Terveys

Raskaat yläluomet aiheuttivat Merville, 50, elämää haittaavia fyysisiä oireita: ”Silti osa ihmisistä nolostelee yläluomileikkausta”

Raskaat yläluomet aiheuttivat Mervi Lehtolalle päänsäryn ja kuivat silmät. Yläluomileikkaus auttoi molempiin vaivoihin, kun otsaa ei tarvitse enää jännittää.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Sampo Korhonen

– Raskaat yläluomet ovat meillä sukuvika, Mervi Lehtola sanoo.

Raskaat yläluomet aiheuttivat Mervi Lehtolalle päänsäryn ja kuivat silmät. Yläluomileikkaus auttoi molempiin vaivoihin, kun otsaa ei tarvitse enää jännittää.

Mervi Lehtola, 50, kärsi päivittäisestä päänsärystä, kunnes yläluomileikkaus auttoi ongelmaan.

”Olin aiemmin tulehduskipulääkkeiden ja silmätippojen suurkuluttaja. Ylimääräinen ihopoimu yläluomella tuntui ikävänä painontunteena, ja raskaat yläluomeni kavensivat näkökenttää. Jotta näkisin paremmin enkä näyttäisi väsyneeltä, nostelin kulmiani ja otsaani ja koetin tehdä silmistäni suuremmat. Sain siitä päivittäisen päänsäryn ja kuivat, väsyneet silmät.

Raskaat yläluomet ovat meillä sukuvika. Äidistäni tiesin, että ellei vaivalle tee mitään, se pahenee, ja ennen pitkää yläluomi alkaa painaa ripsiä. Minun luomeni leikattiin helmikuussa yksityissairaalassa.

Yläluomileikkaus tehtiin paikallispuudutuksessa. Jännitin toimenpidettä sen verran, että sain rauhoittavan esilääkkeen. Tunsin puudutepiikin, ja sen jälkeen en tuntenut yhtään mitään – lepäilin vain silmät suljettuina. Lääkäri kertoi koko ajan, mitä hän kulloinkin teki. Kun toimenpide oli ohi, halusin ja sain nähdä, mitä luomistani poistettiin. Yllätyin, kuinka paljon luomissani oli ollut liikaa nahkaa. Otsalihakseni olivat saaneet tehdä aika lailla töitä niitä nostellessaan.”

”Jotta näkisin paremmin, nostelin kulmiani ja otsaani ja koetin tehdä silmistäni suuremmat.”

”Jotkut ehkä pelkäävät, että yläluomileikkaus leimaa pinnalliseksi”

”Ensimmäisinä leikkauksen jälkeisinä päivinä pidin silmillä jääpusseja ja nukuin sohvalla puoli-istuvassa asennossa. Kylmähoito ja pystyasento vähentävät turvotusta ja mustelmia, eikä minulle niitä juuri tullutkaan. Silmien seutu ei ollut kipeä, mutta luomiin ommellut tikit tuntuivat ajatuksena häijyiltä. Jotta tikit eivät alkaisi kiristää, hoidin luomia ohjeiden mukaan: levitin niille lääkevoidetta ja pidin ulkona aurinkolaseja. Kymmenen päivän sairausloma riitti hyvin toipumiseen.

Leikkauksen jälkeen nostelin vanhasta tottumuksesta kulmiani. Mutta muutamassa viikossa sain itseni tajuamaan, ettei minun enää tarvitse jännittää otsaani. Sen jälkeen en ole kärsinyt päänsärystä.

Raskaat yläluomet ovat normaaliin ikääntymiseen liittyvä vaiva, jota ei voi ehkäistä mitenkään. Silti osa ihmisistä nolostelee niiden hoitoa. He ehkä pelkäävät, että yläluomileikkaus leimaa heidät pinnallisiksi. Minä olen kuullut leikkauksestani vain kannustavaa puhetta: läheiset ja työkaverit ovat huomanneet minussa tapahtuneen muutokseen ja kehuneet sitä. Tunnen itseni entistä pirteämmäksi ja myös näytän siltä, ja ehkä nuoremmaltakin. Meikkaaminenkin on kivaa, kun kajaali ei karkaa silmänurkkaan.”

X