Työ ja raha

Facebook tietää sinusta aivan liikaa – 9 keinoa, joilla suojaat itseäsi Instagramissa ja muissa sovelluksissa

Facebook haluaa tietää sinusta kaiken, tai ainakin melkein kaiken. Jos yksityisyytesi turvaaminen kiinnostaa, lue tästä 9 käytännöllistä vinkkiä sosiaalisen median ja sovellusten tietoturvan lisäämiseksi.

Teksti:
Mervi Alatalo
Kuvat:
Istock, Kuvakaappaukset Iphonesta

Istanbul, Turkey - March 20, 2016: Woman looking on social media applications on a brand new white Apple iPhone 6s, which is designed and developed by Apple inc. and was released on September 9, 2015.

Facebook haluaa tietää sinusta kaiken, tai ainakin melkein kaiken. Jos yksityisyytesi turvaaminen kiinnostaa, lue tästä 9 käytännöllistä vinkkiä sosiaalisen median ja sovellusten tietoturvan lisäämiseksi.

Facebook, Twitter, Instagram ja monet muut sovellukset ovat käyttäjälle ilmaisia. Mutta käyttösi vastineeksi ne haluavat tietoja sinusta ja elämästäsi. Keräsimme tietosuoja-ammattilaisilta vinkkejä siitä, kuinka omaa yksityisyyttään voi suojata sosiaalisessa mediassa.

Suojaa yksityisyytesi: Tarkista nämä asetukset

1. Älä luovuta nettipalveluihin yhtään enempää henkilötietoja kuin on pakko. Varo erityisesti asennusta, jossa ohjelma haluaa lukea osoitekirjasi.

2. Käytä eri palveluita eri selaimilla, esimerkiksi Facebookia Chromella ja verkkokauppoja  Firefoxilla. Näin some-palvelut eivät pysty seuraamaan surffaustasi. Tyhjennä säännöllisesti selaimen evästeet ja välimuisti.

3. Kun lopetat käytön, kirjaudu ulos palveluista äläkä pelkästään sulje selaimen ikkunaa. Älypuhelimissa uloskirjautuminen ei tosin yleensä onnistu.

4. Älä anna mobiilisovelluksille oikeuksia, joiden merkitystä et ymmärrä.

5. Voit käydä sovelluksen asentamisen jälkeen kiristämässä sovelluksen käyttöoikeuksia.

Mene Asetuksiin ja valitse valikosta sovellus, jota haluat tarkastella. Näin näet, mitä kaikkea sovelluksella on lupa käyttää.

Esimerkiksi Instagramilta voi ottaa pois oikeudet kameran tai kuva-albumin käyttöön ja WhatsAppilta voi ottaa pois luvan osoitekirjan käyttöön. Tarvittaessa ne voi laittaa hetkellisesti takaisin päälle, jos haluat lisätä kuvia tai yhteystietoja. Kannattaa tutkia oman puhelimen asetuksia.

6. Monella on kokemus siitä, että älypuhelimeen ilmestyy mainontaa sen perusteella, minkälaisista asioista huoneessa on vähän aiemmin keskusteltu. Jos tilanteen haluaa välttää, voi yksittäisiä sovelluksia estää käyttämästä mikrofonia sovelluskohtaisesti.

 

Asetukset > Tietosuoja > Mikrofoni
Tähän näkymään pääset menemällä: Asetukset > Tietosuoja > Mikrofoni

7. Vaikka tilisi olisi niin sanotusti yksityinen ja Facebook– tai Instagram-päivitykset näkyisivät ainoastaan valitsemillesi ystäville, suhtaudu päivityksiin kuin ne olisivat kaikkien nähtävillä. Päivityksesi ovat palvelun tarjoaman yrityksen omaisuutta. Ilmaispalveluista maksetaan tietoja luovuttamalla. Jos et luota palveluun, älä käytä sitä – sanottiin ehdoissa mitä tahansa.

8. Harkitse vakavasti, mikäli aiot jakaa lastesi tai lastenlastesi kuvia missään somekanavassa. Lapsilla on holhouksen alaisina  korostetun vähän kykyä tehdä itse valintoja ja niinpä aikuisen heidän puolestaan tekemät päätökset saattavat heijastaa loppuelämään. Lapsesta otetuilla ja somessa jaeutuilla kuvilla voi olla vaikutusta tuleviin opiskelumahdollisuuksiin, vakuutuksen tai lainan ehtoihin sekä työnhakuun. Niitä voidaan myös käyttää kiusaamistilanteissa kuvan kohdetta vastaan.

Huoltajan tulisi ymmärtää tämä ja harkita kenelle kuvia jakaa ja millä välineellä. Somessa kuva jaetaan omien seuraajien lisäksi palveluntarjoajalle niiden sopimusehdoissa määriteltyjen –yleensä varsin laveiden – rajojen puitteissa.

9. Harkitse myös sitä, kuinka tarkasti haluat kertoa siitä, missä asut, työskentelet tai milloin lomailet.

Vinkit antoivat muun muassa tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen.

Lue myös:

Facebookin salattu puoli: Näin Facebook houkuttaa pettämään

Näin pääset eroon some-kateudesta – 6 vinkkiä!

Hermolepoa vai taistelua? – Näin sujui 3 naisen Facebook-lakko

Kannattaako netissä maksaa debitillä vai creditillä – tiesitkö tätä verkkokaupassa maksamisesta?

 

X