Terveys

Voiko koronarokote sekoittaa kuukautisia? Kokemuksia tuhansilla suomalaisnaisilla, ja nyt tiedetään jo ainakin tämä – lääkäri kommentoi

Koronarokotuksen jälkeen kuukautiskierrossa voi esiintyä hetkellisiä häiriöitä. Syytä huoleen ei kuitenkaan ole. Kysyimme Fimean ylilääkäri Maija Kaukoselta, mistä on kyse.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
Istock

Tutkimusten mukaan on viitteitä siitä, että koronarokotuksen jälkeen kuukautiskierrossa osalla voi esiintyä hetkellisiä häiriöitä.

Koronarokotuksen jälkeen kuukautiskierrossa voi esiintyä hetkellisiä häiriöitä. Syytä huoleen ei kuitenkaan ole. Kysyimme Fimean ylilääkäri Maija Kaukoselta, mistä on kyse.

Osa koronarokotteen saaneista on huomannut muutoksia kuukautiskierrossaan. Suomessa tuhannet naiset ovat raportoineet lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealle kuukautiskierron häiriöistä ja vuotohäiriöistä koronarokotteen ottamisen jälkeen.

Kysyimme Fimean ylilääkäri Maija Kaukoselta, voiko koronarokote vaikuttaa kuukautiskiertoon.

– Ilmoituksia on tehty Suomessa useampi tuhat ja niiden kirjo vaihtelee. Osa on raportoinut runsaammista tai kivuliaammista kuukautisista. Jollakin kuukautiset ovat voineet jäädä kokonaan välistä tai on esiintynyt toistuvaa tiputteluvuotoa, Kaukonen sanoo.

Kaukonen muistuttaa, että kuukautiskierron häiriöt ovat yleisiä, ja niistä kärsii noin 10 prosenttia etenkin nuorista naisista. Siitä johtuen varmoja syitä kierron muutoksille voi olla haastavaa todentaa.

Rokotusten vaikutuksia tutkitaan ahkerasti Euroopan lääkeviraston toimesta, ja hiljalleen tutkimusdataa alkaa kertyä myös tältä osalta.

– Jonkinlaisia viitteitä on saatu siitä, että osalla rokotus mahdollisesti vaikuttaa kuukautiskiertoon, Kaukonen sanoo.

Myös Norjan kansanterveyslaitoksen teettämässä kyselytutkimuksessa esiintyi viitteitä kuukautiskiertoon liittyvistä muutoksista tai vuotohäiriöistä. Jopa 38 prosenttia vastaajista koki huomanneensa muutoksia kuukautisissaan ensimmäisen tai toisen rokoteannoksen jälkeen. Tutkimukseen oli haastateltu noin 4000 18–30-vuotiasta naista, joista noin 10 prosentilla oli taustalla kuukautiskiertoon liittyviä häiriöitä jo ennen koronarokotteiden ottamista.

Tammikuussa julkaistiin myös yhdysvaltalaistutkimus, jonka mukaan koronarokotteen jälkeen kuukautiset voivat alkaa hieman myöhässä, mutta kuukautisten kesto ei pitene.

Lue myös: Kainalon imusolmukkeet kipeinä tai kuukautiskierto sekaisin koronarokotteen jälkeen? Ylilääkäri kertoo, mihin oireet viittaavat

Kiusallinen mutta vaaraton vaiva

Jos omissa kuukautisissaan huomaa rokotteen jälkeen muutoksia, ei Kaukosen mukaan ole syytä huolestua.

– Kyseessä on kiusallinen mutta vaaraton vaiva, Kaukonen muistuttaa.

Jos kuukautiset ovat olleet rokotuksen jälkeen esimerkiksi hyvin runsaat, se on hyvä huomioida myös seuraavien rokotusten kohdalla. Jos aiemmista rokotuksista on saanut oireita, on mahdollista, että oireet toistuvat myös seuraavien rokotusten kohdalla.

– Rokotusajan voi yrittää sijoittaa sellaiseen hetkeen, kun se on oman arjen kannalta sujuvaa, Kaukonen ehdottaa.

Lue myös: Pitkittyneet koronaoireet vaivaavat myös monia lievän taudin sairastaneita – tällaisia oireita ”long covidiin” liittyy

Ei vaikuta raskauden suunnitteluun tai raskauteen

Vaikka kierto häiriintyisi hetkellisesti, sillä ei kuitenkaan ole Kaukosen mukaan vaikutusta raskauden yrittämiseen.

– Ei ole näyttöä siitä, että rokotteet pitkittäisivät raskaaksi tuloa, Kaukonen rauhoittelee.

Myöskään raskaana olevien ei ole Kaukosen mukaan syytä välttää rokotteen ottamista.

– Päinvastoin. Rokotetta suositellaan raskaana oleville, sillä vakavamman tautimuodon riski nousee myös perusterveiden raskaana olevien keskuudessa, kun maha kasvaa ja keuhkot ovat ahtaammalla, Kaukonen sanoo.

Monen pelko ja epäilykset nojaavat puuttelliseen tietoon, mutta koronarokotteista ja raskaudesta on Kaukosen mukaan kertynyt jo merkittävästi tietoa.

– Tietoa kerätään ja tutkitaan jatkuvasti. Etenkin Yhdysvalloista tulee jatkuvasti suuria potilasaineistoja, eikä rokotteiden vaikutuksesta ole löytynyt haittaa sikiölle tai äidille. Tutkimusten perusteella rokotteen ottaminen on edelleen paras suoja koronavirusinfektiota vastaan, Kaukonen sanoo.

Lue myös: Iiris Suomela muistelee korona-ajan synnytystään: ”Jouduimme olemaan sairaalassa kaksi viikkoa”

X