Hyvinvointi

Tunnesyöminen saa jo riittää

Teksti:
Anna.fi

Potuttaa, pännii, stressaa ja surettaa. Puntari paukkuu – muttei kauan. Näillä ohjeilla taltutat tunnesyömisen.

Tunnesyöminen saa jo riittää

Tunnista tilanne

Jatkuva näläntunne ja ajatusten pyöriminen syömisissä ei aina ole tunnesyömistä. Hallitsematon, ähkyyn päätyvä puputtaminen voi kieliä kehnoista ruokailutottumuksista: epäsäännöllinen, huono syöminen naamioituu usein tunnesyömiseksi. Tarkkaile tapojasi ja pidä ruokapäiväkirjaa: syötkö säännöllisesti tai korvaatko ateriat napostelulla, puuttuvatko kasvikset lautaseltasi tai tankkaatko pelkkää pikaruokaa?

Kokeile täsmäsyömistä: huolehdi, että syöt säännöllisesti viisi kertaa päivässä tasaisin välein ja päivääsi kuuluu mielellään kaksi lämmintä ateriaa. Unohda sallitut ja kielletyt ruoka-aineet ja anna itsellesi välillä lupa herkutella. Kiellot lisäävät ahdistusta, mikä purkautuu syömisenä. Kovin ankarat dieetit altistavat erilaisille puutoksille ja aiheuttavat luonnollisen tarpeen syödä tavallista enemmän. Jos holtiton hotkinta jatkuu parin viikon täsmäsyömisen jälkeen, siirry seuraavaan kohtaan.

Pysähdy pähkäilemään

Kun syöminen seuraavan kerran uhkaa riistäytyä käsistä, pysähdy miettimään oloasi. Tarkkaile, mitä sinussa tapahtuu ja millaiseksi olosi muuttuu, kun et laita suuhusi yhtään mitään. Tuntuuko sinusta tyhjältä ja rauhattomalta – sellaiselta, ettet oikein tiedä, mitä tekisit seuraavaksi? Jos näin käy, syöt melko suurella varmuudella tunteisiisi. Myös syömisestä seuraava matala mieli ja syyllinen olo kielivät tunnesyömisestä: jatkuvasta puputtamisesta tai yksin tapahtuvasta lohtusyömisestä.

Tarkkaile tunteitasi

Mieti, miksi olosi on epämukava. Kaipaatko sittenkään suklaata vai kenties päivänokosia tai ystävän seuraa? Miettimisen aikana mieliteko laimenee, mutta kyky tunnistaa omia tarpeita ja tunteita kasvaa.

Vai tapahtuiko päivällä jotakin, joka kaihertaa mieltäsi? Tunnesyöjä on tyypillisesti ihminen, joka laiminlyö omat tarpeensa. Liiallinen kiltteys tekee ennen pitkää kiukkuiseksi ja kiukku purkautuu puputtamiseen.

Oliko päivässä kohtia, jolloin olisit voinut toimia toisin ja välttää myöhemmin pahan mielen? Tilanteiden tunnistaminen voi olla vaikeaa, sillä syömisen ja pahan olon aiheuttaneen tilanteen välillä on yleensä viive.

Näiden hetkien ja niihin liittyvien tunteiden kirjaaminen ylös muutamalla sanalla heti tapahtuneen jälkeen voi auttaa tunnistamaan syömishimoon ajaneen tapahtumaketjun.

Opettele säätelemään tunteitasi

Syöminen voi olla keino päästä eroon ikävistä tunteista. Tunnesyöjä ei monestikaan ole oppinut tunnistamaan tai ilmaisemaan tunteitaan muulla tapaa. Ikävät tunteet ja niihin liittyvä tuska jäävät taka-alalle, kun suussa on jotakin hyvää, jotakin nautinnollista.

Tunteiden säätelyyn on parempiakin keinoja kuin mieletön mässyttäminen. On hyvä suunnitella etukäteen, mitä tehdä mieliteon hetkellä: kannattaisiko kenties soittaa kaverille, lähteä lenkille, sulatella tunteita saunan lauteilla tai kutoa sukkaa? Joku tarttuu kynään ja paperiin ja jäsentää niiden avulla omia tunteitaan. Ajatusten suuntaaminen toisaalle helpottaa oloa hetkeksi ja toimii ensiapuna, mutta se ei välttämättä riitä pidemmän päälle: seuraava askel saattaa auttaa.

Anna ikävälle tunteelle rauha

Kaikki tunteet ovat sallittuja. Anna niiden tulla, olla ja mennä. Taka-alalle työnnettynä tunteet yleensä purkautuvat jossain vaiheessa hallitsemattomasti. Vaikka kuinka ottaisi pannuun, rauhoitu ja hengittele rauhassa. Mieti, missä kohti kehoa tunne kalvaa, kenties rintakehällä? Laita kätesi rinnan päälle ja hengitä syvään: tunnet, kuinka lämmin hengitys virtaa kätesi alla ja saa sen kohoamaan. Kun olet tunteesi kanssa kaikessa rauhassa hiljaa paikallaan etkä harmittele sen olemassaoloa, se laimenee vähitellen yhtä aikaa kehossa olevan tuntemuksesi kanssa.

Tunteiden torjuminen sen sijaan voimistaa niitä ja pahaa oloa sekä pidentää tunteiden elinkaarta. Aivan kuten kehon reaktiot, myös tunteet voimistuvat, saavuttavat huippunsa ja laimenevat. Rauhallisena huomaat, että selviät vaikeistakin tunteista.

Tartu toimeen

Mikäli huomaat, että syy epämukavaan oloosi on ollut täyttymättömissä sosiaalisissa tarpeissa, tee jotakin niiden eteen. Jos olet yksinäinen, soita kaverille, lähde sukuloimaan tai hakeudu harrastamaan. Vaihda puhelinnumeroita kiinnostavien ihmisten kanssa – ole itse aktiivinen, älä odota muilta toimenpiteitä.

Vai onko joku loukannut sinua? Kerro mielesi pahoittaneelle ihmiselle, kuinka ikävältä hänen sanansa sinusta tuntuvat. Opettele sanomaan ei: jatkuva myöntyminen ja myötäily aiheuttavat stressiä ja stressi syömällä hoidettavia tunteita.

Varaa aika ammattilaiselle

Jos kaikki omat konstit on käytetty ja syöminen tuntuu yhä ongelmalliselta, käänny mielen ammattilaisen puoleen. Ulkopuolisen näkemys voi ohjata ajatuksesi uusille urille. Vuosien terapiaa ei välttämättä tarvita, monesti jo muutama käynti riittää avaamaan mielen solmuja.

Asiantuntijana psykologi, toiminnanjohtaja Pia Charpentier, Syömishäiriökeskus, Helsinki

Teksti: Virve Järvinen

X