Terveys

Vulvodynia yleistyy - Näin saat apua yhdyntäkipuun

Ulkosynnyttimien kiputila vulvodynia on huonosti tunnettu sairaus, jonka syntymekanismeja ja perimmäisiä syitä ei vielä tarkasti tunneta. Se vaikuttaa monin tavoin naisen elämänlaatuun ja johtaa pahimmillaan lapsettomuuteen.

Teksti:
Iina Alanko
Kuvat:
123 Rf

Ulkosynnyttimien kiputila vulvodynia on huonosti tunnettu sairaus, jonka syntymekanismeja ja perimmäisiä syitä ei vielä tarkasti tunneta. Se vaikuttaa monin tavoin naisen elämänlaatuun ja johtaa pahimmillaan lapsettomuuteen.

Arviolta 8-10 prosenttia naisista kärsii vulvodyniasta jossain vaiheessa elämäänsä, arvioi naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Päivi Tommola. Hän on tutkinut vulvodyniaa vuodesta 2005 lähtien. Tommola valmistelee aiheesta väitöskirjaa.

Tommolan kokemusten perusteella vulvodynia on yleistymässä.

­- Suomessa ei ole tehty yleisyystutkimusta, mutta vastaanotolleni tulee koko ajan enemmän potilaita, joilla on vulvodynian oireita. Saattaa toki olla, että sairautta koskevan tiedon yleistyttyä naiset osaavat hakeutua paremmin hoitoon.

Lue, kuinka vulvodynia vaikutti 26-vuotiaan Mirkan elämään.

Mitkä ovat vulvodynian oireet?

– Pääasiallisin oire on yhdyntäkipu, joka voi tuntua jo naisen ensimmäisessä yhdynnässä tai puhjeta jossain vaiheessa elämän varrella. Termihän tarkoittaa ulkosynnyttimien kiputilaa, mutta se johtuu emättimen eteisen tai emättimen aukon seudun limakalvojen poikkeavasta kosketusarkuudesta. Limakalvon pinta tuntuu kipeältä, vaikka se on päältä katsoen terve.

Noin kolmasosalla potilaista myös virtsatiet oireilevat, eli virtsaputki on kipeä ja virtsaaminen sattuu.

Mistä vulvodynia johtuu?

– Taudin perimmäinen syy on yhä epäselvä.  Yhden teorian mukaan kipu syntyy siten, että emättimen alueen tuntohermojen toiminta muuttuu jollain tavalla.

Vulvodyniaan sairastumisen riski on hiukan todennäköisempää niillä, jotka käyttävät yhdistelmäehkäisypillereitä ja ovat aloittaneet niiden käytön hyvin nuorena.  Jos pillereiden käytön aloituksen jälkeen limakalvoilla on kipua, kannattaa hakeutua äkkiä lääkäriin ja vaikka kokeeksi lopettaa pillerit ja huolehtia ehkäisystä muulla tavoin.

– Osalla naisista on taipumus saada helposti hiivatulehduksia, ja joidenkin immuunipuolustus reagoi niihin poikkeuksellisen voimakkaasti. Sen johdosta emättimen suulle syntyy poikkeava hermotus, joka tuottaa poikkeavia kipuaistimuksia.  Eli jos saa hiivatulehduksen, se kannattaa hoitaa nopeasti ja tehokkaasti pois. Jos huomaa, että itsellä on taipumusta hiivatulehduksiin, asiasta kannattaa käydä juttelemassa gynekologin kanssa.

Taipumus vulvodyniaan on joillakin naisilla ilmeisesti myös synnynnäisesti olemassa, mutta sitä ei pysty etukäteen mitenkään päättelemään.

Lue lisää: Kuusi syytä outoihin emätinkipuihin.

Voiko vulvodyniaa hoitaa kotikonstein?

– Ihan lievimmissä tapauksissa voi kokeilla sitä, että pitää limakalvot kosteina. Pestä saa usein, mutta vain vedellä. Pesun jälkeen limakalvot voidellaan esimerkiksi vauvaöljyllä. Vaikeammat vulvodynian asteet eivät itsehoidolla parane.

Milloin naisen pitää hakeutua gynekologille?

– Hiivatulehdus saattaa aiheuttaa samankaltaisia oireita, mutta se on helposti todettavissa ja hoidettavissa. Jos itsehoidossa käytettävät hiivatulehduslääkkeet eivät auta ja yhdyntäkipu toistuu, kannattaa varata aika gynekologille. Vulvodynia voidaan todeta helposti pumpulipuikkotestillä, jolla tutkitaan limakalvojen ja emättimen eteisen kipuherkkyyttä.

– Vulvodyniassa on olemassa lieviä muotoja mutta myös tosi pahoja. Emättimen aukko voi olla synnynnäisesti niin kipeä, ettei tamponin käyttöä tai asetusta voi ajatellakaan, eikä yhdyntä onnistu ennen kuin vulvodynia on hoidettu. Se on onneksi aika harvinaista.

– Vulvodyniaan on olemassa monenlaisia hoitoja, joista osa potilaista hyötyy. Hoitopolku kestää yleensä pari vuotta, hoidot ovat pitkäaikaisia eivätkä välttämättä hyödytä kaikkia.  Jos muut hoidot eivät auta, voidaan harkita leikkausta, jossa kipualueita poistetaan kirurgisesti. Lähes 90 prosenttia hyötyy leikkaushoidosta merkittävästi.

Vulvodynia on alidiagnosoitu ja vähän tutkittu sairaus. Mistä se johtuu?

– Kyseessä ei ole mikään hengenvaarallinen tila. Vulvodynia ei ole verrattavissa syöpään eikä siihen kuole. Sillä ei ehkä ajatella olevan kansanterveydellistä merkitystä, vaikka onhan sillä pahimmillaan se voi johtaa lapsettomuuteen, jos yhdynnät eivät onnistu.

Nuorten naisten terveyttä vaalivana gynekologina Tommola suosittelee lääkäriin menoa aina, jos tällä alueella on pitkittyvää kipua. Nuorten naisten kannattaa käydä herkästi sukupuolitautitesteissä, jos sukupuolitaudin saamiseen on ollut pienikin mahdollisuus.

Lue lisää naisten taudeista ja alapäävaivoista.

X