Hyvinvointi

Tyrni tekee hyvää sydämelle

Teksti:
Anna.fi
Tyrni

Tyrni hoitaa monenlaisia ihovaivoja. Helli ihoasi tyrniöljyllä ja poista ummetus tyrnin siemenillä. Tuoreimpien tutkimusten mukaan tyrni tekee hyvää myös sydämelle. Runsaasti vitamiineja sisältävä tyrni sopii itsehoidon lisäksi herkutteluun.

Tyrni (Hippophae rhamnoides) on karuilla rannikkoseuduilla viihtyvä pensaskasvi, jonka arvellaan olevan kotoisin Keski-Aasiasta. Tyrnin lehdet ovat kapeat ja pitkulaiset ja pensas piikikäs, jossa marjat ovat kiinni tiukasti lyhyellä kannalla. Rohdoskäyttöön tyrnistä voidaan hyödyntää marjat, lehdet ja kuori. Marjoista ja siemenistä uutetaan tyrniöljyä, joka sisältää hyvälaatuisia rasvahappoja, kuten linoli- ja alfalinoleenihappoa.

Tyrni kasvaa luonnonvaraisena Suomen länsirannikolla, ja tyrnin marjoja saa poimia luonnonpensaista jokamiehen oikeudella. Tyrnipensaita voi kasvattaa myös omassa puutarhassa. Marjasadosta haaveilevan tulee istuttaa sekä hede- että emikukkia tekeviä pensaita, sillä tyrni on kaksikotinen kasvi.

Mitä sisältää?

Tyrnin lehdet sisältävät parkkiaineita ja flavonoideja. Marjoissa on runsaasti antioksidantteja eli solujen hapettumista estäviä aineita, kuten C- ja E-vitamiineja, A-vitamiinin esiastetta karoteenia sekä muita karotenoideja. Karotenoidit antavat marjoille oranssinkeltaisen värin. Marjat sisältävät myös B- ja K-vitamiineja, flavonoideja sekä useita hiven- ja kivennäisaineita. Tyrnin vitamiinipitoisilla marjoilla on kansanlääkinnässä hoidettu keripukkia jo satoja vuosia sitten.

Mihin auttaa?

Tyrniöljy sopii monenlaisten ihovaivojen hoitoon. Ulkoisesti käytettynä sen on todettu nopeuttavan vahingoittuneen kudoksen ja haavojen paranemista sekä lievittävän kipua, joten se sopii esimerkiksi palo- ja säteilyvammojen sekä makuuhaavojen hoitoon. Kosmetiikkateollisuus käyttää tyrniöljyä esimerkiksi kasvovoiteissa ja sampoissa. Sisäisesti nautittuna tyrniöljy parantaa ihon ja limakalvojen kuntoa vahvistamalla solukalvoja.

Tyrniöljy sopii sisäisesti käytettynä myös vatsa- ja pohjukaissuolihaavan hoitoon sekä syövän tukihoidoksi sädehoidon haittojen ehkäisyyn ja korjaamiseen. Tyrnin siemeniä voidaan käyttää myös ummetuksen hoitoon. Tyrniöljyn terveellisestä koostumuksesta sekä antioksidanteista saattaa olla hyötyä kolesterolin hallinnassa ja maksasolujen toiminnan elvyttämisessä. Uusimpien tutkimusten mukaan tyrnin flavonoidit vaikuttavat suotuisasti myös sydämen ja verenkiertoelimistön toimintaan.

Tyrnin lehtien sisältämillä parkkiaineilla on tulehdusta ja kipua hillitsevä vaikutus, joten ne voivat rauhoittaa kudos- ja niveltulehduksia, kuten kihtiä ja reumatismia. Tyrnin kuoressa on serotoniineja, jotka hillitsevät kudosten epänormaalia kasvua.

Myynnissä on useita tyrniä sisältäviä rohdosvalmisteita, mutta itse tehty tyrnimehu ja -hillo ovat terveellisiä, sillä ne sisältävät marjan ja siemenien vaikuttavia aineita. Tyrnin lehdistä voi keittää teetä.

Asiantuntijana Yvonne Holm, Farmaseuttisen biologian osasto, Helsingin yliopisto.

Teksti: Anu Holopainen

X