Terveys

Voiko kuumeen raja vaihdella eri ihmisillä? Kuumemittarin näyttämä lukema ei aina kerro totuutta siitä, onko ihminen todella kipeä

Vaikka kuumeen raja ei ylittyisi, olo voi olla väsynyt ja kipeä. Joskus ihmisellä voi myös olla reilusti lämpöä ilman muita oireita.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Kuumeen rajana pidetään 37,5 celsiusastetta.

Vaikka kuumeen raja ei ylittyisi, olo voi olla väsynyt ja kipeä. Joskus ihmisellä voi myös olla reilusti lämpöä ilman muita oireita.

Kuumemittari näyttää 36,9 celsiusastetta. Ruumiinlämpöni kohoaa harvoin näin korkealle ja on useimmiten 36 asteen tietämissä. Onko mahdollista, että minulla siis on jo kuumetta, vaikka virallinen kuumeen raja ei ole ylittynyt?

– Se on mahdollista, jos lämmön nousun lisäksi on muitakin oireita. Mutta lievän lämpöilyn merkitys on vähäinen. Mieluummin seurataan muita oireita ja kokonaistilaa, erikoislääkäri Toni Vänni Terveystalosta kertoo.

Lääketieteessä kuumeen rajana pidetään aikuisella 37,5 astetta. Kuumemittarin näyttämä lukema ei kuitenkaan ole absoluuttinen totuus siitä, kuinka kipeä ihminen todella on.

– Eri pöpöt aiheuttavat eri tyyppisiä oireita. Olo voi olla todella väsynyt ja oireinen, vaikka ruumiinlämpö olisi vain 37,5 astetta. Ja vastaavasti sellaisiakin tapauksia on tullut vastaan, että kuumetta on 38,5 astetta, mutta ihminen ei koe oloaan kipeäksi.

Hyvä kuumemittari on kaiken a ja o, jos oman peruslämpönsä haluaa selvittää

Ihmisen normaali ruumiinlämpö on keskimäärin 36,8–37 asteen paikkeilla. Yksilöllistä vaihtelua kuitenkin esiintyy.

– Paljon raportoidaan, että oma normaali lämpö on 36,3–36,4 astetta eli selvästi matalampi kuin keskimääräinen 37 astetta. Kyse voi kuitenkin olla mittaustekniikasta.

Peräsuolesta mitattu arvo on tarkin. Ydinlämpöä ei saa mitattua kainalosta, vaan silloin mitataan ihon pintalämpötilaa.

– Mitä ylemmäs kehoa mennään, sitä matalampia lämpötiloja kuumemittari yleensä näyttää. Peräsuolesta mitattu ruumiinlämpö voi olla jopa asteen korkeampi kuin korvasta mitattu.

Jos oman peruslämpönsä haluaa mitata mahdollisimman tarkasti, Vänni suosittelee käyttämään laadukasta mittaria ja mittaamaan lämmön aina samaan aikaan vuorokaudesta. Aamulla ruumiinlämpö voi olla jopa puolia astetta matalampi kuin illalla.

– Korvamittarit, jotka ovat infrapunalämpömittareita ja mittaavat lämmön tärykalvolta, ovat kohtuu hyviä, ja käytän niitä itsekin vastaanotollani.

Kainalosta mitattaessa on enemmän virheiden mahdollisuuksia, sillä mittarin pitää pysyä tiukasti paikoillaan.

Infektio nostaa kuumeen, mutta ei kuitenkaan aina

Kuume ei itsessään ole sairaus vaan oire, joka johtuu sairaudesta.

– Kuumeen nousun taustalla on ajateltu olevan se, että pöpöt eivät tykkää, kun lämpö nousee, ja elimistö pyrkii tällä tavoin niistä eroon.

Kuumetta nostavat tyypillisesti erilaiset infektiot, kuten flunssa, virtsatietulehdus, poskiontelontulehdus ja ruusu.

Infektion yhteydessä kuumeen raja voi ylittyä nopeasti ja kehon lämpö nousta 38–39 asteeseen. Toisaalta joskus ihmisellä voi olla vakavakin sairaus, vaikka kuume ei nousisi.

– Lämmönsäätely heikkenee ihmisen ikääntyessä. Ikäihmisellä voi olla esimerkiksi verenmyrkytys ilman kuumetta tai kuumeeton keuhkokuume.

Pienillä lapsilla puolestaan ruumiinlämpö nousee herkästi. Kuumeen raja lapsilla on myös korkeampi kuin aikuisilla: 38 astetta.

Lue myös: Miksi toisille nousee kuume usein, toisille ei juuri koskaan? Lääkäri kertoo

Kuumeen raja ei ole asia, jota kannattaa sokeasti tuijottaa

Moni kaivaa kuumemittarin kaapista, kun olo tuntuu kipeältä. Vänni ymmärtää sen, että mittarin näyttämä lukema voi antaa ihmiselle vahvistuksen siitä, onko hän oikeasti kipeä vai ei.

Ruumiinlämmön sijaan tärkeämpi mittari kuitenkin on ihmisen yleisvointi. Flunssa voi tehdä olosta kipeän ja väsyneen, vaikka kuumetta ei olisi. Toisaalta joskus ruumiinlämpö voi olla tavallista korkeampi, vaikka ihminen ei tuntisi oloaan kipeäksi.

– Pieni lämmönnousu, esimerkiksi 37,3 astetta, ei yleensä ole vakavaa, jos mitään muita oireita ei ole. Jos lämpöily kuitenkin kestää monta viikkoa, silloin kannattaa lähteä lääkäriin selvittämään, onko taustalla jokin sairaus.

Entä onko syytä huolestua, jos kuumemittari näyttää jatkuvasti alilämpöä, kuten 35 astetta?

– Alilämpö on urbaania legendaa, sitä ei normaalisti ihmisillä esiinny. Kyse on yleensä siitä, että lämpö on mitattu huonosti.

Hypotermia eli kehon ydinlämpötilan lasku 36 asteen alapuolelle johtuu pääsääntöisesti siitä, että ihminen on joutunut kylmään veteen tai esimerkiksi tuupertunut lumihankeen.

X