Hyvinvointi

Tupakoinnin lopettaminen

Teksti: Anna.fi

Olen tupakoinut vuosikymmeniä. Haluaisin aloittaa uuden vuoden ilman tupakkaa. Aiemmat lakkoni ovat loppuneet lyhyeen. Miten selviän rankassa työssä ilman hermosauhuja?

Tupakoinnin lopettaminen

Nikotiinikorvaushoito kaksinkertaistaa lopetuksen onnistumisen todennäköisyyden. Apteekissa kannattaa tehdä ensiksi Fagerströmin nikotiiniriippuvuustesti, joka kertoo, miten kova riippuvuus on.

Lopetus aiheuttaa nikotiinin vieroitusoireita, kuten ärtymistä, keskittymis- ja univaikeuksia sekä päänsärkyä. Voimakkaassa riippuvuudessa oireita lievitetään vahvoilla nikotiinikorvaushoitotuotteilla tai yhdistämällä esimerkiksi laastari ja laimea purukumi. Annoksia vähennetään pikkuhiljaa kolmen kuukauden jälkeen. Liian nopeassa vähennyksessä repsahduksen riski kasvaa. Hoito olisi suositeltavaa lopettaa puolessa vuodessa.

Hintaerot tuotteiden välillä ovat inhalaattoria lukuun ottamatta pienet, joten on makuasia, mitä korvausta käyttää. Kokeilu kertoo, mistä pitää.

Laastarin hyöty on tasainen imeytyminen. Se turvaa pitkin päivää veren perusnikotiinitasoa, niin ettei vieroitusoireita tulisi. Limakalvoilta imeytyvillä tuotteilla, kuten purukumilla tai imeskelytabletilla, nikotiinitaso kasvaa taas nopeana piikkinä samoin kuin tupakoidessa.

Myös inhalaattori vaikuttaa nopeasti. Sitä ei nimestään huolimatta hengitellä, vaan nikotiini imeytyy suun limakalvolta. Inhalaattorin käyttö muistuttaa eniten tupakointia, joten sitä kannattaisi kokeilla hermosauhutarpeessa.

Jos polttaa heti herättyään tai yöllä, on hyvä valita 24 tunnin laastari. Jos aamusauhuja ei tarvita, lyhyempivaikutteisen laastarin voi ottaa yöksi pois. Laastaria ei viikon aikana enää laiteta samaan kohtaan.

Purukumit ovat suosituimpia. Niissä tekniikka on tärkeä. Kun maku purressa tulee esiin, purukumi laitetaan ikenen ja posken väliin, ja kun maku häviää, purraan taas. Myös imeskelytablettien annetaan välillä levätä poskessa.

Jos kaipaa tupakkaa kahvihetkinä, pitää muistaa, että kahvia ja muita happamia juomia juodessa korvausnikotiini ei imeydy hyvin. Suu kannattaa huuhtoa juonnin jälkeen, jos korvausta käytetään heti.

Suu ja nielu voivat etenkin käytön alussa ärtyä. Runsas nikotiinisyljen nieleminen saattaa närästää. Jos käytät lääkkeitä, varmista, vaikuttaako lopetus niiden käyttöön. Älä jätä pakkauksia tai käytettyjä tuotteita pikkulasten ulottuville.

Kun tupakanhimo yllättää, muista, että lopetus kannattaa aina. Haitat vähenevät merkittävästi aika nopeasti lopettamisen jälkeen: maku- ja hajuaisti nopeimmin ja syöpäriskitkin pikkuhiljaa.

Tukea lopettamiseen:
Stumppi
Tupakkaverkko

Asiantuntija proviisori Ilona Aaljoki, Yliopiston apteekki.

Teksti: Virpi Peura

X