Työ ja raha

Vain uraohjus menestyy – Nämä työmyytit eivät pidä paikkaansa

Tiesitkö, että Leonardo Da Vinci laati ehkä maailman ensimmäisen ansioluettelon vuonna 1482? Tietokoneiden ansiosta CV:n laatiminen on nykyään helpompaa, mutta työelämään liittyy edelleen uskomuksia, jotka ovat kuin suoraan keskiajalta. Kumosimme 5 työhön liittyvää myyttiä.

Teksti:
Anna Nummisto
Kuvat:
Colourbox

Tiesitkö, että Leonardo Da Vinci laati ehkä maailman ensimmäisen ansioluettelon vuonna 1482? Tietokoneiden ansiosta CV:n laatiminen on nykyään helpompaa, mutta työelämään liittyy edelleen uskomuksia, jotka ovat kuin suoraan keskiajalta. Kumosimme 5 työhön liittyvää myyttiä.

1. On olemassa urapolku, jota sinun on seurattava

Väärin. Nykyään asiantuntijat ovat sitä mieltä, että urapolkuajattelu on vanhanaikaista ja saattaa jopa vahingoittaa etenemistä työelämässä. Jotkut ihmiset kokevat helpottavana, kun heillä on selkeä maali, jota tavoitella. Samalla laput silmillä paahtaminen saattaa heikentää riskinottokykyä ja kaventaa ylenemismahdollisuuksia.

Jos uskottelet itsellesi, että on olemassa vain yksi oikea tavoite, et huomaa muita upeita mahdollisuuksia ympärilläsi. Yksitoikkoinen puurtaminen saattaa lopulta alkaa tuntua pakkopullalta. Mitä tehdä, jos huomaa yhtäkkiä olevansa ansassa tylsässä työssä? Muista, että voit aina löytää uusia urapolkuja opiskelemalla, harrastamalla ja verkostoitumalla.

Lue lisää: 8 syytä, miksi sinunkin kannattaa olla vähän hullu

2. Sinun on omaksuttava ”pomon rooli”

Perinteinen esimiehen rooli on muuttunut, eikä pomon tarvitse enää pomottaa ollakseen uskottava. Nykyään monilla työpaikoilla suositaankin matalahierarkisia yhteisöjä, joissa kynnykset ovat matalia ja kaikkien ovet avoimia. Hyvä johtaja hankkii alaistensa arvostuksen muilla keinoin kuin omaa asemaansa pönkittämällä.

Muista myös, että todellista johtajuutta ei mitata organisaatiokaaviolla. Jos olet valmis ottamaan haasteita vastaan, tartut rohkeasti uusiin toimiin ja sinulla on selkärankaa kehittää työyhteisöäsi, olet johtaja – vaikkei sinulla virallista titteliä olisikaan.

Lue lisää: Miten menestyä työelämässä? Näin onnistut uudessa työpaikassa

3. Työpaikalle on pukeuduttava tylsästi

Jos musta ”power suit” on sinun juttusi, niin hienoa! Väkisin jakkupukuun ei onneksi tarvitse enää vääntäytyä kuin harvassa työpaikassa.

Firmojen pukeutumissäännöt ovat vuosien aikana höllentyneet, eivätkä pukukoodit ole enää niin tiukkoja kuin parikymmentä vuotta sitten. Uudessa työpaikassa kannattaa kuitenkin tarkkailla muiden työntekijöiden pukeutumista. Mieti, kuinka voit toteuttaa omaa tyyliäsi ja sovittaa sen yhteen työpaikan imagon sekä ilmapiirin kanssa.

Lue lisää: Uudelle urapolulle – Ammatinvaihtaminen haastaa ja virkistää

4. Sivuttaisliikkeet ovat ajanhukkaa

Sivuttaisliikkeet työelämässä tarkoittavat sitä, että palkka tai asema pysyy jotakuinkin samana, vaikka työtehtävät tai työpaikka muuttuvatkin. Joidenkin mielestä tällaiset uraliikkeet ovat ajanhukkaa, sillä ne eivät vauhdita kipuamista kohti toimitusjohtajan pallia. Poikittaisliikkeet ovat kuitenkin hyödyllisiä, sillä niiden avulla kartutat osaamistasi ja parannat ammattitaitoasi. Mikä muu uraliike voisi olla parempi tulevaa ylennystä ajatellen?

Lue lisää: 10 asiaa, joita menestyjät eivät sano

5. Menestyt vain, jos asetat urasi aina etusijalle

Tunnetko huonoa omatuntoa työnarkomaaniystäväsi paasatessa loputtomista ylitöistään? Turhaan, sillä ylityöt ovat katala ansa.

On totta, että päästäkseen huipulle täytyy tehdä paljon töitä, mutta jatkuva oman jaksamisen venyttäminen vie nopeammin sairauslomalle kuin huipulle. Itse asiassa säännölliset lomat (unohda sähköpostin vilkuilu!), harrastuksille omistautuminen sekä oman ajan arvostaminen tekevät sinusta onnellisemman, paremman ja tuottavamman työntekijän.

Lue lisää: Pelottaako burnout? Tunnista 4 varoitusmerkkiä

Lähde: MarieClaire.com

Lue myös:

Vapaa-aika stressaa enemmän kuin työ Tämän takia kateudesta kannattaa päästä eroon

X