Hyvinvointi

Tyynyn valinta – Makoisia unia oikeanlaisella tyynyllä ja patjalla

Teksti:
Anna.fi

Meistä jokainen tarvitsee unta – osa vähemmän, osa enemmän. Uusimman tiedon mukaan ihanteellisinta olisi nukkua keskimäärin 6,5–8,5 tuntia vuorokaudessa. Koska sängyssä vietetään iso osa elämästämme, kannattaa panostaa muuhunkin kuin mahdollisen vierustoverin valintaan.

Unihiekkaa etsimässä

Markkinoilla on lähes rajattomasti erilaisia tyynyjä ja patjoja: on perinteisiä, muotoiltuja sekä erilaisilla teknisillä ominaisuuksilla varustettuja tuotteita. Moni painaa iltaisin päänsä lapsuudenkodista saadulle, jo aikapäivät sitten muotonsa menettäneelle tyynylle ja nukkuu levollisena aamuun asti. Sitten on meitä toimittajan kaltaisia uniongelmaisia, joiden yöstä on levollisuus kaukana. Mahtuupa toki joukkoon myös kaikenlaisia nukkujia näiden väliltä. Neurologian dosentti, unitutkija Markku Partinen sanoo kirjassaan Unikoulu aikuisille – Opi selättämään unettomuus, että nukkumisergonomia vaikuttaa ratkaisevasti unen laatuun. Vaikka vääränlaisessa asennossa oppii helposti nukkumaan, on lohdullista tietää, että siitä on myös mahdollista oppia pois.

Pääosassa omat mieltymykset

Sopivan patjan ja tyynyn valinnassa tärkeintä on huomioida omat mieltymykset ja mukavuus. Erityisesti selän tulee voida hyvin myös yön jälkeen. Käytännössä se tarkoittaa nukkumista sellaisella patjalla, jossa selkäranka saa olla suorassa: mutkalla oleva ranka kun kipeytyy helposti. Liian kova tai pehmeä patja ei tue selkää oikealla tavalla ja se saa vaihtamaan asentoa pitkin yötä. Nukkumisasennoista suositeltavimpia ovat kylki- ja selinmakuu, sen sijaan vatsallaan nukkumista tulee välttää, sillä silloin rinta- ja kaularanka ovat kiertyneitä ja lanneranka voi yliojentua.

Oikeanlaista tukea

Tyyny viimeistelee hyvän nukkumisasennon. Selinmakuuta suosivien kannattaa valita keskeltä matala ja sivuilta korkea tyyny, jolloin se tukee kaularankaa ja estää päätä kääntymästä sivulle. Kaularangan tulisi olla mahdollisimman lähellä anatomista perusasentoa. Kyljellään nukkuvien kannattaa puolestaan käyttää korkeampaa tyynyä, joka on kaularangan kohdalta paksumpi kuin pään kohdalta. Muotoillut ja sopivan kokoiset tyynyt ohjaavat asennon oikeanlaiseksi, jolloin niska-hartiaseutu saa kaipaamaansa lepoa ja palautuu rasituksesta. Samalla paine olkapäässä vähenee ja se voi ehkäistä mm. käsien puutumista.

Pois öisistä perisynneistä

Entä missä mennään eniten metsään nukkuma-asioissa? Nukkumisergonomian neuvonnan parissa työskentelevä Tero Jokela Tempurilta listasi neljän kärjen.

  1. Kova patja on hyvä selälle -käsitys. Toki kova patja on parempi kuin vaikkapa heteka tai liian löysä, muotonsa menettänyt patja, mutta patjan tulisi olla puolipehmeä. Sen pitää joustaa ja silti tukea nukkujaa.
  2. Suomalaiset vaihtavat patjaansa muita eurooppalaisia harvemmin. Vuodetta saatetaan käyttää vuosikymmeniä ja ajatella, että ”se on vielä ihan hyvä, kun kangas on ehjä”, vaikka nukkujan selkä aamuisin vihoitteleekin.
  3. Monet kokevat olevansa luonnostaan tyynyn myttääjiä ja kovia pyörijöitä, koska eivät ymmärrä, että nukkumista häiritseviin tekijöihin on mahdollista vaikuttaa oikeanlaisella patjalla ja tyynyllä.
  4. Suomalaiset ovat vasta viime aikoina alkaneet panostaa laadukkaaseen vuoteeseen. Se kannattaa, sillä sängyssä vietetään kolmasosa elämästä. Hyvän vuoteen terveyshyödyt ovat mittaamattomat.

Avaruusteknologian avulla yöunille

Huippuunsa hiottua, teknistä nukkumismukavuutta edustavat esimerkiksi Tempur-tuotteet. Ne saivat alkunsa NASA:n tutkimuksesta, jonka tavoitteena oli kehittää materiaali astronauttien suojaamiseksi valtavilta g-voimilta. Tempurin tutkijat ymmärsivät painerasitusta vähentävän materiaalin mahdollisuudet ja alkoivat nälkäisesti tavoitella ensiluokkaista nukkumismukavuutta tavallisille kuluttajille. Materiaaliksi valikoitui avoimiin kennoihin perustuva viskoelastinen, painerasitusta vähentävä ja lämpöherkkä materiaali, joka mukautuu vartalon muotoihin. Se tunnetaankin painetta vähentävistä ominaisuuksistaan ja kyvystään olla samalla pehmeä ja tukea antava.

Tyynyjä joka makuun

Markkinoilla on runsaasti ensiluokkaisia yöunia tarjoavia tyynymalleja. Tutustu eri valmistajien tuotteisiin, kiertele rauhassa myymälöissä ja kysy vinkkejä jälleenmyyjiltä. Siten löydät itsellesi sopivimman tyynyn. Ohessa poimintoja eri valmistajien runsaista valikoimista.

Familon Futurex
Familon Futurex

Familon Futurex on yksilöllisesti muotoutuva tyyny, joka rentouttaa niska-hartiaseutua ja säilyttää kaularangan luonnollisen asennon nukkuessa. Se soveltuu eri nukkuma-asentoihin. Tyynyn täyte on lämmön ja painon mukaan muotoutuvaa pehmustetta. Kolme kokoa, suositushinta koosta riippuen 110–140 €.

Familon Ultra Cool
Familon Ultra Cool

Familonin Ultra Cool -tyyny luo optimaalliset edellytykset hyvin nukutulle yölle. Kankaan ja kuidun välissä olevan erikoiskankaan Climarelle®-mikrokapselit luovat viilentävän vaikutuksen ja miellyttävän nukkumismukavuuden. Yksi koko, suositushinta 52 €.

Familon Ultra Suprelle
Familon Ultra Suprelle

Familon Ultra Suprelle on puolikorkea ja pehmeä tyyny, jossa on käytetty Suprelle® Fresh Eco- ja Tencel®-kuituja. Ne varmistavat kosteuden hallinnan ja ilmankierron tuotteissa. Yksi koko, suositushinta 43 €.

Familon Ultra Thinsulate
Familon Ultra Thinsulate

Familon Ultra Thinsulate -tyyny hyödyntää erityistä lämmöneristysmateriaalia, joka varmistaa hyvät yöunet kaikissa olosuhteissa. Yksi koko, suositushinta 47 €.

Tempur Millenium
Tempur Millennium

Tempur Millennium -tyynyn eteenpäin kallistuva reuna antaa ihanteellisen tuen niskalle nukuttaessa vuorottain selkä- ja kylkimakuulla. Etuosan korkeammat reunat on tarkoitettu kylkiasennossa nukkumiseen ja keskikohdan matalampi kohta selällään nukkumiseen. Saatavissa neljä eri kokoa, suositushinta koosta riippuen 119–139 €.

Tempur Ombracio
Tempur Ombracio

Erikoismuotoiltu Tempur Ombracio tarjoaa tukea ja paineen helpotusta jokaiseen nukkuma-asentoon. Tyynyn siivekkeellinen, neljään suuntaan levittäytyvä muoto takaa niska- ja hartiaseudulle sen tarvitseman tuen sekä rentouttaa lihaksia ja helpottaa hengitystä. Hengittävä 3D-päällinen. Yksi koko, suositushinta 175 €.

Tempur Original
Tempur Original

Tempur Original on ergonominen tukityyny, jota suositellaan erityisesti selkä- ja niskasäryistä kärsiville. Muotoilunsa ansiosta tyyny sopii parhaiten kylkimakuulla nukkuville. Sitä on saatavissa viidessä eri koossa, suositushinta koosta riippuen 95–127 €.

Tempur Symphony
Tempur Symphony

Tempur Symphony -tyyny on valmistettu erityisen pehmeästä materiaalista, joka reagoi nopeammin asennon vaihtoon. Molemmin puolin käytettävän tyynyn sivut on muotoiltu niin, että ergonominen nukkuma-asento löytyy sekä selällään että kyljellään nukkuessa. Päällystetty velour-kankaalla. Neljä kokovaihtoehtoa, suositushinnat 157–169 €.

Tempur Sonata
Tempur Sonata

Tempur Sonata on selin ja kylkimakuulla nukkuville sopiva tyyny, jossa yhdistyy ainutlaatuinen kaareva muotoilu sekä painetta vähentävä Tempurin Super Soft -materiaali. Kolme kokoa, suositushinta 175 €.

Unikulma Astro
Unikulma Astro

Unikulmassa myytävä Astro on korkeussäädettävä erikoistyyny, joka muotoutuu kehon painon ja lämmön vaikutuksesta. Se tukee hyvin niskaa. Tyynyn hopealankaa sisältävä antibakteerinen päällinen kestää pesun kuudessakymmenessä asteessa. Yksi koko, suositushinta 89 €.

Unikulma Hybrid
Unikulma Hybrid

Unikulma Hybrid on kolmiosainen säädettävä tyyny, joka tarjoaa hyvän tuen niskalle. Lisäämällä tai poistamalla täytettä tyynyn saa säädettyä itselle sopivaksi. Tyynyssä on antibakteerinen, hopealankaa sisältävä päällinen ja täyte on pölyämätöntä pallokuitua. Yksi koko, suositushinta 89 €.

Kohti hyvää nukkumisergonomiaa

Itselle sopivinta tyynyä mietittäessä on syytä pohtia niin mieluisinta nukkuma-asentoa, korkeustarvetta ja hartian leveyttä, kaulan pituutta, patjan upottavuutta sekä omaa mieltymystä voimakkaaseen tukeen tai pehmeään tuntumaan. Näin laajasta tyynyvalikoimasta löytyy se itselle paras tyyny.

Kirjoittajan kokemuksia

Olen itse harvinaisen levoton nukkuja ja heräilen pitkin yötä. Nukkumisesta ei tulisi mitään ilman korvatulppia, jotka nekin päästävät toisinaan liikaa ääntä läpi. Olen monena yönä pyörinyt hereillä, koska aviomieheni hengittää omaan makuuni liian voimakkaasti – ei siis edes kuorsaa, vaan raukkaparka ei saisi hengittääkään vapaasti. Tyynyjäkin olen kokeillut jos jonkinmoisia, aina untuvatyynyistä muotoiltuihin. Uusin hankintani oli tyyny, josta puolet oli perinteiseltä tuntuvaa täytettä ja puolet hanavettä. Pidän kyllä tyynystä, mutta tavoittelen yhä sitä täydellistä. Nyt lähdin etsimään makoisia yöunia itselleni tuntemattoman Tempur Ombracio -tyynyn sekä saman valmistajan sijauspatjan avulla.

Tempur Ombracio on vähintäänkin vekkulin näköinen tyyny, jota ei heti edes välttämättä mieltäisi tyynyksi ollenkaan. Se näyttää pyöristetyltä ruksilta ja saa heti miettimään, millainen tyynyliina siihen sopii. Tempurilla on jokaiselle tyynymallilleen oma tyynyliina, siis myös Ombraciolle (suositushinta 25 €). Tavallinenkin tyynyliina kuulemma sopii mainiosti, mutta tokihan tuo tyynyn hauskat muodot esille tuova tyynyliina on ykkösvalintani.

Valmistaja muistuttaa, että uuteen tyynyyn totutteluun kannattaa varata jopa kaksi viikkoa aikaa. Itsellänikin oli niska aavistuksen verran jäykkänä ensimmäisen yön jälkeen ja toisenakin aamuna hieman, mutta sen jälkeen kivut kaikkosivat. Tyyny tukee hyvin niskaa, mutta itse pidän vielä enemmän Tempur Ombracion pehmeydestä. Tuntuu, kuin pää leijuisi, vaikka se onkin tiiviisti painettuna tyynyä vasten.

Pääsin myös viettämään öitä Tempurin 7 cm paksuisella sijauspatjalla, jonka avulla saa helposti loihdittua tavallisesta patjasta uudenlaisen. Sen voi laittaa minkä tahansa hyväkuntoisen patjan päälle, jolloin pääsee nauttimaan Tempurin painetta vähentävistä ominaisuuksista uusimatta koko sänkyä. Patja tarjosi aivan uudenlaista tuntumaa perinteisiin patjoihin tottuneelle. Lisäksi vaikutuin sen ominaisuudesta mukautua vaihtuviin asentoihin.

Jos nälkä kasvaa syödessä, tai tässä tapauksessa nukkuessa, Tempurilla on vaikuttava valikoima myös vuoteita. Toimittaja ainakin harkitsee vakavasti säästötilin perustamista…

Lähteet:
Familon
Labtex
Tempur Suomi Oy
Unikulma
Markku Partinen, Maarit Huovinen: Unikoulu aikuisille – Opi selättämään unettomuus, WSOY 2011

Teksti: Katri Kallionpää

X