Hyvinvointi

Ummetus – Proviisori vastaa

Teksti: Anna.fi

Olen 53-vuotias nainen, jonka arkipäivät kuluvat kiireisessä työputkessa. Miten saisin vatsani toimimaan paremmin? Tositoimet onnistuvat usein vessassa vasta muutaman päivän yrittelyn jälkeen. Myös matkat ovat ongelmallisia.

Ummetus

Proviisorin vastaus

Vessassa käynti on yksilöllistä. Normaalisti suoli tyhjenee 8-72 tunnin välein. Hoitoon kannattaa ryhtyä, kun ummetus kiusaa.

Tarkista ensin tapasi. Syö paljon kuitua, jota saadaan esimerkiksi tummasta leivästä, kasviksista ja leseistä. Riittävä juominenkin on tärkeää. Liikunta liikuttaa myös suolta. Koeta päästä tarpeen tullessa vessaan, jottei tarve vaimenisi. Varaa myös vessakäynnille aikaa. Stressinhallinnan opettelusta esimerkiksi rentoutuksella voi olla apua, sillä stressi voi hidastaa paksusuolen toimintaa.

Pitkäaikaista vaivaa hoidetaan lähinnä suolen massaa lisäävillä valmisteilla, jotka vaikuttavat 1-3 vuorokaudessa. Bulkklaksatiiveissa, kuten Vi-Siblinissä, on usein Plantago ovatan siemeniä tai niiden osia eli psylliumkuitua, joka imee vettä ja turpoaa. Nauti nestettä samalla ainakin kaksi desiä. Kuitua on myös pellavarouheissa.

Pitkäaikaiseen käyttöön sopivat kaikille myös laktuloosi ja laktitoli, kuten Levolac tai Duphalac. Ne pidättävät nestettä suolistossa, pitävät massan pehmeänä ja tehostavat ruoan läpimenoa. Ilmavaivat voivat tosin lisääntyä. Magnesiamaitokin pidättää nestettä.

Makrogolikin, kuten Movicol, imee nestettä suolen sisältöön, muttei aiheuta ilmavaivoja laktuloosin tapaan. Pitempiaikaisesta käytöstä on hyvä neuvotella lääkärin kanssa. Valmiste soveltuu myös kovan ulostetukkeuman hoitoon.

Äkillisessä hankalassa ummetuksessa, esimerkiksi matkalla, kaikille sopiva Microlax-pienoisperäruiske auttaa 5-10 minuutissa. Suolen seinämän hermoja ärsyttävä Metalax-peräpuikko tepsii vartissa. Se voi kuitenkin aiheuttaa mahakouristelua, joka on matkalla hankalaa.

Suolta ärsyttävät laksatiivit, kuten Sennapur, Metalax ja Laxoberon, sisältävät muun muassa bisakodyyliä, natriumpikosulfaattia tai sennaa. Maha toimii 6-12 tunnissa. Ärsyttäviä laksatiiveja käytetään vain tilapäisesti, sillä niihin tottuessaan suoli voi menettää toimintakykynsä ja ummetus lisääntyä.

Jos vatsan toiminta muuttuu kovin erilaiseksi tai ummetukseen liittyy jatkuvia tai kovia kipuja, verisiä ulosteita, laihtumista ja väsymistä, vaiva on syytä selvittää lääkärissä.

Vapauta vatsasi

Asiantuntija Proviisori Ilona Aaljoki, Yliopiston apteekki.

Teksti: Virpi Peura

X