Hyvinvointi

Tuntuuko siltä, että kaikki muut ovat lomalla? 7 keinoa, jotka lievittävät lomakateutta

Lomakateus ei ole harvinainen tunne. Listasimme kateutta lievittävät konkreettiset vinkit ja ajatukset, jotka auttavat nauttimaan kesästä myös töissä.

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
Istock

Mieti, miten voisit tuoda kesätunnelmaa töihin. Käy esimerkiksi työpaikkaruokalan sijaan syömässä ulkona.

Lomakateus ei ole harvinainen tunne. Listasimme kateutta lievittävät konkreettiset vinkit ja ajatukset, jotka auttavat nauttimaan kesästä myös töissä.

Yrittäjä, pätkätyöläinen tai juuri uudessa työpaikassa aloittanut voi kadehtia toisten pitkiä lomia. Kateus voi nostaa päätään myös silloin, kun oma loma on vasta syksyn korvilla. On tympeää ahertaa, kun some pursuilee muiden rantakuvia.

Nämä arjen ja ajattelutavan muutokset lievittävät lomakateutta ja tuovat työpaikalle kesäfiilistä:

1. Muista, että some ei ole todellisuutta

Facebookin ja Instagramin selailu voi lietsoa lomakateutta, sillä somessa joku on aina lomalla. Mitä useampaa ihmistä seuraat, sitä vahvempi mielikuva on. Tuhannen ihmisen joukossa on aina joku, joka viilentää varpaitaan uima-altaassa. Tämä voi luoda sen harhaluulon, että vain sinä hikoilet töissä.

Muista myös, että tarjoilemme somessa elämästämme parhaat palat. Kuvatykitys ei kerro aina totuutta loman laadusta. Sinulla voi olla oikeasti mukavampaa töissä.

Lue myös: Oletko koukussa Facebookiin?

2. Vaihda vapaalle töiden jälkeen

Työssäkäyväkin voi irrottautua arjesta vapaa-ajallaan. Älä huhki keittiössä, vaan nauti piknik takapihalla tai puistossa. Pulahda uimaan ennen työvuoroa tai sen jälkeen. Syö lounas työpaikkaruokalan sijaan torilla.

Älä haali ylitöitä äläkä tee kesällä kuormittavia projekteja. Esimerkiksi opiskelu tai taloremontti työpäivän jälkeen voi olla raskas paketti.

Lue myös: Kolme entistä perfektionistia kertoo: Tästä tajusin, että vaadin itseltäni liikaa

3. Loihdi lomafiilistä töihin

Olet työpaikallasi tuskin ainoa, joka haikailee lomalle. Miettikää, miten voisitte tuoda kesätunnelmaa töihin ja tehdä päivistä mahdollisimman mukavia.

Hankkikaa tuulettimia, kuunnelkaa musiikkia, lähtekää porukalla jäätelölle ja pitäkää palaverit ulkona. Sopikaa, että hiljaisina päivinä saa olla luvan kanssa laiska ja lueskella kirjaa jalat pöydällä.

4. Ota ilo irti ilmaistapahtumista

Lomattomuus ei välttämättä johdu aina ajan, vaan rahan puutteesta. Tällöin tuttavien festivaali- ja matkapäivitykset voivat katkeroittaa.

Vaikka et voisi tehdä mitään kallista, muista, että kesä on ilmaistapahtumien luvattua aikaa. Ota mukaan eväät ja vesipullo ja kiertele toreja, puistokirppiksiä ja ilmaiskonsertteja. Metsässä paljain jaloin kävely ja rannalla makoilu eivät maksa mitään.

Keskustele: Kuinka paljon teillä kuluu rahaa viikon lomalla?

5. Listaa tilanteesi hyvät puolet

Lomakateus kasvaa, jos palkallinen neljän viikon kesäloma on ainoa hyvän työpaikan mittari. Älä mieti vain lomaa, vaan tarkastele työtäsi ja elämäntilannettasi kokonaisuutena. Onko siinä ehkä hyviä puolia, jotka ovat jopa kesälomaa parempia?

Kesällä töitä paiskiva voi saada pidettyä loman kaamosaikaan, jolloin muut valittavat väsymystä. Vaikka yrittäjän loma olisi lyhyempi, elämässä voi olla enemmän vapauksia kuin pidempään lomailevalla työntekijällä.

6. Yritä järjestää edes vähän vapaata

Yrittäjän ja pätkätyöläisen voi olla vaikea lomailla. Yrittäjän voi olla vaikea saada sijaista, ja tietyillä aloilla tienestit tehdään kesällä.

Pätkätöissä ei välttämättä kerry lomia, ja palkattoman loman tai pidennetyn viikonlopun pyytämien voi jännittää. Motivaatiotaan pitäisi todistella, jotta työsuhdetta jatkettaisiin.

Tunne siitä, että lomaa ei voi pitää, on ymmärrettävä. Yrittäjän ja silpputyöläisen on silti ymmärrettävä, että jaksamisella on rajansa. Lepo on työhyvinvointiin satsaamista. Jaksat sinnitellä uupuneena ehkä tämän kesän, mutta jaksatko seuraavaa, jos et lepää?

Vaikka et saisi pidettyä täysiä vuosilomia, yritä järjestää edes pari lomaviikkoa. Harvan talous ja työura kaatuvat siihen, vaikka tauko pelottaisi.

Keskustele: Uusi työpaikka eikä vielä lomia, miten te muut jaksatte ilman lomaa?

7. Harkitse alanvaihtoa, jos et palaudu

Jos alasi on niin kuormittava, että lyhyenkin loman pitäminen on mahdotonta, harkitse vakavasti alanvaihtoa. Eläkeikää nostetaan koko ajan, ja töissä pitäisi jaksaa seitsemänkymppiseksi. Itseään ei siis kannata polttaa loppuun.

Työn mielekkyyttä kannattaa miettiä myös, jos uuvut heti loman jälkeen, tai jos työ pyörii mielessäsi vapaallakin. Muista, että voit hakea sairauslomaa, jos olet vaikeasti uupunut.

Lue myös: Burn out voi varoittaa tulostaan näinkin – tunnista uupumuksen oireet ajoissa

Lähteet: Forbes, Suomen Mielenterveysseura, Suomen yrittäjien hyvinvointibarometri 2014, Timeout

X