Ti Nallen äidin Riitta Korpelan elämän: ”En ole aikoihin ollut kuumeessa”

X