Voiko vettä juoda liikaa?
Vettä juodaan kesähelteellä tavallista enemmän. Voiko siitä olla haittaa?
–Vesi on tärkeä asia, mutta väärässä tilanteessa liiallisesti nautittuna se voi olla vaaraksi, osastonylilääkäri Timo Sane Meilahden sairaalasta sanoo.
– Monet mieliala- ja epilepsialääkkeet sekä vahvat kipulääkkeet piiskaavat vesihormonin eritystä ja juotu vesi kertyy elimistöön. Vesihormonia erittyy tavallista enemmän myös silloin, kun ihminen voi pahoin esimerkiksi krapulassa. Nesteenpoistolääkkeiden käyttöön liittyvä runsas juominen voi aiheuttaa pulmia.
Iso vesilasti haittaa aivoja. Aivosolut turpoavat, aiheuttavat sekavuutta ja jopa kouristelua. Tilaa kutsutaan vesimyrkytykseksi. Muuten liika neste näkyy lähinnä pienenä painonnousuna ja turvotuksen tunteena. Jos veden liika-annos kehittyy pikkuhiljaa, oireet voivat olla lieviä.
Ihminen voi juoda vettä jopa 15–20 litraa päivässä, ja ainoa seuraus on pissahätä.
–Tapajuomisessa en näe mitään järkeä. Nykyisin juodaan, kun ajatellaan, että se on terveellistä. Ennen vesimyrkytyksen oireita oli lähinnä henkilöillä, jotka joivat vettä pakkomielteen takia. Nyt myrkytyksiä näkee muillakin. Timo Sanen ohje on, että vettä kannattaa pitää mukana ja juoda kun janottaa. Runsaasti hikoillessa kannattaa syödä suolaista ruokaa hiessä menetetyn suolan korvaamiseksi.
Kotiliesi 13-14/06
Yhtyneet Kuvalehdet Oy / Teksti: Suvi Hurri
Kommentit
Luulenpa että kyllä nyky-ihmiset nauttii vähä muita aineita liikaa ku vettä. Siis tuskin kukaa juo vettä koko ajan epäilenpä koko vesimyrkytystä? Eiköhän me sairasteta paljon enemmän vähän epäterveellisempien ruoka tottumusten takia ku veden juonnin?
Kommentit
Mä luulen et mulla on ollu vesimyrkytys.. ei kai se oo vaarallista?
Kyllä on. kuolet kovin pian.
Koko teksti on mielestäni päätön: ensin varoitellaan liiallisen vedenjuonnin vaaroista, koska seurauksena voi olla jopa myrkytys. Kuitenkin myöhemmin todetaan, että 15-20 litraa päivässä voi juoda huoletta. Eikö yli kymmenen litraa päivässä sitten ole liiallista juomista? Muistaakseni joka päivä tulisi juoda noin kolme litraa, vai miten se nyt meni. Lisäksi olen aina ollut siinä uskossa, että krapula on seurausta alkoholin aiheuttamasta kehon kuivumisesta. Tässä tekstissä puhutaan vesihormonista ja on helppo saada päinvastainen kuva krapulan syistä.
Lisäksi mielestäni vettä tulisi juoda hellesäällä ja esim. matkoilla pieniä määriä tasaisesti koko ajan vaikkei niin paljon janottaisikaan eikä vasta sitten kun nestehukan oireita alkaa ilmaantua.
Edellinen kirjoittaja taitaa olla hieman hukassa. Kesällä varsinkin kuumilla helteillä ihminen tarvitsee reilusti vettä. Jos harjoittelee kovaa kuumassa ja kosteassa ilmastossa, saattaa veden tarve kasvaa 5-6 kertaiseksi normaali lepotilaan verrattuna. ”Ihminen voi juoda vettä jopa 15–20 litraa päivässä” tämä on vain hypoteesi sille että voi/pystyy juomaan vaikka ihmisen veden tarve päivässä on jotain 3 litraa. 15-20 litraa on uskomaton määrä.
Jos tarkoitat edellisellä kirjoittajalla minua, niin myönnän tekstini olleen hiukan epäselvä. Tunsin todella tekstin luettuani olevani hakoteillä! Kuitenkin kohdalla ”pieniä määriä koko ajan” tarkoitin, että juomalla tasaisesti vähänkin kerrallaan vettä tulisi juotua enemmän kuin tavallisesti.
Hyvää kesää kaikille!
Kertoisiko joku minulle, että mikä se sellainen vesihormoni on, kun en ole koskaan sellaisesta kuullut.
Uskon, että tässä ”vesihormonilla” tarkoitetaan antidiureettista hormonia eli ADH:ta, jonka erittyessä elimistö pistää säästövaihteen päälle ja vähentää virtsan eritystään – siis panttaa vettä.
Luulenpa että kyllä nyky-ihmiset nauttii vähä muita aineita liikaa ku vettä. Siis tuskin kukaa juo vettä koko ajan epäilenpä koko vesimyrkytystä? Eiköhän me sairasteta paljon enemmän vähän epäterveellisempien ruoka tottumusten takia ku veden juonnin?
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous