Hyvinvointi

”Sanoo vähentäneensä alkoholinkäyttöä” – Omakannassa vilisee vastaanoton pikkuvirheitä, eikä se aina naurata

OmaKannasta on kätevä tarkastaa omat terveystiedot. Terveydenhuollon asiakaskäynteihin liittyvät kirjaukset voivat kuitenkin joskus yllättää: niissä lukee puutaheinää tai jopa virheellistä tietoa. Miten toimia, jos haluaa virheet korjattua? Selvitimme.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock

Lääkärikäynnillä lääkäri kirjaa ylös tärkeät ja tarpeelliset terveystiedot.

OmaKannasta on kätevä tarkastaa omat terveystiedot. Terveydenhuollon asiakaskäynteihin liittyvät kirjaukset voivat kuitenkin joskus yllättää: niissä lukee puutaheinää tai jopa virheellistä tietoa. Miten toimia, jos haluaa virheet korjattua? Selvitimme.

Kaukana ovat ne ajat, jolloin omat terveystiedot ja reseptiasiat hoidettiin paperilla ja kynällä, ja potilasasiakirjat käsiinsä saadakseen piti odotella niitä postista.

Nykyään reseptinsä ja diagnoosinsa voi kätevästi tarkistaa valtakunnallisesta Omakanta-verkkopalvelusta. Siellä näkyvät myös joka sosiaali- ja terveyshuollon käynnin yhteydessä hoitoon liittyvät kirjaukset.

Terveystiedot ovat joskus Omakannassa häiritsevän virheellisiä

Omakanta ja sen myötä tietojen tarkastelun helppous on saanut aikaan kasvavan ilmiön: kantaan tallennetuissa kirjauksissa esiintyvät virheet.

Vaikka kyseessä ei olisi suuri virhe tai varsinaisesti virhe ollenkaan, asia voi ärsyttää kovastikin.

Tällainen oli yhden Annan lukijan kokemus:

Terveystarkastuksessa lääkäri kyseli peruskysymyksiä, myös alkoholin kulutuksesta. En ole koskaan liiemmin välittänyt alkoholista enkä ole enää eläkkeellä juonut sitäkään vähää. Kerroin tämän lääkärille.

Myöhemmin luin kantakirjauksesta: ”Sanoo merkittävästi vähentäneensä alkoholinkäyttöä.” Minusta tämä kuulosti siltä kuin olisin parannuksen tehnyt juoppo. Otin yhteyttä ja vaadin poistamaan merkinnän, mihin onneksi suostuttiin.

Muitakin kokemuksia on. Moni on nimellään somessa kertonut, kuinka neuvolassa tytöistä oli tullut kantaan tallennetussa kirjauksessa poikia.

Tai mainitaan itsehoitolääkkeen pahentaneen vaivaa, vaikka potilas ei ole edes kokeillut lääkettä. Naiselta on voitu kuvailla vatsan arpea sektiohaavana, vaikka tämä olisi synnyttänyt vain alateitse.

Huvittavia ja huolestuttavia virheitä

Joskus kantatiedoissa eivät ärsytä tai huvita terveysasiat, vaan se, että niissä on kommentoitu sattumanvaraisen tuntuisia asioita, kuten pukeutumistyyliä tai puhetapaa – eikä välttämättä ole edes selvää, kenen:

”Yhdeksänvuotias lapseni oli hammaslääkärillä isänsä kanssa. Tiedoissa lukee: vastaanotolla mukana isä, puhuu kokonaisia lauseita.”

Toisinaan kirjausvirheet eivät huvita vaan huolettavat. Ne voivat saada jopa miettimään, tuliko vaiva ymmärretyksi oikein ja saako siihen siten riittävää hoitoa, kuten eräs äiti kertoo:

”Käytin lastani lääkärillä jatkuvan suu auki nukkumisen ja kuorsauksen takia. Kantatiedoissa kuitenkin luki: nukkuu suu auki, ei kuorsausta.”

OmaKannassa näkyvät tarpeelliset terveystiedot sekä kaikki tärkeä tieto hoitokäynneistä

Asiakkuusvastaava Satu Räsänen Kelasta tunnistaa ongelman.

– Palautetta tulee tasaisesti aiheesta. Viikoittain saamme muutamia viestejä, joissa kerrotaan havaitusta virheestä OmaKannan tiedoissa.

Virheet, pienenkin tuntuiset, on Räsäsen mukaan hyvä korjata. On sekä potilaan että hoitavan tahon etu, että potilastiedoissa kaikki yksityiskohdat ovat oikein. Jatkohoidon kannalta oikea tieto on ensiarvoista.

– Jotkin kirjaukset voivat tuntua turhilta tai sattumanvaraisilta, mutta ammattilaisilla on tietyt ja tarkat säännöt, joiden mukaan he asioita kirjaavat. Kaikki hoidon kannalta tarpeellinen, merkittävä ja tärkeä on kirjattava ylös. Tietojen kirjaamista ohjaa muun muassa asetus potilasasiakirjoista.

Tietoja kirjataan jatkuvasti valtavia määriä, ja on inhimillistä, että virheitä tapahtuu.

– Hyvä puoli on, että nykyään virheet on helppo huomata ja korjata, koska omien tietojen tarkastelu on niin helppoa. Aiemmin potilastiedot sai itselleen vain pyytämällä, ja ne tulivat postissa. Moni virhe jäi silloin varmasti huomaamatta.

Vaikkei kyseessä ole varsinainen virhe vaan esimerkiksi sanamuotoasia, tietoihin voi silti pyytää oikaisua.

Lue myös: Kela-taksi kuskaa näissäkin tilanteissa – moni perusterve ei välttämättä tiedä oikeuksistaan

Virheen oikaisemiseksi käännytään hoitavan tahon puoleen

Virheen korjaamista tai oikaisua varten käännytään sen tahon puoleen, jossa hoitoa on saatu. Jos esimerkiksi synnytyksen tiedoissa on virheitä, niiden korjaamiseksi otetaan yhteyttä synnytyssairaalaan – terveyskeskuskäynnin kirjauksen virheissä terveyskeskukseen, hammashoitolan hudeissa hammashoitolaan ja niin edelleen.

– Kirjaukset kirjoittaa ja tallentaa potilaan vastaanottanut ja hänelle hoitoa antanut terveydenhuollon ammattilainen. Näin ollen muutoksen hakemiseksi tärkeää on olla yhteydessä juuri siihen tahoon, jossa kirjaukset on alun perin tehty, Räsänen selventää.

Hän painottaa, että Kanta-palveluissa ei voida tehdä korjauksia tietoihin, vaan oikaisu tapahtuu hoitavan tahon kautta.

Hoitava taho opastaa eteen päin siinä, miten virheen korjaaminen käytännössä tapahtuu. Yleensä asia vaatii esimerkiksi lomakkeen täyttöä. Esimerkiksi HUSin alueen sairaaloissa käytäntö on, että virheen oikaisupyyntö tehdään lomakkeella tai vapaamuotoisella kirjeellä postitse.

HUSin sivuilla kerrotaan korjaamista nopeuttavan, jos liittää selvityspyyntöön kuvakaappaukset tai kopiot niistä OmaKannan kohdista, joihin pyytää korjausta tai oikaisua. Näin siksi, että Omakanta on potilaan henkilökohtainen näkymä, johon HUSilla ei ole pääsyä eikä näin mahdollisuutta tarkastaa, miten tiedot näkyvät Omakannassa. 

X