Hyvinvointi

Tiedätkö, mikä on nopein ja halvin rintojen ”kohotusleikkaus”?

Teksti: Anna.fi

Vastaus: Oikean kokoiset liivit! Tämä ja moni muu asia rinnoista selvisi, kun kysyimme asiantuntijoilta vastauksia naisia askarruttaviin kysymyksiin.  

Miksi rinnat voivat olla epäsymmetriset?

Monien naisten rinnat ovat epäsymmetriset, esimerkiksi erikokoiset. Haittaava epäsymmetrisyys, jossa toinen rinta on eri kuppikokoa, on kuitenkin harvinaista. Jos rinnat ovat huomiota herättävän erikokoiset, tilanne voidaan korjata leikkauksella.

Voiko rintoja kiinteyttää itse, jos ne alkavat roikkua?

Jos rinnat lerpahtavat imetyksen jälkeen tai vaihdevuosissa, asiaa ei valitettavasti voi korjata jumppaamalla, vaikka joku muuta väittäisi. Rintojen alla olevien rintalihasten treenaaminen ei vaikuta itse rintarauhasiin. Yksinkertaisin keino on hankkia tukevat liivit.

Voiko rintatulehdus tulla naiselle, joka ei imetä?

Yleensä rintatulehdus tulee imetyksen yhteydessä, ja sen oireita ovat rinnan kuumotus, punoitus ja jopa kuume. Se voi tulla joskus myös naiselle, joka ei imetä. Siinä tapauksessa kannattaa olla varuillaan, koska on olemassa myös ärhäkkä, tulehduksellinen rintasyöpä. Tavallinen rintatulehdus paranee antibioottihoidolla, tämä tauti ei. Tulehduksellinen rintasyöpä on kuitenkin melko harvinainen tauti.

Aiheuttavatko isot rinnat niska-hartiavaivoja?

Hartiasäryt ovat yleisin syy siihen, että halutaan rintojen pienennysleikkaus. Rintojen painon näkee usein jo siitä, että rintaliivien olkaimet painavat kuopan olkapäähän. Isot rinnat voivat myös hankaloittaa urheilemista ja vaikeuttaa sopivien vaatteiden löytämistä. Esteettisetkin syyt voivat vaikuttaa asiaan: jotkut kokevat kiusallisena sen, jos vastaantulijoiden katseet hakeutuvat ensin rintoihin ja vasta sitten silmiin.

Julkisella puolella rintojen pienennysleikkaukselle on tarkat kriteerit. Rinnat mitataan kainalokuopasta nännin kärkeen, ja jos mitta on yli 27 senttiä, leikkaukseen pääsy on todennäköisempää. Riippuu toisaalta myös ihmisen koosta, milloin rinnat tuntuvat sopusuhtaisilta.

Yksityislääkärillä pääsee leikkaukseen pelkästään sillä perusteella, että kokee isojen rintojen haittaavan elämää. Leikkaukseen liittyy tietenkin aina riskejä ja kipua, joten kevyin perustein siihen ei kannata mennä.

Moni nainen tuntee joskus rintakipua, usein toispuolista. Mistä se johtuu?

Usein kivulle ei löydy selitystä, mutta se on varsin yleistä. Joskus kipu johtuu siitä, että rintaliivien kaarituet painavat herkkiä kylkiluiden välissä olevia tuntohermoja. Kipu poistuu, kun on illan ja yön ilman liivejä. Joskus kipu voi olla rintasyövän ensioire. Jos epäilee syöpää, kannattaa käydä lääkärissä, joka voi antaa lähetteen mammografiaan.

Voiko aurinkoa ottaa yläosattomissa?

Siitä voi olla haittaa iholle, mutta ei rinnoille itsessään. Etenkin nännien iho on ohut ja palaa herkästi, joten nännit kannattaa suojata. Muista siis aurinkovoide, jossa on korkea suojakerroin.

Mitä ongelmia silikoni-implantteihin voi liittyä?

Leikkauksiin liittyy aina komplikaatioiden ja tulehdusten riski. Komplikaatioiden riski silikonileikkauksessa kasvaa etenkin, jos se tehdään halvalla ulkomailla. Jokin vuosi sitten ulkomailla tehdyissä leikkauksissa laitettiin teollisuussilikonia naisten rintoihin ja silikonit hajosivat ja rupesivat vuotamaan. Muita silikoneihin liittyviä mahdollisia ongelmia ovat arvet ja kuroutumat.

Jos silikoni-implantit haluaa laitattaa, kannattaa käyttää sellaista plastiikkakirurgia, jonka työn jälki on hyvä ja klinikka turvallinen. Julkinen terveydenhuolto ei laita eikä poista silikoneja, ellei ole kyseessä vakava implantteihin liittyvä komplikaatio.

Silikonien käyttöikä on 10–20 vuotta, minkä jälkeen implantit täytyy uusia tai poistaa. Vanhemmissa silikoneissa voi olla se ongelma, että niistä tulee vähitellen kovat pienet kittanat, kuin omenanpuolikkaat.

Onko rintasyövän ja hormonivalmisteiden käytöllä yhteyttä?

Ihan viimeistä sanaa syövän ja hormonien välisestä yhteydestä ei ole sanottu. Tällä hetkellä vallitseva käsitys on se, että hormonaalisen ehkäisyn ja rintasyövän yhteys ei ole merkitsevä. 
Sen sijaan vaihdevuosioireisiin käytettävä hormonihoito lisää hiukan rintasyövän riskiä 3–5 vuoden käytön jälkeen. Täytyy siis aina arvioida, kumpi painaa vaakakupissa enemmän, hormonikorvaushoidon tuoma hyöty vai syöpäriski.

Voiko rintasyöpään sairastumisen riskiin vaikuttaa itse?

Liikunta suojaa rintasyövältä. Pirjo Rintalan tuoreen väitöskirjatutkimuksen mukaan kohtuullisen kuormittavaa liikuntaa pitäisi harrastaa puoli tuntia 3–5 kertaa viikossa. Tämän ansiosta rintasyöpäriski on 10–20 prosenttia pienempi. Sopivia lajeja ovat esimerkiksi hölkkä, uinti, pyöräily, hiihto ja kävely.

Rintasyöpäriskiään voi alentaa hieman myös syömällä terveellisesti. Muista syödä runsaasti kasviksia ja käytä täysjyväviljatuotteita. Syö punaista lihaa vain kohtuudella.  Myös tupakkaa ja runsasta alkoholin käyttöä pitäisi välttää, samoin ylipainon kertymistä.

Läheskään kaikkiin rintasyövän riskitekijöihin ei voi vaikuttaa itse. Varhain alkaneet kuukautiset kuuluvat riskitekijöihin, koska silloin nainen altistuu pidemmän ajan munasarjojen tuottamalle estrogeenille. Varhaisen lasten saamisen arvellaan taas suojaavan rintasyövältä, koska rintarauhaskudos muuttuu ensimmäisen raskauden myötä vastustuskykyisemmäksi rintasyöpää aiheuttavia tekijöitä vastaan.

Miten rinnat tutkitaan rintasyövän varalta?

Rinnat kannattaa tutkia koko kämmenellä ja kuukautisten jälkeen, kun turvotusta ei ole. Jos käyttää vain sormenpäitä, voi huolestua turhaan ryyneistä tai muhkuroista, jotka kuuluvat rintarauhaskudokseen. Saippuaisella kädellä suihkussa on helppo tunnustella rinnat.

Jos rinnoissa on tiivis rakenne, se vaikeuttaa tutkimista. Alle sentin kasvain ei yleensä löydy käsin tutkimalla, sitä isommat kylläkin. Rintojen tutkimisesta on hyvä tehdä kuukausittainen rutiini.
Rintasyövistä suurin osa löytyy joko seulontamammografiassa tai itse tunnustellen.

Miksi rintojen yläpuolinen dekoltee rypistyy herkästi?

Se on herkkä ja ohut ihoalue, joka ei tuota paljon omaa rasvaa. Alue rypistyy etenkin kesällä, sillä se on helposti koko ajan alttiina auringolle. Aurinko aiheuttaa myös läiskiä ja pisamia, ja monella on kesän jäljiltä aika kirjava dekoltee.

Maksaläiskiä voi vaalentaa maitohappokuorinnalla. Tämä on uusinta tekniikkaa, jossa hajotetaan ihon pintaläiskiä kemiallisesti. Hoito on turvallista eikä se satu.
Jos dekoltee on kovin rypistynyt, sitä voi kaunistaa monikerroksisilla koruilla tai huiveilla, jolloin huomio kiinnittyy niihin eikä ihoon.

Miten dekolteen rypistymistä voi ehkäistä?

Paras suoja on vaate. Jos ottaa aurinkoa, pitäisi käyttää voidetta, jonka suojakerroin on vähintään 30–50. Usein käy niin, että dekolteelle ei tule laitettua aurinkovoidetta yhtä paljon kuin kasvoille. Samoin käy kosteusvoiteen kanssa. Kun levittää kosteusvoidetta kasvoille, kannattaa myös aina muistaa kaula ja dekoltee.

Mitä voi tehdä rinnoissa kasvaville karvoille?

Kotona karvat kannattaa mieluummin nypätä pois kuin höylätä. Nyppäämällä karva irtoaa juurineen ja kasvaa pehmeämpänä ja hitaammin takaisin.
Hoitolassa poistaminen onnistuu vahaamalla, sokeroimalla tai diathermialla. Diathermiassa karvatuppi poltetaan pois. Karvoja voidaan poistaa pysyvästi myös Chromolite-valoimpulssilla.

Mikä merkitys rintaliiveillä on rintojen ulkonäön kannalta?

Mukavat, hyvin istuvat ja oikeankokoiset liivit ovat ehdottoman tärkeät. Jos olkain putoaa jatkuvasti tai liivit puristavat tai nousevat takaa ylös, liivit ovat väärää kokoa. Rintaliiviensä kokoa kannattaa tarkistaa aika ajoin. Suuri osa naisista käyttää väärän kokoisia liivejä. Ratkaisevaa on sekä liivien oikea ympärysmitta että kuppikoko ja kupin muoto: liivejä on erilaisia niin kuin rintojakin, osassa kupit ovat lähempänä toisiaan ja osassa kauempana.

Miten suurille rinnoille löytää tukevat liivit?

Isot rinnat vaativat leveät olkaimet, jotta ne tuntuvat mukavilta eivätkä paina olkapäihin jälkiä. Täytteitä ei tarvita. Nyrkkisääntö on, että rinnan korkeimman kohdan tulisi osua noin olkavarren puoliväliin, silloin vaatteetkin istuvat hyvin. Jos rinnat roikkuvat, tarvitaan napakammat liivit.

Millaiset liivit sopivat pienirintaiselle?

Pienille rinnoille sopivat topatut rintaliivit. Sivukuvaansa kannattaa katsoa ja arvioida sitten, miltä liivit näyttävät. Jos kuppi on täytteetön ja rinnat pienet, siluetti voi näyttää litteältä. Pienirintaisia lohduttaa tieto siitä, että vanhemmiten rinnat usein kasvavat hormonaalisista syistä.

Voiko vääränlaisilla liiveillä ”pilata” rinnat?

Ei varsinaisesti, mutta huonosti istuvissa liiveissä tulee epämiellyttävä olo. On tärkeää, että kaarituet ovat kohdallaan ja liivien materiaalit sopivat omalle iholle. Kova pitsi voi hiertää yllättävästi ihoa, eivätkä silikoniolkaimet sovi kaikille. Silikoni voi esimerkiksi aiheuttaa allergisia reaktioita.

Miten raskausarpien muodostumista rintoihin voi ehkäistä?

Raskauden aikana kannattaa voidella ihoa hyvin. Arpia ei aina pysty estämään, koska niiden syntyminen riippuu kudostyypistä. Jälkikäteen arpia voi hoitaa esimerkiksi laserilla. Rintojen voitelu on joka tapauksessa tarpeen raskausaikana, sillä se pitää ihon joustavana.

Rintojen terveyttä koskeviin kysymyksiin vastasi LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Merja Metsä-Heikkilä. Rintojen ulkonäköä koskeviin kysymyksiin vastasi diplomikosmetologi, pukeutumisneuvoja Mirja Mäkilä Tampereen kosmetologikeskuksesta.

Teksti: Saga Wiklund
Kuvat: Bulls Press ja Thinkstock
Anna 40/2014

Lue myös: 

Huimaus – 10 kysymystä

Astma yllättää keski-iässä – 10 kysymystä

Jalkavaivat – Mikä avuksi särkyyn ja kovettumiin? 

X