Hyvinvointi

Ummetus – vaiettu kansantauti

Teksti: Anna.fi

Ummetus on suomalaisille arkaluontoinen vaiva, josta on vaikea keskustella edes lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa. Oireita häpeilevät erityisesti nuoret ja työikäiset naiset, jotka kärsivät usein tilapäisestä ummetuksesta.

Ummetus

Ummetukseen haetaan tyypillisesti apua apteekista vasta siinä vaiheessa, kun oireet tuntuvat sietämättömiltä. Tiedon puutteen vuoksi ummetuksen hoitoihin liittyy vahvoja ennakkoluuloja. Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan noin 90 % ummetuksesta kärsivistä suomalaisista kokee sopivan hoitomenetelmän valinnan vaikeaksi. Lähes yhtä moni haluaisi lisää tietoa ummetuksen syistä ja hoitomahdollisuuksista.

Vatsan toimintaan vaikuttaa koko elämäntapa

Kiireinen elämänrytmi vaikuttaa arkeen ja ruokailutottumuksiin, ja aiheuttaa muutoksia vatsan toiminnassa. Ummetus on yksi nuorten ja työikäisten tyypillisimpiä vatsan toimintahäiriöitä. Naiset kärsivät ummetuksesta miehiä useammin, ja vaiva yleistyy iän myötä.

Vatsan toimintaan vaikuttaa koko elämäntapa. Ummetusta voi esiintyä vaikka elämäntavat olisivat kunnossa. Ummetuksen syntyyn vaikuttavat usein arkiset asiat, kuten ruokailutottumukset, kiire, stressi, ympäristön muutokset ja myös mielialat. Syyt voivat siis olla sekä fyysisiä että psyykkisiä.

Elämä on tänä päivänä monella tapaa hyvin erilaista kuin aikaisemmilla sukupolvilla. Yhä useampi tekee pitkiä päiviä istumatyötä ja ehtii harrastaa liikuntaa vain satunnaisesti. Myös ruokailutottumukset ovat muuttuneet epäsäännöllisemmiksi, ja joskus koko päivä vierähtää ilman ruokataukoa. Kaikki tämä vaikuttaa väistämättä vatsan toimintaan. Ummetukseen ei kuitenkaan ole aina olemassa yksiselitteistä syytä, vaan se on yleensä monen tekijän summa.

Ravinto

Ummetusta voi ehkäistä ja hoitaa kiinnittämällä huomiota ruokailutottumuksiin, liikkumiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Ummetuksen hoitaminen elämäntapoja muuttamalla vaatii pitkäjänteisyyttä, sillä muutosten vaikutus ei tunnu välittömästi. Muutokset ruokavaliossa vaikuttavat vatsan ja suolen toimintaan yleensä yhden tai useamman kuukauden jälkeen.

Suolessa täytyy olla riittävästi sisältöä, jotta se toimii hyvin. Ummetuksen taustalla voi olla vähäkuituinen ruokavalio. Ravintokuidut lisäävät ulosteen määrää ja sitovat suoleen vettä. Kuitujen ansiosta suoli toimii nopeammin ja useammin.

Lisäkuituja saa kaikista kasvikunnan tuotteista. Useimmista ruokakaupoista saa nykyään runsaskuituisiksi luokiteltuja elintarvikkeita, kuten leipää, puurohiutaleita ja muroja, joissa ravintokuitujen prosentuaalinen osuus on merkitty näkyvästi pakkaukseen. Kuidun tarve vaihtelee riippuen henkilön kokonaisenergiankulutuksesta. Suositusten mukaan aikuisen olisi hyvä saada päivittäisestä ravinnosta 25–35 grammaa kuituja. Tämän verran kuitua saa syömällä päivän aikana esimerkiksi kuusi tai seitsemän viipaletta ruisleipää, lautasellisen kaurapuuroa, kolme perunaa, lautasellisen salaattia, omenan ja appelsiinin.

Kiire ja stressi

Henkisestä hyvinvoinnista huolehtiminen edistää myös vatsan hyvinvointia. Suoliston hermosolut reagoivat herkästi esimerkiksi stressiin ja masennukseen. Stressin ja kiireisen elämän keskellä ei aina pysty syömään terveellisesti, vaikka haluaisikin. Kiireessä pikaruokaan turvautuminen tai liian nopeasti syöminen voivat hankaloittaa ruuansulatusta.

Ihmisen ruuansulatus on herkkä kokonaisuus. Joillain se reagoi vähäisiinkin elämänmuutoksiin. Ummetusta voi aiheuttaa moni pieneltä tuntuva arkinen muutos, kuten viikonloppu mökillä tai tutun lounaspaikan vaihto.

Säännöllinen ja kiireetön vessassa käyminen on tärkeää. Vessaan olisi hyvä mennä silloin, kun siihen on tarve. Ummetus voi olla myös seurausta pidättämisestä, kun suoli oppii tyhjentymään harvoin. Suolta on mahdollista aktivoida erilaisilla harjoituksilla. Yksi keino on varata säännöllisesti aikaa rauhalliseen vessassa istumiseen. Viisi minuuttia päivässä aamiaisen tai muun aterian jälkeen opettaa suolta takaisin säännölliseen toimintaan.

Matkustaminen

Matkustaminen on yksi yleisimmistä tilapäisen ummetuksen syistä. Matkan ajaksi elämäntavat, ruokavalio ja juomatottumukset voivat muuttua niin, että vatsan toiminta hidastuu. Joskus elimistö reagoi ympäristön vaihdokseen ummetuksella, vaikkei elämäntavoissa tapahtuisi mitään näkyvää muutosta. Pitkä paikoillaan oleminen, esimerkiksi lennon tai junamatkan aikana, voi aiheuttaa tilapäistä ummetusta. Lomamatkaan kannattaa varautua jo etukäteen ummetuksen itsehoitolääkkeillä.

Raskaus

Ummetus on tavallinen vaiva raskauden aikana. Erityisen yleistä ummetus on raskauden viimeisellä kolmanneksella, kun kasvava kohtu painaa suolistoa hidastaen sen toimintaa. Raskauden aikana keho tuottaa progesteroni-hormonia, joka rentouttaa lihaksia ja estää kohtua supistumasta. Samalla se saa suolen ulkopuolisen lihaksiston hidastamaan normaalia liikettään aiheuttaen ummetusta.

Raskauden aikana liikunnan harrastaminen usein vähenee, mikä myös hidastaa suolen toimintaa. Yleisesti käytettävät rautavalmisteet saattavat myös olla ummetuksen taustalla. Osa apteekin itsehoitolääkkeistäsoveltuu käytettäväksi myös raskauden aikana. 

Ummetus vie työtehon ja halukkuuden matkustaa

Suomalaistutkimuksessa nousi vahvasti esille ummetuksen vaikutus työhön ja vapaa-aikaan. Yli 80 % vastaajista kertoi ummetuksen vaikeuttavan arjen rutiineja, kuten ruokailutottumuksia ja painonhallintaa. Myös ympäristönvaihdosten koettiin vaikuttavan kielteisesti vatsan toimintaan. Puolet tutkimukseen osallistuneista koki ummetuksen häiritsevän matkustamista ja vähentävän matkustushalukkuutta. Kolmasosa sanoi välttelevänsä sosiaalisia tilanteita silloin, kun ummetuksen oireet vaivaavat.

Ummetuksella on merkittävä vaikutus myös työskentelyyn. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen(1 mukaan toiminnallisista maha-suolivaivoista kärsivät henkilöt menettävät työpanoksestaan vähintään yhden kokonaisen työpäivän jokaista 40-tuntista työviikkoa kohden.

Ummetuksen hoitaminen itsehoitolääkkeillä

Elämäntapojen lisäksi ummetusta voidaan tehokkaasti hoitaa apteekin itsehoitolääkkeillä. Orionin valikoimasta löytyy sopiva vaihtoehto ummetuksen hoitoon eri elämäntilanteissa.

Ummetus kannattaa hoitaa mahdollisimman nopeasti, sillä pitkään jatkunut ummetus voi hoitamattomana aiheuttaa monenlaisia haittoja. Peräpukamat ja peräaukon haavaumat ovat näistä yleisimpiä. Pahimmillaan hoitamaton ummetus voi johtaa suolitukokseen tai suolen kiertymään.

Ummetuslääkkeet voidaan jakaa kolmeen ryhmään niiden vaikutustavan perusteella:

– suolen sisältöä pehmentävät laksatiivit

– suolen sisältöä lisäävät laksatiivit

– suolen liikettä aktivoivat laksatiivit

Suolen sisältöä pehmentävät ja lisäävät laksatiivit hoitavat ummetusta tehokkaasti mutta hellävaraisesti. Ne ovat hyvin siedettyjä ja niitä voidaan tarvittaessa käyttää myös pitkäaikaiseen ummetuksen hoitoon. Suolen liikettä aktivoivat laksatiivit vaikuttavat nopeasti ja antavat välittömän avun ummetukseen. Ne ovat hyvä pika-apu, mutta eivät sovellu pitkäaikaiseen käyttöön.

Ummetuksen hoitoon tarkoitettuja tuotteita myydään myös ruoka- ja luontaistuotekaupoissa. Apteekeissa myytävät lääkkeet ovat kuitenkin aina tutkitusti ummetuksen hoitoon soveltuvia. Orionin ummetuksen hoitoon tarkoitetut lääkkeet löydät apteekista ilman reseptiä.

Itsehoitolääkkeitä käytettäessä tulee tutustua huolellisesti myös pakkausselosteeseen. Jos oireet eivät lievene itsehoitolääkkeillä noin kahden viikon kuluessa, on hyvä ottaa yhteyttä lääkäriin.

Lisätietoa ummetuksen hoitamisesta

Lähteet:

Locke G. R. et al. AmericanCollege of Gastroenterology 2007.
Ummetus – vaiettu kansantauti. Orion Pharman tutkimus 2008.

Teksti: Petra Lehmusto / Writing Media Oy

X