Hyvinvointi

Uinti – Pulahda veteen

Teksti:
Anna.fi

Jos hyppimistä, loikkimista ja riuhtomista vaativat lajit kyllästyttävät tai tuntuvat vaativan rinnalleen lempeämpää liikuntaa, kannattaa kokeilla uintia. Uimalla voi hankkia huippukunnon, mutta uiminen onnistuu myös liikuntaa tauon jälkeen aloittelevalta. Koska vesi kannattelee uimaria, laji sopii erityisen hyvin ylipainoisille sekä tuki- ja liikuntaelinten vaivoista kärsiville.

Uinti

Uinti on kaikille sopivaa kestävyysliikuntaa, joka rasittaa lihasryhmiä tasapuolisesti. Jotta harrastus pysyisi nautinnollisena ja haastavana, uimataitoaan kannattaa kehittää.

Uinnin rasittavuutta voi ja kannattaa vaihdella uintinopeuden, matkan pituuden ja lepotaukojen avulla. Eri uintitekniikat vaikuttavat kehoon eri tavoin. Kun osaa useita uintitekniikoita, säästyy rasitusvammoilta ja harrastus pysyy vaihtelevana ja mielekkäänä.

Uimakouluun aikuisena?

Uimataitoaan voi kehittää uimakouluissa ja uintitekniikkakursseilla, joita järjestävät muun muassa uimaseurat. Kursseille voi hyvin osallistua, vaikkei olisikaan aivan huippukunnossa, sillä tekniikkaharjoituksissa on kyse enemmänkin henkisestä kuin fyysisestä haasteesta.

Uintitekniikkakurssilla opetellaan ainakin rinta-, vapaa- ja selkäuintia. Edistyneille uimareille järjestettävillä jatkokursseilla ohjelmassa ovat myös lähtöhypyt, käännökset ja perhosuinnin perusteet.

Uimataidon kehittymisessä olennaista on löytää rentous ja luottamus veteen. Tekniikkakurssi saattaakin alkaa kellumisen harjoittelulla. Myös pään veteen laittaminen ja veteen hengittäminen ovat tärkeitä taitoja. Oikeaoppisessa vapaa-, rinta- ja perhosuinnissa puhalletaan ilmaa ulos aina, kun kasvot ovat vedessä. Myös vedessä liukumista kannattaa harjoitella, sillä hyvän uintitekniikan oppiminen edellyttää virtaviivaisen, tasapainoisen asennon hallitsemista.

Omatoimisesti uimataitoaan voi kehittää tutustumalla uinnin eri tekniikoihin vaikka katselemalla kilpauimareita ja tarkkailemalla omia liikkeitään veden pinnalta ja alta. Myös videointi paljastaa hyvin, miltä uinti oikeasti näyttää.

Varusteista iloa

Jotta uiminen olisi miellyttävää ja vaivatonta myös varusteiden puolesta, uimapukuun kannattaa satsata. Hyvä uimapuku on ohut, joustava ja nopeasti kuivuva. Oikea koko on kuivana aika napakka, jotta puku ei ala kastuessaan roikkua. Naisten puvuista parhaiten päällä pysyvät kokouimapuvut, joiden olkaimet menevät ristiin selän puolella. Miesten uimahousuissa on hyvä olla säädettävä kiristysnauha.

Tarpeellisia kuntouimarin varusteita ovat myös uimalakki, uimalasit ja allastossut. Kun tukka on aisoissa, eteneminen vedessä on virtaviivaisempaa eikä irtohiuksia leviä veteen kellumaan. Uimalasit suojaavat silmiä ja auttavat näkemään paremmin veden alla. Silmälasien käyttäjä voi hankkia uimalasit omilla optisilla arvoillaan.

Terveysvaikutukset

Lihaskunto
Potku- ja vetoharjoitukset parantavat lihaskuntoa. Uinti rasittaa lihasryhmiä tasapuolisesti. Oikealla tekniikalla uitaessa etenkin keskikehoa tarvitaan.

Kestävyys
Uiminen vahvistaa erityisesti hengitys- ja verenkiertoelimistöä. Veden aiheuttama paine saa aikaan verenkierron tehostumista lisäämällä paluuveren virtausta elimistön ääreisosista sydämeen. Tämä johtaa sydämen iskutilavuuden kasvamiseen samalla kun sydämen syke saattaa laskea. Sydämen toiminta siis tehostuu. Säännöllinen ja pitkäkestoinen uiminen parantaa kestävyyttä.

Liikkuvuus
Uintityylien vaihtelu pitää yllä liikkuvuutta ja koordinaatiota.

Lue lisää: Paula Ritanen-Närhi, Sulevi Pellinen: Ui kunnolla. Edita, 2004.

Aloittelevan uimarin kunto-ohjelma
Viikko1
MA Terveyskävelylenkki 30 min.
TI Lepo.
KE Uintia 30 min., veteen totuttelua.
TO Lepo.
PE Kuntokävelylenkki 60 min.
LA Lepo.
SU Uintitekniikkakurssi 60 min.
Viikko 2
MA Kuntokävelylenkki 30 min.
TI Lepo.
KE Uintia 45 min., uintitekniikan harjoittelua.
TO Lepo.
PE Kuntokävelylenkki 60 min.
LA Lepo.
SU Uintitekniikkakurssi 60 min.
Viikko 3
MA Kuntokävelylenkki 60 min.
TI Lepo.
KE Uintia 45 min. + vesikävelyä tai -juoksua 15 min. + uintitekniikan harjoittelua 30 min.
TO Sauvakävelylenkki 45 min.
PE Uintia 45 min. tekniikalla, joka hallitaan.
LA Lepo.
SU Uintitekniikkakurssi 60 min.
Viikko 4
MA Tehokävelylenkki 45 min.
TI Lepo.
KE Uintia 60 min. + vesikävelyä tai -juoksua 15 min. + uintitekniikan harjoittelua 15 min. + uintia tekniikalla, joka hallitaan 30 min.
TO Sauvakävelylenkki 45 min.
PE Kuntosali 45 min. + uintia tekniikalla, joka hallitaan 30 min.
LA Lepo.
SU Uintitekniikkakurssi 60 min.

Asiantuntijana uintivalmentaja ja -tekniikkaohjaaja Paula Ritanen-Närhi.

Teksti: Nina Erho

X