Työ ja raha

Pelottaako burnout? Tunnista 4 varoitusmerkkiä

Sopiva määrä stressiä voi jopa parantaa suorituskykyä, mutta liiallinen paine on myrkkyä ja voi johtaa burnoutiin. Oletko sinä tiellä kohti loppuunpalamista? Lue, millaisia ennusmerkkejä burnoutissa on ja miten voit lähteä muuttamaan suuntaasi kohti stressittömämpää elämää.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Colourbox

Sopiva määrä stressiä voi jopa parantaa suorituskykyä, mutta liiallinen paine on myrkkyä ja voi johtaa burnoutiin. Oletko sinä tiellä kohti loppuunpalamista? Lue, millaisia ennusmerkkejä burnoutissa on ja miten voit lähteä muuttamaan suuntaasi kohti stressittömämpää elämää.

1. Työsi ja vapaa-aikasi eivät ole tasapainossa

Onko työsi niin stressaavaa, että se vaikuttaa vapaa-aikaasi? Murehdit jatkuvasti työasioita ja teet työjuttuja myös vapaa-ajallasi. On tärkeää, että elämässä on stressitekijöiden lisäksi tilaa rentouttaville asioille, kuten perheelle, kuntoilulle, terveelliselle ruokavaliolle ja unelle.

Kokeile tätä

Varaa tietoisesti aikaa rentouttaville asioille ja vähennä stressitekijöitä sen verran kuin pystyt. Tapaa ystäviäsi ja tee asioita, jotka saavat sinut huomaamaan, että et elä ainoastaan työllesi. Jos olet hoitanut stressiäsi alkoholilla (vaikka vain viikonloppuisin), kokeile olla hetki kokonaan ilman alkoholia.

Lue myös: Paluu arkeen ja työhön – Selviytymisopas syksyyn

2. Kiukku ja ahdistus ovat vakiotunteitasi

Jos sinulla ei ole edellytyksiä suoriutua sinulle annetuista tehtävistä, tunnet itsesi turhautuneeksi. Jos taas tunnet ihmisten käyttävän sinua hyväksesi, tunnet kiukkua. Ongelmana on, että uupumisen jälkeen näistä tunteista voi tulla tottumuksia, vaikka ne eivät pitäisikään paikkaansa. Jos tunnet töissä aina vihaa ja ahdistusta, voi kyse olla enemmän työuupumuksesta kuin siitä, mitä todella tapahtuu juuri sillä hetkellä.

Kokeile tätä

Tee testi. Kun seuraavan kerran tunnet vihaa tai ahdistusta, pysähdy miettimään. Mikä aiheutti tunteesi? Oliko se myöhässä oleva projekti, jonka pelkäät tuovan sinulle ongelmia vai tunne siitä, että sinulla ei ole työtehtäviisi tarvittavia resursseja käytössäsi? Tunteet ovat ajatusten aiheuttamia. Kun opit kartoittamaan, mistä ajatuksesta tunteesi milloinkin aiheutui, voit tiedostaa pelkosi ajatusten takana ja käsitellä ahdistusta paremmin.

Lue myös: Uupumusta, ahdistusta ja lihasjumeja? Rosen-terapia avaa kehon tunnelukot

3. Ajaudut konflikteihin

Ovatko erilaiset selkkaukset töissä ja kotona sinulle jokapäiväisiä? Varma merkki mahdollisesta työuupumuksesta ovat lisääntyneet ristiriidat sinun ja työtovereidesi välillä. Saatat riidellä myös rakkaidesi kanssa tavallista enemmän. Ehkä et heittele tavaroita, mutta saatat esimerkiksi lähettää tylyjä sähköpostiviestejä tai joutua sanaharkkaan kollegan kanssa. Konfliktit voivat johtua stressistä, mutta ne myös lisäävät stressiä.

Kokeile tätä

Pysy yhteyksissä ihmisiin. Jos jaksat väitellä, se kertoo, että jaksat vielä käyttää aikaasi ja energiaasi miettimällä, mitkä asiat eivät toimi ja miksi. Jotta äänesi kuullaan, paranna kommunikaatiotasi. Käy sähköpostin sijaan puhumassa kasvotusten, niin väärinymmärrysten välttäminen on helpompaa. Näin myös jännitteet vähentyvät. Osoita hyväntahtoisuutta ja myönnä oma osuutesi konflikteihin.

Lue myös: Ärsyttävä työkaveri – Näin selviät hankalan kollegan kanssa

4. Intohimostasi on tullut tuskasi

Jos aikaisemmin sinua inspiroineet asiat alkavat viedä voimiasi, se on merkki asioiden huonosta suunnasta. Intohimon hiipuminen tarkoittaa, että jokin on mennyt pieleen.

Kokeile tätä

Hellitä hetkeksi. Käytä viikonloput täysin muun kuin työn parissa, ota lomaa tai virkavapaata ja keskity asioihin, joista saat voimaa. On tärkeää, että jalka otetaan välillä kaasulta pois. Muuten moottori ei kestä.

Lue myös: Innostu työstäsi uudelleen

Lue lisää:

Finnit, hiustenlähtö, verenvuoto ja niskakipu – Nämä oudot oireet voivat johtua stressistä Parempi mieliala, muisti ja työteho – kuuntele töissä musiikkia Näin hyödynnät positiivista ajattelua työpaikalla – 10 vinkkiä

Lähde: Forbes

X