Terveys

Alle yksi kymmenestä naisesta kärsii e-pillerien aiheuttamista mielialaoireista – gynekologi kertoo, voivatko ehkäisypillerit aiheuttaa masennusta

Tunteet menevät vuoristorataa – onko mahdollista, että mielialanvaihtelujen taustalla on ehkäisypilleri? Gynekelogin mukaan riski mielialaoireisiin on olemassa kaikissa hormonaalisissa ehkäisyvalmisteissa. Haittavaikutuksista kärsivät sen sijaan vain harvat.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Ehkäisyvalmiste tulisi vaihtaa toiseen, jos sivuoireet eivät häviä ajan myötä.

Tunteet menevät vuoristorataa – onko mahdollista, että mielialanvaihtelujen taustalla on ehkäisypilleri? Gynekelogin mukaan riski mielialaoireisiin on olemassa kaikissa hormonaalisissa ehkäisyvalmisteissa. Haittavaikutuksista kärsivät sen sijaan vain harvat.

E-pillerit ovat suosittu ehkäisykeino varsinkin nuorilla, 20–30-vuotiailla naisilla.  Yhdistelmäpillereiden mahdolliset haittavaikutukset ovat siitä huolimatta kiistelty puheenaihe. Tutkimusten valossa ehkäisypillereiden käyttö on turvallista, mutta kuten kaikkiin lääkevalmisteisiin myös e-pillereihin liittyy erilaisten sivuoireiden riski.

Yksi e-pillereiden haittavaikutus on mielialanvaihtelut, joista kärsii tutkimusten mukaan alle yksi kymmenestä käyttäjästä.

– Mielialaoireiden riski liittyy nykyajan tiedon valossa kaikkiin hormonaalisiin ehkäisyvalmisteisiin: e-pillereihin, pelkkää keltarauhashormonia sisältäviin valmisteisiin sekä hormonikierukkaan, kertoo Mehiläisen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tuuli Soini.

Lue myös: Pahenevatko kuukautisvaivat iän myötä? Gynekologi listaa kolme tyypillistä muutosta kuukautisissa yli nelikymppisillä

Miksi e-pillerit aiheuttavat osalle mielialaoireita? Taustalla on ehkäisyvalmisteiden keltarauhashormoni

Se, miksi osa naisista saattaa saada e-pillereistä voimakkaitakin mielialanvaihteluja, selittyy Soinin mukaan valmisteista löytyvillä naishormoneilla.

E-pillerit sisältävät kahta hormonia: estrogeenia ja keltarauhashormonia eli niin sanottua progestiinia. Soini kertoo, että naishormonien tiedetään vaikuttavan kehossa muuallakin kuin gynekologisissa elimissä.

Esimerkiksi aivoissa on todettu olevan samoja reseptoreita, jotka sitovat naishormoneja kehossa.  Naishormonit vaikuttavat aivojen välittäjäaineisiin, kuten serotoniiniin ja dopamiiniin. Näitä välittäjäaineita kutsutaan myös kansankielellä hyvä olo -hormoneiksi.

– Tiedetään, että PMS- ja vaihdevuosioireet sekä synnytyksen jälkeinen masennus liittyvät ainakin osittain naishormonitasojen muutoksiin.

Ehkäisyvalmisteiden kohdalla mielialanvaihteluja selittää puolestaan valmisteissa käytetty keltarauhashormoni, mutta vaikutusmekanismi on tutkijoille vielä tuntematon.

– Eri valmisteissa käytetään erilaisia keltarauhashormoneja, jotka sitoutuvat eri tavalla reseptoreihin soluissa. Tämä voi selittää, miksi jotkin käyttäjät saavat yksilöllisiä oireita etenkin alussa.

Lue myösKirjailija Milja Kaunisto, 44, alkoi syödä minipillereitä, ja viikko myöhemmin hän vajosi pimeään: ”Itkin päivittäin enkä halunnut nousta sängystä”

 E-pillereitä voidaan käyttää myös masennuspotilailla

On mahdollista, että e-pillerit aiheuttavat joillakin naisilla alakuloisuutta, joka on verrattavissa jopa masennusoireisiin.  Yhdistelmäpillerien ja masennuksen välistä yhteyttä onkin tutkittu vuosikausia, mutta niiden välillä ei ole pystytty osoittamaan varmaa syy-yhteyttä.

– Osalla käyttäjillä mieliala on vähän laskenut tai tullut masennusoireita. Valtaosalla mieliala on pysynyt täysin samana – tai jopa kohonnut. Tutkimustiedon valossa ei voida sanoa, että e-pillerit aiheuttaisivat masennusta.

Tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että riski mieliala- ja masennusoireisiin näyttäisi olevan korkeampi niillä naisilla, jotka ovat kärsineet mielialaoireista ennen e-pillereiden käyttöönottoa. Sama pätee myös teini-ikäisiin käyttäjiin.

– Masennus on sairaus, jossa on erittäin monia taustatekijöitä. Esimerkiksi elämäntavat, päihteidenkäyttö, elämäntapahtumat, parisuhdeongelmat ja tietenkin perinnöllinen alttius vaikuttaa masennuksen syntyyn. E-pillereiden käyttö on todennäköisesti vain yksi tekijä monen muun tekijän seassa.

Esimerkiksi uusimmissa Maailman terveysjärjestön WHO:n suosituksissa sekä Käypä hoito -suosituksissa todetaan, etteivät e-pillerit ole syy masennukseen.

– Siksi e-pillereitä voidaan käyttää masennukseen sairastuneilla, oli sitten potilaalla lääkitys tai terapia hoitomuotona, Soini selventää.

Antiandrogeeniset e-pillerit ehkäisevät mielialaoireita

 Soinin mukaan lääkärin vastuulla on informoida potilasta e-pillereiden sivuvaikutuksista. Potilaan itse kannattaisi sen sijaan kertoa omalle lääkärille, jos on aikaisemmin kärsinyt mielialaongelmista.

– Silloin lääkäri voi huomioida tämän e-pillerin valinnassa ja potilaalle voidaan valita mahdollisimman antiandrogeeninen ehkäisypilleri, Soini kertoo.

Antiandrogeeninen keltarauhashormoni vähentää mieshormoneja kehossa, ja on todettu, että sitä sisältävät valmisteet saattavat aiheuttaa vähemmän mielialasivuvaikutuksia.

Mistä tietää, etteivät e-pillerit tai minipillerit sovi itselle?

Soinin mukaan ehkäisypilleriä olisi hyvä syödä kolmen kuukauden ajan, jotta voidaan varmistua sen sopivuudesta. Valmistetta kannattaa vaihtaa, jos käytön alussa ilmenee sivuvaikutuksia, jotka eivät häviä kolmen kuukauden kuluessa.

– Riippuu myös oireiden voimakkuudesta, kuinka kauan e-pillerieitä kannattaa syödä. Jos sivuvaikutusoire vaikuttaa lievältä – esimerkiksi huomaa niukkaa tiputteluvuotoa – voi rauhassa jatkaa käyttöä ja seurata, häviävätkö haittavaikutukset kolmessa kuukaudessa. Jos sivuoire on puolestaan voimakas, kuten migreeniä tai migreenikohtausten pahenemista, silloin kannattaa olla yhteydessä lääkäriin ja valmiste vaihdetaan heti turvallisempaan.

Minipillerien käyttäjän taas tulisi odottaa kolmesta kuuteen kuukauteen ennen valmisteen vaihtamista. Tämä johtuu siitä, että pelkkää keltarauhashormonia sisältävissä minipillereissä vuotokontrolli on yleensä huonompi kuin yhdistelmäpillereissä.

– Ylimääräisiä vuotoja voi ilmetä pidempään kuin e-pillerin kanssa. Se on hyvin tyypillistä, että alkuun vuotoja esiintyy ja ne vähenevät ajan kanssa, Soini kertoo.

Lue myös Kaksplussan artikkeli: Voiko hormoniton ehkäisy olla tehokas? Ehkäisylääkäri suosisi erityisesti yhtä tiettyä tapaa

On mahdollista, että e-pillerit aiheuttavat vakaviakin mielialaoireita. Kuvassa nainen katsoo ikkunasta ulos.
Gynekelogi kehottaa kertomaan avoimesti lääkärille, jos on aikaisemmin kärsinyt mielialaongelmista. Tämä voidaan ottaa huomioon, kun valitaan sopivaa ehkäisyvalmistetta.

”Ei-toivottu raskaus on masennukselle paljon merkittävämpi riskitekijä”

 Soini muistuttaa, että e-pillereiden käytöstä aiheutuvat mielialaoireet ovat harvinaisia. Useimmiten oireet ilmenevät käyttäjillä vain alussa, ja kun e-pillereiden käyttö jatkuu, oireet häviävät. Vain pienellä osalla oireilu jatkuu useiden kuukausien ajan.

– Ei-toivottu raskaus on masennukselle paljon merkittävämpi riskitekijä kuin hormonaalisen ehkäisyn käyttö. Luotettava ehkäisy on tosi tärkeä asia heille, jotka sitä tarvitsevat. Jos pelkää mahdollisia sivuvaikutuksia, sen takia ei kannata jättää käyttämättä raskauden ehkäisyä, Soini neuvoo.

X