Hyvinvointi

Unia tulkitsemalla voi oppia ymmärtämään itseään

Teksti:
Anna.fi

Näet erikoisen unen. Turha kysyä muilta sen merkitystä, sillä olet itse uniesi paras asiantuntija.

Unien tulkinta

Nainen näkee unta. Hän seisoo väkijoukossa, kääntyy ja huomaa miehensä ihmisten joukossa.

”Vilkutan miehelleni ja huudan hänen nimeään, mutta mies ei huomaa minua. Koetan päästä hänen luokseen, mutta en onnistu. Hätäännyn. Ymmärrän unessa, että me eroamme nyt.
Sitten aivan kuin kylmä käsi koskettaisi oikeata kylkeäni, ja säpsähdän hereille. Olen kauhuissani ja varma siitä, että on tapahtunut jotakin ikävää.”

Voimakkaita tunteita herättävä uni hämmentää meitä. Haluamme tietää, mitä se tarkoittaa. Mielessämme sekoittuvat kaikki tiedon sirpaleet, joita meillä unista on. Ennustaako uni tulevaa? Kertooko uni ihmisistä ja asioista, jotka esiintyvät unessa. Vai minusta?

Uniohjaaja ja -kouluttaja Anne Lindholm-Kärki kertoo, että häneltä kysytään usein, mitä jokin uni merkitsee.

– Vastaan aina samalla tavalla: ei aavistustakaan. Uni kertoo unennäkijästä, ja jokainen meistä on itse omien uniensa paras asiantuntija.

Unet ovat kiehtoneet ihmistä aina. Ennen ajateltiin, että unet ovat viestejä toisesta maailmasta. Niitä pidettiin jumalten puheena ja opastuksena sekä enteinä tulevasta. Shamanistisissa kulttuureissa unennäkijän uskottiin siirtyvän toiseen maailmaan ja toimivan siellä.

Sigmund Freudin ja C.G. Jungin kehittäessä psykoanalyysiä, psykologiaa ja psykoterapiaa käsitys unista muuttui ratkaisevasti. He alkoivat pitää ihmisen psyykeä ja sen tiedostamatonta puolta unien alkulähteenä. Freud piti unia kuningastienä ihmisen alitajuntaan.

Nykyaikainen unitutkimus ja psykologia ovat samoilla linjoilla Freudin ja Jungin kanssa: unet tulevat ihmisen mielestä ja ne liittyvät unennäkijän elämään.

Vahvista yhteyttä

Anne Lindholm-Kärki pitää uniryhmiä, on kehittänyt uniohjaajakoulutuksen ja toimii uniohjaajana sekä psykoterapeuttina. Kolmas hänen kirjansa unista, Unet tienä luovuuteen – Löydä sisäinen unitaiteilijasi, ilmestyi maaliskuussa 2014.

Uniohjauksen ja -ryhmien ideana on auttaa ihmisiä ymmärtämään omia uniaan.

Anne Lindholm-Kärjen mukaan uni on meissä oleva tietäjä ja opastaja, joka muistaa sen, keitä me sisimmässämme olemme. Kun ymmärrämme uniamme, ymmärrämme syvintä itseämme.

– Elämä on nykyisin niin kiivasrytmistä, että yhteytemme sisäiseen maailmaamme on haurastunut. Hiljentymisen ja meditaation tavoin unityöskentely on keino vahvistaa tätä yhteyttä.

– Unien avulla saamme tietoa siitä, mitä minulle kuuluu, mitä toivon itselleni ja mikä minua estää elämästä niin kuin haluan.

Anne Lindholm-Kärki painottaa, että uniohjaus ja -ryhmät eivät ole terapiaa. Ne eivät ole hoitoa, vaikka niissä lähestymistapa on samanlainen kuin unityöskentelyä hyödyntävissä terapioissa, esimerkiksi jungilaisessa psykoterapiassa tai hahmoterapiassa.

Uneksitko vai toimitko?

Kun haluaa oppia ymmärtämään omia uniaan, pitää samalla miettiä, mitä tekee unesta saamallaan tiedolla.

– Tämä on aivan olennainen kysymys, Anne Lindholm-Kärki sanoo.

Riittääkö, että tietää, mihin jokin tietty uni liittyy? Vai ryhtyykö tekemään jotakin asialle, jonka uni nostaa esille? Onko valmis toimimaan esimerkiksi irrottautuakseen vanhoista ajattelutavoista tai vaihtaakseen alaa?

– Ihmisen ongelma ei välttämättä olekaan se, ettei hän tiedä, mitä haluaa, vaan ettei hän toimi.

Samoin unien ymmärtäminen edellyttää toimintaa, itsetutkiskelua ja unipäiväkirjan pitämistä. Pikatietä unien tulkintaan ei ole.

Ensimmäiseksi on sisäistettävä ajatus, että kaikki mitä unessa on, kertoo minusta. Unessa esiintyvät ihmiset, tapahtumat, esineet, eläimet, värit ja muut asiat edustavat eri puolia unennäkijästä.

– Jung määritteli, että unennäkijä on unen näyttämö, näyttelijä, käsikirjoittaja, ohjaaja ja lavasteet. Siten unien symbolit ovat aina henkilökohtaisia, Anne Lindholm-Kärki sanoo.

– On opittava tulkitsemaan, mitä unessa esiintyvät symbolit merkitsevät minulle.

Unisymboleista kertovista oppaista ja kirjoista ei ole apua, jos todella haluaa unien avulla oppia tuntemaan itseään. Esimerkiksi koira voi symboloida yhdelle luotettavuutta ja uskollisuutta, toiselle uhkaa ja pelkoa.

Tee kysymyksiä

Symbolien merkitys voi avautua, kun listaa adjektiivit, joita symboliin liittää. Jos unessa esimerkiksi esiintyy ystävä Tiina, voi listata: Tiina on positiivinen, ulospäin suuntautunut, hyväntuulinen.

Seuraavaksi voi pohtia, miten tämä liittyy omaan tilanteeseeni: Onko minussa positiivisuutta? Kertooko uni, että olen allapäin? Vai onko minussa molempia: positiivisuutta ja negatiivisuutta?

– On tärkeätä tehdä erilaisia kysymyksiä, koska siten löytää uusia näkökulmia, Anne Lindholm-Kärki sanoo.

Jos unta pohtiessaan on tiedostanut taipumuksensa tulkita asioita negatiivisesti, voi lopuksi kysyä, mitä teen tällä tiedolla.

– Symbolien lisäksi on olennaista kiinnittää huomiota unen tunnelmaan ja unessa esiintyviin tunteisiin ja miettiä, mitä ne kertovat omasta itsestä.

Esimerkiksi jutun alussa kerrottu naisen erouni oli täynnä tunteita. Naiselle uni kertoi, että hänen parisuhteensa oli ajautunut kriisiin. Hän koki suhteessaan voimattomuutta ja tunsi menettäneensä yhteyden mieheensä.

Anne Lindholm-Kärki muistuttaa, että uniin liittyi myös paljon luovuutta ja voimavaroja, ei vain kipupisteitä tai torjuttuja tunteita.

– Kannattaa aina miettiä, mitä unet kertovat vahvuuksistani ja siitä, mitä kohti olen menossa.

Herää, niin muistat

Nukkumisesta on runsaasti tutkimustietoa, ja sitä voidaan tutkia objektiivisilla mittareilla. Unennäön tutkimus on vaikeata, koska se on subjektiivinen ilmiö. Nykytiede ei tutkikaan unien merkitystä.

Unilaboratoriossa nukkumisen eri vaiheet pystytään todentamaan aivosähkökäyrällä, mutta käyrä ei kerro, näkeekö ihminen unta. Se selviää vain herättämällä hänet ja kysymällä. Unet muistetaan parhaiten heti herätessä.

Vaikka moni on kokenut nähneensä enneunia, niitä ei voi todentaa. Pelkästään koetilanteen järjestäminen olisi haastavaa, koska ihmisen pitäisi unilaboratoriossa nähdä systemaattisesti unta tietystä tilanteesta, jonka tiedetään tapahtuvan.

Samoin lukuisissa unikirjoissa esiintyvien symbolien merkitystä ja todellisen elämän välistä yhteyttä on hyvin vaikea tutkia, koska eri symbolit tarkoittavat eri asioita eri ihmisille.
Todennäköisesti näemme joka yö ainakin muutaman unen, vaikka emme niitä muistaisikaan. Ikäkausi ja elämäntilanne vaikuttavat unennäkemiseen.

Pienet lapset ja vanhat ihmiset näkevät paljon unia, koska he heräilevät usein ja muistavat unensa. Samoin esimerkiksi stressaavassa elämäntilanteessa unielämä on vilkasta. Kun nukkuu huonosti, heräilee ja muistaa unensa.

Kyselytutkimusten perusteella tehtyjen tilastojen mukaan naiset näkevät ja muistavat unia enemmän kuin miehet. Ero johtunee siitä, että naiset ovat miehiä kiinnostuneempia unistaan. Mitä enemmän uniinsa kiinnittää huomiota, sitä paremmin niitä muistaa.

Koetilanteessa unilaboratoriossa miehet ja naiset näkevät aivan yhtä paljon unia.

Asiantuntija Nils Sandman Turun yliopiston tieteellisen tietoisuuden tutkimuksen ryhmästä. Hän on tutkinut unta ja painajaisia.

Teksti: Sari Salonen
Kuva: Colourbox

Kotilääkäri 3/2014

X