Terveys

Yllättävä helpotuskeino helteeseen: mene kuumaan suihkuun!

Helteillä voi tehdä mieli kylmään suihkuun. Yllättävää kyllä, kuuma suihku saattaa olla virkistävämpi vaihtoehto.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Kuuma suihku viilentää kehoa pidemmän päälle paremmin kuin kylmä.

Helteillä voi tehdä mieli kylmään suihkuun. Yllättävää kyllä, kuuma suihku saattaa olla virkistävämpi vaihtoehto.

Moni ravaa kesällä viilentymässä kylmän suihkuveden alla. Jos kuitenkin haluaa muutakin kuin hetken helpotuksen, kuumassa suihkussa käyminen on parempi vaihtoehto.

Kuuma suihku viilentää jälkikäteen

Kylmään suihkuun meneminen tuntuu kuumaa suihkua virkistävämmältä suihkutteluhetkellä. Kylmässä suihkussa keho pyrkii kuitenkin pitämään lämpötilan mahdollisimman korkeana. Ihon pienet verisuonet supistuvat, jolloin ihon läpi kulkee vähemmän verta. Näin kehosta vapautuu vähemmän lämpöä. Pian suihkusta tulemisen jälkeen olo on taas yhtä tuskainen ellei jopa tuskaisempi kuin aikaisemminkin.

Kuumaan suihkuun meneminen sen sijaan voi tuntua ikävältä, mutta lämpimässä suihkussa verisuonet puolestaan laajenevat ja verta pääsee kiertämään enemmän. Kehosta alkaa kuuman suihkun aikana vapautua enemmän lämpöä ja suihkun jälkeen kehon lämpötila laskee.

Entä onko kotonasi tukahduttavan kuuma? Näillä keinoilla saat asunnon viileäksi helteellä.

Myös kuuma juoma voi olla kylmää parempi

Oletko joskus miettinyt, miksi esimerkiksi Intiassa ihmiset juovat niin paljon teetä? Kuuma juoma on kylmää juomaa tehokkaampi keino viilentää kehoa – tutkitusti. Kuuma juoma nostaa hetkellisesti kehon lämpötilaa ja saa hien pintaan. Hiki katoaa kuitenkin iholta nopeasti ja kehon lämpötila laskee kuuman juoman nauttimisen seurauksena tehokkaammin kuin kylmän.

Lähteet: Columbia HVAC, Decubal, JOE.ie, The Conversation, The Daily Mail

X