Terveys

Voiko vettä juoda liikaa?

Teksti:
Anna.fi
water_drink

Vettä juodaan kesähelteellä tavallista enemmän. Voiko siitä olla haittaa?

–Vesi on tärkeä asia, mutta väärässä tilanteessa liiallisesti nautittuna se voi olla vaaraksi, osastonylilääkäri Timo Sane Meilahden sairaalasta sanoo.

– Monet mieliala- ja epilepsialääkkeet sekä vahvat kipulääkkeet piiskaavat vesihormonin eritystä ja juotu vesi kertyy elimistöön. Vesihormonia erittyy tavallista enemmän myös silloin, kun ihminen voi pahoin esimerkiksi krapulassa. Nesteenpoistolääkkeiden käyttöön liittyvä runsas juominen voi aiheuttaa pulmia.

Iso vesilasti haittaa aivoja. Aivosolut turpoavat, aiheuttavat sekavuutta ja jopa kouristelua. Tilaa kutsutaan vesimyrkytykseksi. Muuten liika neste näkyy lähinnä pienenä painonnousuna ja turvotuksen tunteena. Jos veden liika-annos kehittyy pikkuhiljaa, oireet voivat olla lieviä.

Ihminen voi juoda vettä jopa 15–20 litraa päivässä, ja ainoa seuraus on pissahätä.

–Tapajuomisessa en näe mitään järkeä. Nykyisin juodaan, kun ajatellaan, että se on terveellistä. Ennen vesimyrkytyksen oireita oli lähinnä henkilöillä, jotka joivat vettä pakkomielteen takia. Nyt myrkytyksiä näkee muillakin. Timo Sanen ohje on, että vettä kannattaa pitää mukana ja juoda kun janottaa. Runsaasti hikoillessa kannattaa syödä suolaista ruokaa hiessä menetetyn suolan korvaamiseksi.

Kotiliesi 13-14/06

Tilaa Kotiliesi

Yhtyneet Kuvalehdet Oy / Teksti: Suvi Hurri

X